چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

شفاف‌سازی ابزار


شفاف‌سازی ابزار

رویای ساخت ابزار شفاف، سال‌هاست که در فیلم‌های علمی و تخیلی دیده می‌شود. تلفن‌ها، تلویزیون‌ها و حتی خودروهای شفاف. ‌

رویای ساخت ابزار شفاف، سال‌هاست که در فیلم‌های علمی و تخیلی دیده می‌شود. تلفن‌ها، تلویزیون‌ها و حتی خودروهای شفاف. ‌

نکته مهم این است که بسیاری از قطعاتی که در ساخت این ابزار به کار می رود، قابلیت شفاف شدن را ندارد، اما بتازگی محققان موفق شدند با به کارگیری لایه های کائوچویی و ژله ای، ابزار الکتریکی شفافی بسازند که می تواند در انواع فناوری ها بویژه ساخت اعضای مصنوعی به کار رود.

با پیشرفت علم و فناوری همه روزه شاهد گسترش روش ها و شیوه های جالب در عرصه های مختلف علمی هستیم و محققان بسیاری در سراسر دنیا درصدد ارائه راهکارهای بهینه برای زندگی بهتر هستند. بتازگی محققان دانشگاه هاروارد موفق شدند در یک طرح ابتکاری بلندگویی شفاف طراحی کنند که در انواع فناوری ها کاربرد دارد. این بلندگوی کاملا شفاف از لایه نازک کائوچویی ساخته شده که در میان دو لایه ژله ای متشکل از آب نمک قرار دارد، در واقع این دو لایه ژله ای محل تجمع الکترودهاست. زمانی که سیگنال الکتریکی در لایه های ژله ای جریان می یابد، حجم صفحه کائوچویی کاهش یافته و پی در پی و بسرعت شل می شود به طوری که در فرکانس بالا این حرکت ارتعاشی در صفحه کائوچویی، اصواتی مشابه صدای بلندگوهای متداول ساطع می کند. لازم به ذکر است که این بلندگوی شفاف می تواند تمام صداهای موجود در طیف شنوایی انسان، یعنی از ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلوهرتز را پوشش دهد. البته هنوز قصدی برای وارد کردن این بلندگو به اتاق های نشیمن شما جهت تجهیز شبکه استریو وجود ندارد. هدف این گروه تحقیقاتی آن بود که نشان دهد امکان عبور بارهای الکتریکی و در نتیجه تولید یک جریان الکتریکی، نه با استفاده از الکترون های معمولی، بلکه با یون ها نیز وجود دارد.

این تجربه دانشگاه هاروارد در ماساچوست گامی بزرگ در توسعه تکنولوژی رساناهای یونی است. در واقع محققان با این فناوری، دو کار مهم و برجسته کرده اند؛ دستگاهی را توسعه بخشده اند که نه تنها در برابر ولتاژهای بالا مقاومت می کند، بلکه قادر است بسرعت تغییر ساختار دهد.

مزایای رساناهای یونی

در مقایسه با رساناهای الکتریکی متداول، رساناهای یونی چندین مزیت دارد. اول این که طول آنها بدون تغییر مقاومت قابلیت کش آمدن و انعطاف پذیری دارد. دوم آن که، شفافیت آنها امکان استفاده در بسیاری از فناوری ها و برنامه های کاربردی نوری را فراهم می آورد. در نهایت و مهم تر از همه این که، سازگار با محیط زیست است و این قابلیت بسیار مهم باعث به کارگیری آنها در ساخت پوست و ماهیچه های مصنوعی می شود. در واقع می توان با قابلیت کش سانی بالای آن، پوست و ماهیچه هایی با قابلیت ارتجاعی زیاد تولید کرد که بسیار شبیه به نمونه طبیعی است.

دیگر برنامه های کاربردی محققان، به کارگیری این بلندگوی شفاف روی صفحه تلویزیون، گوشی هوشمند یا تبلت است که می تواند صدا را از تمام سطوح دستگاه منتشر کند. نصب چنین دستگاهی روی شیشه های ساختمان می تواند برای حذف صداهایی که از بیرون می آید، به طور فعال استفاده شود. البته از این فناوری می توان در ساخت شیشه عینک هایی استفاده کردکه قادر به تطبیق عدسی خود با چشم نیز هست. محققان امیدوارند با مطالعات بیشتر و تکمیل این فناوری بتوانند دامنه به کارگیری آن را هرچه بیشتر گسترش دهند.

sciencedaily / مترجم: ندا ابوطالبی راد