سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

رقص لینوكس


رقص لینوكس

دنیای اپن سورس یعنی همین یعنی هر كس می تواند از وسایل شخصی اش, آن طور كه دوست دارد استفاده كند

نصب لینوكس روی iPod ایده‌ بسیار جالبی بود كه در حال حاضر به صورت یك پروژه‌ منسجم در حال پیگیری است، و شاید زمانی كه پروژه‌ مشابهی در مورد Zune (پخش كننده‌ موسیقی مایكروسافت) هم شكل بگیرد، جالب‌تر هم بشود!

دنیای اپن‌سورس یعنی همین! یعنی هر كس می‌تواند از وسایل شخصی‌اش، آن طور كه دوست دارد استفاده كند!

وقتی درست چند روز بعد از عرضه‌ Xbox ۳۶۰ مایكروسافت، خبر نصب سیستم‌عامل لینوكس بر روی آن توسط چند هكر منتشر شد، شنیدن خبر نصب لینوكس روی iPod اپل كه دیگر تعجبی ندارد.

iPod-Linux، پروژه‌ای است كه قصد دارد با استفاده از سیستم‌عامل لینوكس، كاربران iPod را از شر محدودیت‌های موجود خلاص كند.

مدیران این پروژه در پاسخ به این سوال كه چرا دست به چنین كاری زده‌اند، ساده‌ترین جواب ممكن را می‌دهند: «چون ما می‌توانیم چنین كاری بكنیم»!

پروژه‌ iPod-Linux به كابران این پخش‌كننده‌ موسیقی و بخصوص هواداران اپن‌سورس امكان می‌دهد كه iPod خود را از حالت یك محصول انحصاری خارج كنند، چرا كه تا پیش از این، iPod به طور پیش‌فرض تنها با سیستم‌عامل‌های ویندوز و مك سازگاری داشت و همچنین عدم پشتیبانی iPod از فرمت OGG نیز از جمله مسائلی بود كه طرفداران نرم‌افزار آزاد را دلخور كرده بود.

OGG فرمتی برای فایل‌های صوتی است كه در سیستم‌عامل‌های گنو/لینوكس به طور كامل پشتیبانی می‌شود و می‌توان آن را با فرمت Mp۳ مقایسه كرد. كمپانی اپل نیز همچنان به درخواست كاربران برای پشتیبانی از فرمت OGG جواب منفی می‌دهد.

با نصب لینوكس روی iPod، می‌توان محدودیت‌های این وسیله را تا حد زیادی از بین برد، به عنوان مثال در آینده‌ نزدیك می‌توان قابلیت پخش فرمت OGG، AAC، FLAc و ... را به iPod اپل اضافه كرد. البته این تنها مزیت پروژه‌ iPod-Linux نیست؛ نصب لینوكس بر روی iPod، رابط كاربری ساده و جذابی را در اختیار كاربران این وسیله قرار می‌دهد و در عین حال به آنان اجازه می‌دهد كه سیستم‌عامل پیش‌فرض اپل را همچنان روی iPod خود داشته باشند.

حتی اگر پشتیبانی از فرمت‌های صوتی بیشتر را نادیده بگیریم، نصب لینوكس روی iPod امكان استفاده از تمام ظرفیت‌های سخت‌افزاری این وسیله را فراهم می‌كند، به عنوان نمونه آیپادی را در نظر بگیرید كه اپل آن را تنها برای پخش موسیقی تولید كرده است، اما شما به مدد نصب لینوكس می‌توانید از آن برای تماشای عكس یا حتی دیدن فیلم استفاده كنید! یا به انجام بازی‌های كامپیوتری طراحی شده برای این وسیله بپردازید.

لینوكسی كه روی iPod نصب می‌شود، از هسته‌ uCLinux ساخته شده و در كنار رابط كاربری گرافیكی PodZilla كه مخصوص iPod طراحی شده است، یك سیستم‌عامل تمام عیار را برای این وسیله فراهم می‌كند.

uCLinux یك هسته‌ قابل تغییر است كه به MMU (واحد مدیریت حافظه) احتیاج ندارد و به همین دلیل برای نصب شدن روی iPod گزینه‌ مناسبی است، چرا كه iPod به هر حال فقط یك پخش كننده‌ موسیقی است و آن قدر قدرت ندارد كه یك توزیع كامل از لینوكس را در خود هضم كند.

نكته‌ جالب دیگری كه به آن اشاره شد، سازگاری این سیستم‌عامل با سیستم‌عامل پیش‌فرض موجود در iPod است، به طوری كه بعد از روشن كردن iPod می‌توان سیستم‌عامل دلخواه را برای بارگذاری انتخاب كرد.

بدیهی است كه مزیت همیشگی لینوكس نیز در این پروژه وجود دارد؛ iPod-Linux یك پروژه‌ كد باز و در حال پیشرفت است، كه هر روز به قابلیت‌های آن اضافه می‌‌شود. هرچند در حال حاضر، این پروژه‌ به ویژه در مورد پشتیبانی از فرمت‌های تصویری ضعف‌هایی دارد، اما می‌توان به كامل شدن آن در آینده‌ نزدیك امیدوار بود.

رابط گرافیكی PodZilla، نیز امكانات زیادی را برای استفاده‌ بهینه از iPod در اختیار كاربر قرار می‌دهد. دارا بودن یك File Browser قدرتمند برای جست‌وجوی فایل‌های موسیقی و عكس و ... و استفاده از آنها، امكان ویرایش ظواهر خود PodZilla، و امكان نصب مجموعه‌های جالبی از ابزار‌های دیگر، از جمله امكانات این رابط گرافیكی است.

iPod-Linux را می‌توان از روی هر سه سیستم‌عامل ویندوز، مك و لینوكس بر روی iPod نصب كرد.

برای دریافت این نرم‌افزار، و سایر ابزارهایی كه تا كنون برای آن ساخته شده، و نیز استفاده از راهنمای نصب، می‌توانید به سایت رسمی این پروژه به نشانی http://www.iPodLinux.org مراجعه كنید.

مبحث دیگر، OverClock شدن CPU آیپاد به كمك هسته‌ uCLinux است. OverClock كردن یك سخت‌افزار یعنی كار كشیدن از آن، بیش از ظرفیت پیش‌فرضی كه برایش تعیین شده است. این كار معمولا با استفاده از درایور‌هایی كه همراه یك سخت‌افزار ارائه می‌گردد، انجام می‌شود، در ضمن میزان این افزایش ظرفیت نباید اختلاف فاحشی با ظرفیت پیش‌فرض سخت‌افزار داشته باشد، چرا كه ممكن است بر اثر وارد آمدن فشار زیاد به سخت‌افزار صدمه وارد شود.

در این مقاله قصد نداریم به جزئیات OverClock بپردازیم و به ذكر این نكته بسنده می‌كنیم كه سیستم‌عامل لینوكس نصب شده روی آیپاد، CPU این وسیله را تا حد كمی OverClock می‌كند و سرعت عمل آن را تا حدی بهبود می‌بخشد. البته در این قسمت، جوانب احتیاط كاملا رعایت شده است.

در مورد قانونی بودن این كار، نمی‌توان به طور قطعی اظهارنظر كرد. مدیران پروژه‌ iPod-Linux، ادعا می‌كنند كه طبق قوانین و قرار‌دادهای Apple، نصب لینوكس روی iPod به هیچ وجه غیرقانونی نیست و كمپانی اپل همچنان باید به گارانتی خود در مورد iPod هایی كه فروخته پایبند باشد، حتی اگر سیستم‌عامل لینوكس روی آنها نصب شده باشد!

البته مسلما واكنش اپل متفاوت خواهد بود، چراكه می‌توان تغییراتی را كه لینوكس در iPod ایجاد می‌كند نوعی دستكاری در این وسیله قلمداد كرد.

به هر حال، نصب لینوكس روی iPod ایده‌ بسیار جالبی بود كه در حال حاضر به صورت یك پروژه‌ منسجم در حال پیگیری است، و شاید زمانی كه پروژه‌ مشابهی در مورد Zune (پخش كننده‌ موسیقی مایكروسافت) هم شكل بگیرد، جالب‌تر هم بشود! و البته، ادامه‌ این روند تا حد زیادی به میزان پیشرفت iPod-Linux و امكانات نهایی آن وابسته است.

بهروز دالوندی