سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
گفتمان جدلی از منظر قرآن
انسان به جهت گرایش به همگرایی و جامعه پذیری، همواره ناچار است خود را با مردم و جامعه سازگار و هماهنگ نماید. تضاد منافع و مصالح موجب می شود تا تلاش مضاعفی را برای سازگاری با دیگران انجام دهد. یكی از روش های موثر برای ایجاد تفاهم و سازگاری، تبادل اطلاعات، انتظارات خواسته ها و موانع میان افراد است. گفت وگو این امكان را فراهم می آورد تا دو طرف بتوانند به تبادل آن ها پرداخته و نوعی تفاهم و همزبانی و گاه همدلی را در دیگری برانگیزانند.
بنابر این هدف از گفت و گو را می توان در راستای ایجاد تفاهم و سازگاری جمعی افراد توضیح و تبیین كرد. البته گفت و گو، حالات مختلف و متنوع را به خود می گیرد. نوعی ازگفت وگو كه در قرآن تبیین شده است، جدل است. جدل، گفت و گویی همراه با درگیری و چیرگی و برتری جستن یك سوی بر طرف دیگر است.
هدف از جدل را قصد منصرف كردن دیگری در راه و روش و حتی در رای نظر و باور دانسته اند. (نگاه كنید: مفردات راغب واژه جدل و مجمع البیان طبرسی، ج-۵-۶ ص ۲۳۷) به نظر می رسد كه میان اصطلاح قرآنی جدل و اصطلاح منطقی آن كه به دیالكتیك نیز مشهور است، تفاوت های محسوسی نباشد؛ زیرا درجدل آن چه مهم است، همراهی با طرف گفت وگو و بهره گیری از اصول مشترك و مقبول دو طرف است كه در قرآن نیز بدان اشاره شده است. هدف از جدل قرآنی و منطقی چیرگی و غلبه بر طرف دیگر است كه از این نظر نیز مشترك می باشند. قرآن نیز همانند اهل منطق، میان جدل و برهان (سلطان) تفاوت می گذارد و آن را دو گونه از روش های گفت وگوی علمی برمی شمارد. مقاله حاضر در مقام تبیین این دیدگاه قرآنی است كه اینك آنرا از نظر می گذرانیم.
● گفتمان جدلی امری فطری
به نظر قرآن گفتمان جدلی، امری فطری دربشر است و انسان نه تنها با دیگران بلكه حتی با خود به مجادله برمی خیزد تا خود را قانع سازد و امری را كه بر خود مشتبه شده را به یقین اقناعی تبدیل كند قرآن بیان می كند كه نفس انسانی گرایش به این دارد كه از خود دفاع كند. از این رو می كوشد به هرشكل ممكن نه تنها از جان بلكه از خواسته و رفتار و منش و عقاید خود كه شاكله و شخصیت وجودی او را شكل می دهد، دفاع و از آن در برابر هر بیگانه و حتی خود، دفاع كند قرآن بیان می دارد كه روزی می رسد كه انسان با خودش به مجادله برمی خیزد و می كوشد تا خود را برای خود مقبول قرار دهد و عقاید و رفتارش را درپیش وجدانش توجیه نماید: یوم تاتی كل نفس تجادل عن نفسها؛ روزی می رسد كه هر نفس با خودش به مجادله برمی خیزد.(سوره نحل آیه ۱۱۱)
گرایش فطری بشر به جدال و مجادله به اندازه ای شدید است كه قرآن درتوصیف انسان می فرماید: وكان الانسان اكثر شی جدلاً(سوره كهف آیه ۵۴)؛ انسان درمیان موجودات هستی از همه بیشتر به سوی جدال گرایش دارد و اهل مجادله است. بنابر این می توان مجادله گری را از خصوصیات و ویژگی ها بشر و انسان دانست.
البته گفتمان جدلی خاص انسان نیست چنان كه قرآن بدان اشاره و تصریح كرده است ولی در میان موجودات این انسان است كه گرایش شدیدی به مجادله دارد. از دیگر موجوداتی كه قرآن گزارشی صریح و روشن از جدل ایشان می دهد مجادله فرشتگان درملا اعلی با خداوند است كه در آیات ۳۰ تا ۳۵ سوره بقره بیان شده است.در میان مردم برای مجادله وجدل و یا جدال، واژگان دیگری نیز رایج است كه از آن میان می توان به مناظره، محاوره، مناقشه و مباحثه اشاره كرد.
البته هر یك از این واژگان معنای خاصی را نیز با خود حمل می كنند و گونه ویژه ای ازگفتمان و گفت وگو بیانی را ترسیم می نمایند.
به عنوان نمونه در مناظره هرچند كه دو طرف گفت وگو خواهان اثبات سخن خود و نقد باور دیگری است ولی با این همه هر دو به قصد شناخت حق و ظهور آن در نزد دیگری به این كار روی می آورند و یا از آن چه درمحاوره مهم و اساسی است توجه دو طرف گفت وگو به مطالبی است كه میان آن دو رد و بدل شده است و درحقیقت گفت وگو بر پایه پاسخ های طرف مقابل شكل می گیرد و درآن نوع از ادب نیكو و مراعات طرف دیگر وجود دارد. در قرآن در آیه نخست سوره مجادله به هر دو واژه جدال و حوار اشاره شده است و سخن از محاوره دو طرف به این شكل به میان آمده است.
● اهداف مجادله
قرآن كریم برای تبیین مساله جدال، اهداف چندی را برای اهل مجادله بیان كرده است كه در این جا به مهم ترین آن ها می پردازیم.
۱) استیفای حقوق:
از جمله اهدافی كه قرآن برای جدال بیان می كند، جدال برای گرفتن حق است. به این معنا كه شخص برای رسیدن به حق خود و استیفای آن، از روش جدال بهره می جوید. در داستان جدال خوله با پیامبر (ص) این هدف به خوبی روشن است. خوله از آن جایی كه از سوی شوهرش به حكم ظهار كه از احكام جاهلی بود، از حقوق زناشویی و همسری خود محروم شده بود، به نزد پیامبر(ص) می شتابد تا این حكم جاهلی را پیامبر (ص) از جامعه بزداید؛ زیرا شوهرش گفته بود كه تو همانند مادرم از پشت من هستی و من نمی توانم با تو زناشویی كنم. خداوند از روش حق جویی و استیفای حقوق كه از سوی این زن صورت گرفته بود، به جدال یاد می كند.(مجادله آیه ۱و ۲)
۲) تبلیغ دین:
از روش های تبلیغ پیامبران كه از سوی خداوند نیز تایید و بر آن تاكید شده است، روش مجادله است. قرآن به پیامبر(ص) به طور خاص و عموم دعوت كنندگان دستور می دهد:«داع الی سبیل ربك بالحكمه و الموعظه الحسنه و جادلهم بالتی هی احسن»؛ مردم را به سوی راه پروردگارت به حكمت و پند و اندرز نیكو بخوان و با آنان به نیكویی مجادله نما. (نحل آیه ۱۲۵)
۳) حق ستیزی:
از اهداف مهم دشمنان در بهره گیری از روش مجادله، مخالفت با حق است. به این معنا كه حق ستیزان برای آن كه نمی توانند در برابر برهان و استدلال مومنان و اهل حق و حقیقت تاب آورند به روش مجادله رو می آورند تا باطل خود را تثبیت كنند و از حق بگریزند. (كهف آیه ۵۶ و نیز غافر آیه ۵)
۴) گمراهی:
از دیگر اهداف استفاده از روش مجادله، ایجاد گمراهی در میان مردمان است. این روش از سوی مشركان و مخالفان ضد پیامبر(ص) و مومنان بسیار مورد استفاده قرارگرفته است و قرآن بیان می دارد كه هدف مشركان و مخالفان از این كار آن بوده است تا مردمان را از حق دور كنند و به راه ضلالت و گمراهی سوق دهند. (حج آیه ۸ و ۹)
