سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
بارداری پوچ
در مطب خانم دکتر شهرزاد زادهمدرس نشسته بودم و منتظر بودم تا نوبتم شود. به این فکر بودم که از خانم دکتر در رابطه با موضوعاتی که اکثر خانمها با آنها مواجهاند، سوال کنم. خانم جوانی کنار من نشسته بود و به نظر میرسید یک ساعتی که در مطب منتظر بوده به کل حوصلهاش را سر برده است. سر گفتگو را با او باز کردم تا وقت برای هر دویمان سریعتر بگذرد. میگفت تا به حال دو مرتبه باردار شده اما هر دو بار در ماه دوم سقط داشته است و دلیل آن را هم نمیداند. تمامی آزمایشات قبل از بارداری را انجام داده بود و میگفت حتی در سونوگرافیها کیسهآب دیده میشود اما جنینی در آن وجود ندارد! نگران بود و برای آنکه این اتفاق برای بار سوم تکرار نشود، نتایج عکس از رحم و آزمایش ژنتیکی را که خانم دکتر برای او و همسرش تجویز کرده بودند آورده بود تا نشان دهد. به نظرم آمد که این مساله میتواند موضوع جالبی برای گفتگو با خانم دکتر باشد...
خانم دکتر! چند لحظه پیش در مطب شما با خانمی آشنا شدم که میگفت دو دفعه باردار شده اما هر دو بار سقط داشته و در سونوگرافی جنینی دیده نشده است. چنین چیزی ممکن است؟
ـ بله، البته! ایشان دچار بارداری پوچ بودهاند. پزشکان اصطلاحا به عدم تشکیل جنین در ساک بارداری میگویند بارداری پوچ.
چرا جنین تشکیل نمیشود؟
ـ ببینید، برای تشکیل جنین باید مراحل تقسیم سلولی در زمانهای خاصی انجام گیرد. دیده شده که ۷۲ ساعت بعد از باردار شدن سلول تخمک توسط اسپرم، یک مجموعه ۵۸ سلولی به دنبال تقسیمات متعددی که در همان سلول اولیه تخم ایجاد میشود، درست میشود که ۵۳ سلول آن برای تشکیلات جفت و ۵ سلول آن برای تولید بخشهای مختلف یک جنین است. حال اگر اختلالاتی در تعداد یا شکل یا هر دو در کروموزومهای سلولهای تشکیلدهندهای که قرار است تبدیل به جنین شود، وجود داشته باشد، این سلولها از مسیر طبیعی تقسیم سلولی دور خواهند شد. به اصطلاح به نوعی از بین میروند و نتیجه آن تشکیل قسمتی از تشکیلات بارداری است که در واقع به همان شکل ساک اولیه بارداری در سونوگرافی قابل مشاهده است، در حالی که اثری از جنین به دنبال تحلیل رفتن آن یا عدم تشکیل آن نخواهد بود.
چهطور متوجه شویم که بارداری پوچ است؟
ـ معمولا سونوگرافی با تصویر یک ساک خالی که هیچگونه علایمی از قطب جنینی یا کیسه زرده یا جنین را دربرندارد با توجه به سن بارداری مطرحکننده بارداری پوچ است. البته با یک سونوگرافی و عدم دانستن سن بارداری نمیتوان به نتیجهای قطعی رسید.
چه عواملی سبب بروز چنین حالتی میشوند؟
ـ بیشترین عامل اختلالات سلول تخم همراه با ناهنجاریهای کروموزومی است که در اثر بالا بودن سن مادر یا پدر میتواند به وجود بیاید.
تکرار بارداری پوچ چه عوارضی میتواند برای خانمها به وجود بیاورد؟
ـ از جمله نشانههای بارداری پوچ، خونریزی و تهدید به سقط در سه ماهه نخست است و گاهی اوقات نیاز به کورتاژ دارد. به همین دلیل میتواند بالقوه خطرات کورتاژ و دستکاریهای رحمی را دربرداشته باشد که معمولا در شرایط درست و صحیح به حداقل میرسد. گاهی نیز عوارضی دیررس به دنبال کورتاژ مثل کیستهای رحمی و مشکلاتی در زمینه بار وری به وجود میآید.
خانمی که چند بار بارداری پوچ داشته چه آزمایشاتی باید انجام دهد؟ اصلا این مشکل، درمانی هم دارد؟
ـ معمولا درصورت تکرار مساله توصیه میشود بررسیهای ژنتیک روی محصول بارداری تازه دفع شده انجام شود. بررسی ژنتیک والدین نیز قابل انجام است.
بارداری پوچ در ایران چهقدر شیوع دارد؟
ـ آمار دقیقی در این رابطه در دست نیست ولی بهطور کلی حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد سقطهای زودرس، با اختلالات کروموزومی محصول بارداری همراه است که حدود ۲۵ درصد این اشکالات کروموزومی ناشی از اشکالاتی است که در تقسیمات سلولی تخمک مادر دیده میشود و ۵ درصد مربوط به سلولهای گرفته شده از پدر است. مواردی هم هست که در بارداری پوچ بررسیهای کروموزومی هیچگونه اختلالی در محصول دفع شده بارداری نشان نمیدهد. ناگفته نماند در بررسی محصول بارداری از نظر کروموزومی حتما باید بافت تازه باشد و در شرایطی خاص به آزمایشگاه ارسال شود. معمولا درمواردی که با سقط جنین مواجهایم در صورتی که دفعه اول یا دوم باشد نیاز به بررسی نیست مگرآنکه سن مادر بالا باشد یا زوجین از خود حساسیت نشان دهند. در این زمان کافی است بررسیها از نظر بعضی از عفونتها، بیماریهای غدد داخلی، دیابت، مشکلات هورمونی، مصرف برخی داروها و در مواردی شکل آناتومیک مورد ارزیابی قرار گیرد.
سمیه مقصودعلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست