یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مصرف گوجه فرنگی همراه با غذا به جذب آهن کمک می کند
کم خونی بیماری است که سبب کاهش تعداد گلبول های قرمز و یا کاهش مقدار هموگلوبین موجود در خون می شود. کم خونی های تغذیه ای نیز در اثر دریافت ناکافی مواد مغذی ایجاد می شود.
مصرف منابع غذایی حاوی آهن مانند گوشت، جگر، تخم مرغ ، سبزی های برگ سبز، میوه های خشک(برگه) و مغزها(پسته، بادام، فندق ، گردو و...) توصیه می شود. هم چنین مصرف برخی از میوه ها و سبزی ها مانند مرکبات ، گوجه فرنگی و فلفل سبز که حاوی ویتامین C است در هر وعده غذایی در بهبود جذب آهن موثر می باشد. هم چنین لازم است از مصرف عوامل کاهش دهنده جذب آهن (چای یا قهوه) همراه یا بلافاصله بعد از غذا پرهیز شود.
مصرف آهن تکمیلی در گروه های در معرض خطر ازجمله زنان باردار و کودکان از زمان شروع تغذیه تکمیلی (۶ماهگی) تا دو سالگی با تجویز متخصصان و قطره آهن برای کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند از ۶ ماهگی و همزمان با شروع تغذیه تکمیلی لازم است.
از مهم ترین مواد مغذی برای خون سازی می توان آهن، ویتامین B۱۲ و اسید فولیک را نام برد. در مجموع کمبود این مواد بروز کم خونی را موجب می شود.فقر آهن از شایع ترین اختلالات تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه و مهم ترین علت کم خونی تغذیه ای در کودکان و دختران جوان و زنان سنین باروری است. میزان نیاز به آهن بر اساس سن، جنس و وضعیت جسمانی افراد متفاوت است به عنوان مثال زنان باردار به علت افزایش حجم خون، رشد جنینی جفت و سایر بافت های مادر به آهن بیشتری نیاز داشته و به همین دلیل بیشتر از دیگران در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار دارند.بنابراعلام انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، کم خونی فقر آهن با خستگی، ضعف، سرگیجه ، بی اشتهایی، کاهش توان کاری و مقاومت بدنی، رنگ پریدگی ، تمایل به خوردن مواد غیر معمول مانند خاک یا یخ، تغییر شکل ناخن ها و زخم گوشه لب ها همراه است.با توجه به افزایش نیاز به آهن در مراحل خاصی از زندگی مانند دوران بارداری، شیردهی و دوران رشد سریع(اوایل کودکی و بلوغ) ، دریافت ناکافی آهن می تواند از علل بروز کم خونی باشد. هم چنین خون ریزی های شدید در دوران عادت ماهیانه و برخی از بیماری های انگلی (کرم های قلابدار) و جذب ناکافی آهن مصرفی به علت کاهش ترشح اسید معده، مشکلات گوارشی، تداخلات دارویی و مصرف چای یا قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا نیز از علل کم خونی هستند.علاوه بر این ، فقر مالی و ناآگاهی خانواده ها در تهیه غذای کافی با کمیت و کیفیت مطلوب، مراقبت نامناسب تغذیه ای و بهداشتی به ویژه در کودکان و زنان در سنین باروری نیز می تواند از علل ایجاد کم خونی فقر آهن باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست