سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا

فرانك اوفارل


فرانك اوفارل

فرانك اوفارل در دوران جوانی هافبك كنار تیم اورتون بود اما بعد از پایان دوران بازیگری بلافاصله مربیگری را آغاز كرد

فرانك اوفارل، سرمربی معروف ایرلندی در سال ۵۲ بلافاصله بعد از شكست ایران برابر استرالیا در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۴ آلمان به ایران آمد. فعالیت رسمی را در فروردین ماه سال ۱۳۵۳ آغاز كرد و بیش از ۲ سال یعنی تا اردیبهشت ماه سال ۱۳۵۵ در مسئولیت سرمربی تیم های ایران باقی ماند . او در مدت حضورش در ایران تشكیلات تیم های مختلف ملی در ایران را سر وسامان داد و ضمن تشكیل تیم های ملی الف، ب، امید، جوانان و نوجوانان به رهبری این تیم ها پرداخت. اوفارل در این مسابقات موفق شد با تیم ملی بزرگسالان ایران در مسابقات آسیایی ۱۹۷۴ تهران قهرمان شود . او در سال ۱۳۵۴ هم موفق شد تیم ملی را به مسابقات المپیك ۱۹۷۶ مونترال ببرد ، هر چند قهرمانی بازی های آسیایی در تهران كار چندان سختی نبود و پیروزی برابر تیم های عربستان ، بحرین ، كویت و عراق در تهران و صعود به المپیك چندان مهم نبود. اما بهر حال فرانك اوفارل در تاریخ فوتبال ایران نام خود را به عنوان یك سرمربی تاثیر گذار و نامدار ثبت كرده است و بعد از سالها وقتی حرف از او به میان می آید هنوز خیلی ها از او با احترام یاد می كنند.

فرانك اوفارل در دوران جوانی هافبك كنار تیم اورتون بود اما بعد از پایان دوران بازیگری بلافاصله مربیگری را آغاز كرد . ابتدا كار را از دسته سوم آغاز كرد اما خیلی زود به مربیگری تیم معروف "لسترسیتی" رسید . با این تیم در مسابقات باشگاهی انگلستان موفق ظاهر شد . این موفقیت زمینه ساز حضور او در تیم بزرگ و معروف منچستر یونایتد شد. او در تیم فوتبال منچستر یونایتد – جانشین "سرمت بوسبی" سر مربی معروف منچستر یونایتد شد و تا سال ۱۹۷۲ سر مربیگری این تیم را بر عهده داشت. در زمانی كه او سر مربی منچستر یونایتد بود بزرگانی چون نابی استایانر ، جرج بست ودنیس لاو در تیم فوتبال منچستر یونایتد بازی می كردند .بعد از آنكه از تیم منچستر یونایتد انگلستان جدا شد به تیم كاردیف سیتی ولز رفت و تا زمان حضور در ایران درعضویت این تیم ماند.اوفارل در كار مربیگری، بسیار با تجربه بود و در طی اقامت دوساله اش در ایران توانست تاثیر قابل توجهی روی فوتبال ایران بگذارد. تحرك فوتبال ایران در دهه ۷۰ میلادی در واقع با حضور او آغاز شد. او شیوه اجرایی فوتبال ایران را نفوذی كرد و توانست در امر مقاومت و بدنسازی برای فوتبال ایران بسیار مفید واقع شود. از ثمرات حضور او، بالا رفتن توان بازی ۹۰ دقیقه ای در یاران تیم ملی و گلهایی بود كه فوتبال ایران در این سالها و در دقائق آخرین بازی به ثمر می رساند! بركناری فرانك اوفارل از رهبری فوتبال ایران بسیار غیر منتظره بود و فدراسیون فوتبال در آستانه بازی های المپیك ۱۹۷۶ مونترال ، حشمت مهاجرانی را جانشین او كرد.

شاید به یادماندنی ترین روز حضور او در فوتبال ایران روز فینال باز های آسیایی ۱۹۷۴ تهران بود . در روز ۲۴ شهریور ۱۳۵۳ ایران در دیدار فینال باز یهای آسیایی ۱۹۷۴ تهران ، تیم ملی ایران موفق شد تیم ملی اسرائیل را با نتیجه یك- صفر شكست دهد.

تشكیل تیم ملی ب و شركت متوالی این تیم در سالهای ۵۳ و ۵۴ در مسابقات فوتبال جام ایران یكی از مهمترین دستاوردهای اوفارل برای تیم ملی ایران بود، چرا كه بلافاصله بعد از مدتی كوتاه پیراهن تیم ملی بزرگسالان را بر تن كردند.