یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

شما, پول و زندگی


شما, پول و زندگی

این روزها پول و کسب درآمد دغدغه ها و مشغولیات ذهنی قریب به اتفاق انسانهاست کسانی که درآمد مناسبی ندارند به سختی تلاش می کنند تا

این روزها "پول" و کسب درآمد دغدغه‌ها و مشغولیات ذهنی قریب به اتفاق انسانهاست. کسانی که درآمد مناسبی ندارند به سختی تلاش می‌کنند تا درآمدشان را افزایش داده نیازهای خود و خانواده‌شان را برآورده کنند. اکثریت آن گروهی هم که به قدر کافی پول درمی‌آورند هم ناراضی هستند و سعی دارند که بردارایی و سرمایه‌شان بیفزایند. در این میان "پول" است که فعالیت‌ها و کارهای اشخاص را جهت‌دهی می‌کند و گاه آن‌قدر پررنگ و تاثیرگذار می‌شود که فرد از دیگر امور زندگیش غافل گشته مسائلی مهم و کلیدی چون معنویات، عواطف خانوادگی و رسیدگی به نیازهای غیرمادی خود و اطرافیانش را فراموش می‌کند. گاهی اوقات کار به جایی می‌رسد که حتی سلامتی او هم به خطر می‌افتد. البته برعکس این حالت هم مشاهده می‌شود. تفاوت این دو گروه یا عبارتی منش و رویکرد پولی ومالی هر فرد با فرد دیگر را باید در تفاوت‌های دیدگاههای اشخاص نسبت به "پول" جستجو کرد. جالب اینست که بسیاری مردم از چگونگی این دیدگاه و نگرش خودشان آگاه نیستند و به همین خاطر نمی‌توانند این وجه از زندگیشان را سر و سامان دهند. اگر بتوانید به پرسش‌های زیر جواب درست و روشنی دهید، خواهید یدد که بطور چهارچوب نگرش‌ها و برداشت‌هایتان از پول و درآمد و مقوله‌های مرتبط با آن ترسیم خواهند شد:

۱) سوال نخست : رابطه شمال با پول چطور رابطه‌ایست؟

به طور مثال : آیا فکر می‌کنید که فکر کردن به پول شما را عصبی و مضطرب می‌کند؟ پول دوست شماست؟ هر کجا که بروید، پول فرار می‌کند؟ یا برعکس آن؟ آیا می‌گویید : "پول عاشق من است!"

۲) سوال دوم : وقتی که به پول فکر می‌کنید چه احساسی به شما دست می‌دهد؟ نگرانی، ترس، لذت، هیجان و . . .

چه تصویری از پول در ذهنتان رسم کرده‌اید یا به بیان ساده راجع به پول چطور فکر می‌کنید؟ پول چرک کف دست است،‌ هیچ کس یک شبه پولدار نمی‌شود، پول سرچشمه تمامی بدیهاست یا شاید هم مردمان ثروتمند خود خواهند و یا پول اصل اساسی خوشبختی است.

۳) سومین سوال : پول در خانواده شما چه جایگاهی داشته و نظر و ایده غالب راجعه به آن ه بوده است؟ آن‌ها درباره پول چه چیزهایی به شما یاد داده‌اند؟

۴) پرسش چهارم : عقیده و احساساتان راجع به پس‌انداز کردن چیست؟

۵) سوال پنج : وقتی که می‌خواهید پول خرج کنید چه حسی دارید؟ لذت، اکراه،‌ ترس، اضطراب و . . .

۶) وقتی که قرارست با پول سر و کار داشته باشید یا به بیان دیگر بخش اعظمی از زندگی کاری و حرفه‌ایتان با پول عجین شود، چه روشی به ذهنتان می‌آید و چه‌طور راجعه به این وضعیت فکر می‌کنید؟ دوست دارید که در این چنین موقعیتی قرار بگیرید؟

۷) وقتی به شرایط لوکس و راحت و تجملی که مستلزم صرف پول‌های هنگفتی هستند فکر می‌کنید یا با آن‌ها روبه‌رو می‌شوید، چه واکنشی نشان خواهید داد؟ سفر به کشورهای خارجی و اقامت در لوکس‌ترین هتل‌ها و گذران اوقات مانند یک توریست ثروتمند؟ اتومبیل‌های لیموزین؟‌ کشتی‌هی تفریحی وچون این‌ها.

۸) وقتی می‌خواهید راجع به پول با خانواده و دوستانتان حرف بزنید، چطور سخن می‌گویید و چه دیدگاهی خواهید داشت؟

۹) نگرش و دیدگاه دوستان وهمکاران شما درباره پول چگونه است؟

۱۰) ثروتمندی افسانه‌وار عده‌ای از مردم جهان و فقر شدید گروهی دیگر را چطور توجیه می‌نمایید؟

۱۱) کدام یک از جملات زیر با نگرش و خط کلی جهت‌گیری شما نسبت به زندگی پولی و کاریتان هماهنگ و موافق است؟

- من لیاقت پولدار شدن را دارم.

- ثروتمند بودن خوب است و با آن موافقم.

- از این که شخص پولداری هستم راضی و خوشحالم.

- از ثروت و دارایی‌ام لذت می‌برم.

- دوست دارم هرچه می‌خواهم به دست آورم و ازداشتن آنها خوشحال و راضی خواهم بود.

- احساس خوبی درباره پول و ثروت دارم و نگرش و رابطه مناسبی هم اتخاذ نموده‌ام.

- هیچ‌وقت نمی‌توان گفت که این مقدار پول و ثروت برای فلان شخص "کافی" است. همواره بیشتر از "کافی" هم وجود دارد.

۱۲) از روابط کاری و پولی خودتان چه انتظاری دارید و چه یزهایی هم مطلوب و مورد انتظارتان نیست؟

۱۳) اگر ۲ میلیارد تومان داشتید، چه کار می‌کردید؟ چه تغییری در زندگیتان به وجود می‌آمد؟

- اگر دیدید که پاسخ به بعضی از این پرسش‌ها برایتان آسان نیست، بدانید که این موضوعات همان‌هایی هستند که پاسخ‌هایشان واکنش‌ها و عقاید القایی دیگران است و شما طی سال‌های متمادی آن‌ها را پذیرفته‌اید. در واقع بخش عمده از رفتارهای پولی و مرادات کاری و تجاریتان هم تحت تاثیر آنهاست. ولی زمانی کهمی‌خواهید به پرسش‌هایی مرتبط با آن‌ها جواب دهید، راحت نیستید و بیان پاسخ برایتان دشوارست. علت اینست که شما با تمام وجود این عقاید را قبول ندارید و جالب اینست که پاسخ درست را هم به خوبی نمی‌دانید. در این جا منظور این نیست که عقاید ودیدگاههای شما درست است و خطوط فکری دیگران نادرست یا بالعکس. آن‌چه مورد توجه است تفاوت دیدگاه واقعی شما و جریان القایی محیط خارج است که موجب تناقض شده وجوهی از مسئله مهم و ضروری زندگی را برایتان تیره و مبهم کرده است. به جرات می‌توان گفت که تضاد وتناقض در هر کدام از ابعاد زندگی انسان و منش و خط محوری زندگی سبب پیدایش سردرگمی شده انسان را از نیل به اهدافش بازمی‌دارد. به بیان ساده‌ای که مردم به کار می‌برند : "باید تکلیفت را با خودت روشن کنی."

به طور مثال سوال یازدهم را در نظر بگیرید. عباراتی را خواندید و پیش خودتان گفتید که کدام‌ها واقعاض عقاید شما بوده قبولشان دارید.

جمله اول : "من لیاقت پولدار شدن را دارم." عده‌ای با همان نگاه اول پاسخ می‌دهند : "بله. البته، چرا که نه" و بعضی هم می‌گویند "نه، اصلاً من باید به همین که هستم بسند کنم".

تکلیف اولی روشن است. اوکسب درآمد بالا و ثروتمند شدن را حق مسلم خودش می‌داند و برای رسیدن به هدفش سخت تلاش کرده و ممکن است به هر کار خوب یا بدی دست بزند. یک گروه از ثروتمندان خودخواه دسته‌ای از همین افرادند که می‌خواهند "به هر قیمتی" پولدار شوند.

گروه دوم هم وضعشان مشخص است. تلاش و مبارزه برای پیشرفت جایگاه والایی در زندگیشان ندارد و ممکن است صرفه‌جویی و قناعت را با رکود و بی‌تفاوتی اشتباه بگیرند.

ولی آن شخصی که نمی‌داند چه بگوید. با مشکل روبه‌روست. او قدم در راه کسب و کار می‌گذارد یا این که برای مجموعه‌ای دیگر کار می‌کند. این آدم چه کارآفرینی و چه کارمند می‌خواهد پیشرفت کند، درآمدش را افزایش داده و ترفیع رتبه بگیرد. رشد، پیشرفت و بالندگی حقوقی هستند که او برای خودش قایل شده ولی به نظر می‌رسد چندان هم مطمئن نباشد.

وقتی که در این راه با مشکلات گوناگون که بسیاری مواقع آسان هم نیستند روبه‌رو می‌شود، نمی‌تواند خوب تلاش کند و در مدت طولانی، با جدیت و پشتکار سعی در بهبود اوضاع داشته باشد. اینجاست که پاسخ منفی قوت می‌گیرد و او با خود می‌گوید که توانایی لازم را ندارد، قوی نیست و لیاقت ندارد که پیشرفت کند چرا که شکست خورده و می‌خواهد کنار بکشد. این آدم حق پیشرفت و افزایش توان مالی را از خود سلب کره صحنه را ترک می‌گوید.

ولی این تضاد و کشمکش متوقف نخواهد شد. او با احساس گناه و سرخوردگی دست به گریبان می‌شود. این بار قوای مثبت به او نهیب می‌زند و سرزنش می‌کند که چرا حق روشن و قطعی خودش را از کف داده و از آن صرف‌نظر کرده است و چرا با کنار کشیدن راه را برای پیشرفت و پولدار شدن بقیه باز کرده است. احساس گناه، سرخوردگی، سرزنش، میل به شروعی دوباره، اضطراب از شکست مجدد و تلاش برای یافتن پاسخ این سوال مهم، شرایط نامطلوبی را برای این فرد خلق خواهند کرد. و این‌ها از عدم اطمینان از پاسخ یک پرسش به وجود می‌آید.

مطالب بالا یک نمونه از این شک و تردیدها را نشان داد. اگر این تردید و دودلی برای هر یک از پرسش‌های دیگر مهم وجود داشته باشد، اوضاع و احوال سخت و ناخوشایندی پیش رو خواهد بود. پس اگر حس می‌کنید که جواب بعضی از سوالات را درست نمی‌دانید، سعی کنید هرچه زودتر پاسخ قطعی و مطمئنی برایش بیابید. کار آسانی نیست ولی به شما کمک خواهد نمود تا خطوط اصلی نقشه بخش پولی و مالی زندگیتان را بهتر و ساده‌تر بکشید. برای این کار وقت زیاد صرف کنید چرا که اگر خطوط این بخش از نقشه زندگیتان شفاف و روشن نمود پیدا کنند، زندگی شخصی و خانوادگی بهتری خواهید داشت.

گردآوری: گروه سبک زندگی سیمرغ

www.seemorgh.com/lifestyle

منبع: tafahomnews.com