چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

«انسان های خوب پیروز شدند»


صحنه سورئالی بود مشهورترین ستارگان فوتبال جهان ناگهان آسیب پذیر به نظر می آمدند حتی آسیب پذیرتر از انسان های معمولی با شلوار كوتاه و كفش های فوتبال در آن سرما بیرون استادیوم در پیاده رو در انتظار بودند و با چهره هایی ترسان با تلفن همراه حرف می زدند همه آنها مجبور شده بودند با عجله سانتیاگو برنابئو را به خاطر یك بمب ترك كنند

در دقیقه ۸۸ مسابقه رئال مادرید و رئال سوسیه داد پلیس دستور داد كه ۷۵۰۰۰ تماشاگر استادیوم را تخلیه كنند. بدون اینكه از بمب صحبت كند فقط از طریق بلندگوهای استادیوم از تماشاگران درخواست كرد كه «منظم و آرام» استادیوم را ترك كنند.

داور مسابقه نیز بازی را با نتیجه ۱-۱ متوقف كرد. خوشبختانه بمبی در كار نبود و تهدیدی كه از سوی یك فرد ناشناس و به نام گروه جدایی طلب باسكی ETA تلفنی به روزنامه باسكی «گارا» شد، یك دروغ بزرگ بیش نبود. این شخص موقعی با دفتر «گارا» تماس گرفت كه نیمه دوم مسابقه آغاز شده بود. او ادعا كرد كه به نمایندگی ETA تماس می گیرد و گفت ساعت ۲۱ یك بمب در استادیوم سانتیاگوبرنابئو منفجر خواهد شد.

فلورنتینو پرس رییس باشگاه رئال مادرید كه بلافاصله در جریان قرار گرفت به ویكتور گارسیا رییس پلیس كه او نیز در جایگاه ویژه نشسته بود اطلاع داد. از آنجا كه پلیس تشخیص داده بود كه این تهدید می تواند واقعیت داشته باشد، دستور داد كه همه استادیوم را ترك كنند و برای تسریع كار به تماشاچیان اجازه داده شد تا از طریق زمین خارج شوند. در عرض هفت دقیقه كل استادیوم خالی شد. در چهره اكثر كسانی كه در حال خارج شدن بودند ترس و وحشت وجود داشت. یكی از آنها بعداً گفت: «ما در اینجا به ترور و اینگونه تهدیدها عادت داریم. من فكر می كردم كه چه بدوم چه ندوم ممكن است بروم رو هوا!»

اما در این جریان هیچ هیاهو و جنجالی پیش نیامد و كوچكترین اتفاقی پیش نیامد. صلیب سرخ هم سریع از راه رسید و به همه پتو داد. باشگاه رئال مادرید بعداً در اعلامیه یی توضیح داد: «در این شب به جای رونالدو و رائول و كاسیاس هواداران ما درخشیدند.» بعد از اینكه مشخص شد بمبی در كار نیست، بازیكنان توانستند به استادیوم برگردند و كیف های شان را بردارند و بدون دوش گرفتن به خانه بروند. پلیس مادرید از ابتدا این تهدید را هرگز شوخی نگرفت چون فرض كرده بود كه این استراتژی ترور جدید ETA است. این سازمان زیرزمینی دو هفته پیش نیز از طریق روزنامه «گارا» از انفجار پنج بمب در پمپ بنزین های شهر مادرید خبر داده بود. همه آن بمب ها واقعیت داشتند اما از آنجا كه پلیس توانسته بود به موقع اماكن مورد نظر را تخلیه كند هیچ كس مجروح نشد. علاوه بر آن هنوز كسی حمله این گروه را در مه ۲۰۰۲ در حین بازی بارسلونا و رئال مادرید از یاد نبرده است. در آن موقع ETA یك بمب ماشینی را منفجر كرد و ۱۷ نفر آسیب دیدند. به همین علت وزارت كشور اسپانیا در اعلامیه یی روز دوشنبه تصریح كرد: «ما درست عمل كردیم چون آن تهدید هیچ نشانه یی برای اینكه دروغ فرض شود نداشت.»

با اینكه اغلب رسانه های اسپانیایی واكنش سریع وزارت كشور و نیروهای امنیتی و آرامش تماشاگران را مورد تمجید قرار دادند این نگرانی وجود دارد كه در آینده رویدادهای ورزشی بزرگ در مادرید می تواند تحت تأثیر این وقایع قرار بگیرد. روزنامه «لاوانگواردیا» با نگاه به كاندیداتوری مادرید برای المپیك ۲۰۱۲ نوشت كه آن فرد ناشناس با حداقل زحمت حداكثر آسیب را به این شهر رساند. روزنامه سراسری «ال موندو» نیز از این نگران است كه این تهدید فجایع بزرگ تری از جمله رد میزبانی مادرید برای بازیهای تابستانی ۲۰۱۲ را به بار آورد. اما مادرید اگر به این سادگی و با این تهدیدها آرامش خود را از دست می داد، مادرید نمی شد. پایتخت اسپانیا توانمندی خاصی در این پیدا كرده كه اتفاقات ناگوار را به رویدادهای مثبت تبدیل كند. فرناندو فرناندز تاپیاس نایب رییس باشگاه رئال مادرید در كنفرانس مطبوعاتی روز دوشنبه گفت: «قاتل ها را شكست دادیم. هواداران ما از آنها نمی ترسند.» طرفداران مادریدی در زمانی كه از استادیوم خارج شده بودند از فرصت استفاده كردند و علیه ETA شعار می دادند: «شما قاتل های ترسویی هستید!» روزنامه ورزشی «ماركا» هم نگرانی بابت كاندیداتوری مادرید را بیجا خواند: «این حادثه نشان داد كه مادرید چقدر منظم است. تخلیه استادیوم با دقت یك ساعت انجام شد.» پرفروش ترین روزنامه اسپانیا (حدود ۴۵۰۰۰۰ نسخه در روز) كه همواره تحلیل های اغراق آمیزی از وقایع ورزشی دارد نوشت: «انسان های خوب پیروز شدند. ما درس بزرگی به ترور دادیم!»

فدراسیون فوتبال اسپانیا (RFEF) نیز روز دوشنبه از یك سنت اسپانیایی پیروی كرد و تصمیم گرفت سه دقیقه باقیمانده مسابقه به علاوه وقت اضافه در پنجم ژانویه به پایان برسد. در همان استادیوم و در حضور همان تماشاچیان. انگار كه هیچ اتفاقی نیفتاده است.