۵) دلسوزی از اهداف مهم مجادله گران برای بهره گیری از این روش:
نمونه های چندی را می توان در قرآن برای این موضوع یافت. یكی از مهم ترین آن ها مجادله حضرت ابراهیم(ع) با فرشتگان است كه قرآن ضمن بیان آن به خصوصیات اخلاقی آن حضرت(ع) اشاره می كند و توضیح می دهد كه علت و انگیزه اساسی مجادله آن حضرت، دلسوزی بیش از اندازه وی بوده است. (هود آیه۷۴)
● زمینه های مجادله
مجادله از روش هایی است كه می تواند در راستای بیان حق و یا ضد آن مورد استفاده قرارگیرد. در این جا به زمینه های بهره گیری از آن برای اثبات و یا تقویت باطل اشاره می شود. قرآن كاربرد مجادله را از سوی مخالفان حق به دلایل زیر نسبت می دهد:
۱) تعصب:
از زمینه هایی كه موجب می شود تا اهل باطل به سوی مجادله روی آورند، تعصب بی جای آنان بر عقاید پدران و نیاكانشان است. آنان بدون آن كه از علم و دانش بهره مند باشند و یا دلیلی عقلانی و یا شهودی داشته باشند و یا از دلیل نقل معتبری چون كتب آسمانی برخوردار باشند، تنها به جهت تعصبات كوركورانه از عقاید نیاكان خود، به مجادله با حق و اهل آن اقدام می كنند. بنابراین یكی از علل و زمینه های ایجادی بهره گیری از روش مجادله را تعصب باید دانست و از آن پرهیز كرد. (لقمان آیات ۲۰ و ۲۱)
۲) تكبر:
از دیگر زمینه سازهای مجادله گری كه در قرآن از آن یاد شده، تكبر و خود بزرگ بینی بی جاست. افرادی كه نه از علم و نه هدایت و نه دانش نقلی معتبر برخوردارند، تنها به دلیل خود برتربینی، به مجادله با حق و حقیقت می پردازند. (حج آیه ۸و۹ و نیز غافر آیه ۳۵ و ۵۶)
۳) جهل:
از دیگر علل و عوامل ایجادی مجادله جهل است. افراد جاهل به جهت فقدان برخورداری از علم به روش مجادله پناه می برند تا سخن خود را به كرسی بنشانند. (حج آیات ۳و۸ و لقمان آیه۲۰)
۴) فرار از مسئولیت:
از دیگر انگیزه ها و علل ایجادی مجادله فرار از مسئولیت است؛ زیرا كسانی كه نمی خواهند به وظیفه و مسئولیت خود عمل كنند به مجاده روی می آورند و آن را ابزاری برای فرار از مسئولیت خود قرار می دهند. قرآن با اشاره به این نكته مؤمنانی را كه از جهاد گریزانند و به مجادله روی می آورند، سرزنش و توبیخ می كند. (انفال آیه ۵و۶)
۵) وسوسه های شیطانی و مردمان وابسته به افكار شیطانی:
این مقوله از عواملی است كه مجادله را ایجاد و تقویت می كند. قرآن درچند آیه به این مسئله توجه می دهد و مؤمنان را از همراهی با این دسته بازمی دارد. (حج آیه۳ و نیز انعام آیه ۱۲۱)
۶) كفر:
این عامل نیز می تواند زمینه ساز مجادله گری باشد. به این معنا كه اهل كفر به جهت آن كه بر دل هایشان قفل نهاده شده است وسخنان سالم و حق را درك و فهم نمی كنند، گرفتار مجادله می شوند. به سخنی دیگر، زمینه مجادله گری درایشان از آن رو پدیدار گشته است كه به رفتار و اعمال خود، زمینه های فهم و درك را از خود زدوده اند و این گونه می شود كه ناتوان از درك حق به سوی مجادله روی می آورند تا با باطل خود را تقویت و یا گسترش دهند. (انعام آیه ۲۵ و نیز غافر آیه ۴و۵)
منصور آقاخانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست