چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
قطرات زندگی بخش
خون میدهید و زندگی میبخشید، همان یک کیسه خون شما عصاره زندگی بخشی است که به وقت نیاز جان صدها بیمار را از مرگ حتمی نجات میدهد.
آمارها می گوید هر روز هزاران نفر در دنیا به خون و فرآورده های خونی نیاز پیدا می کنند. تصادفات رانندگی، سوختگی ها و اعمال جراحی، زنان باردار هنگام زایمان، بیماران سرطانی که شیمی درمانی یا اشعه درمانی می شوند و بیماران تالاسمی و هموفیلی از عمده ترین گروه هایی هستند که یا به طور موردی یا به دلیل شرایط خاص شان برای داشتن یک زندگی نسبتا طبیعی مجبورند تمام عمر به طور منظم خون یا فرآورده های خونی دریافت کنند.
با این حال خون دادن هم برای خودش حساب و کتابی دارد، باید ها و نبایدهایی که اگر می خواهید خونتان را اهدا کنید باید این نکات را رعایت کنید، توصیه هایی که باید آنها را جدی بگیرید تا هم خودتان در شرایط مطلوبی این کار را انجام دهید و هم خونی که اهدا می کنید از کیفیت و سلامت لازم برخوردار باشد.
● قبل از اهدای خون آب زیاد بنوشید
گاهی پس از خون دادن فرد احساس سرگیجه و ضعف می کند، حتی برخی افراد مدت کوتاهی از هوش می روند، دلیل اصلی این وضع افت فشار خون است، بنابراین اگر هم شب قبل و هم صبح قبل از اهدای خون مقدار زیادی آب بنوشید، چنین مشکلی پیش نخواهد آمد.
● صبحانه کامل بخورید
خوردن یک صبحانه کامل از افت قند خون جلوگیری می کند، در نتیجه احساس سبکی سر و ضعف بدن به وجود نمی آید، البته بهتر است صبحانه را مدتی قبل از مراجعه به پایگاه اهدای خون خورده باشید چون اگر فاصله خوردن صبحانه و خون دادن کم باشد، احساس تهوع شدیدی خواهید داشت.
● غذاهای چرب نخورید
این توصیه را جدی بگیرید: «تا ۲۴ ساعت قبل از اهدای خون غذاهای چرب نخورید» برای این حرف مان هم دلیل محکمی داریم.
وقتی شما خون تان را اهدا می کنید، سازمان انتقال خون آزمایش هایی روی آن انجام می دهد، در صورتی که جواب این تست ها قابل قبول باشد، خون شما تبدیل به فرآورده های متعددی می شود و در اختیار نیازمندان قرار می گیرد، اما اگر مقدار چربی موجود در خون خیلی بیشتر از حد طبیعی باشد، انجام این آزمایش ها مختل می شود و چاره ای نمی ماند جز این که خون شما دور ریخته شود.
● غذاهای سرشار از آهن بخورید
سعی کنید دو هفته قبل از اهدای خون در رژیم غذایی تان مواد سرشار از آهن مانند اسفناج، تخم مرغ و گوشت قرمز بگنجانید، این کار باعث می شود سطح آهن خون شما به حد قابل قبولی برسد، در این صورت خون دادن برای شما آسان تر خواهد بود.
به یاد داشته باشید که همیشه مصرف ویتامین (C) جذب آهن را زیادتر می کند پس بهتر است از سبزیجات و میوه هم در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
● استرس؛ ممنوع
استرس را از خود دور کنید برای این کار لازم است قبل از شروع خون گیری نفس عمیقی بکشید و با کسی که قرار است خون گیری را انجام دهد، شروع به حرف زدن کنید.
می توانید در زمان خون دادن آدامس بجوید، آواز بخوانید، تلویزیون تماشا کنید یا هر کار دیگری که باعث آرام شدن شما می شود، انجام دهید.
● کمی دراز بکشید
وقتی خون گیری از شما تمام می شود باید مدتی همچنان دراز کشیده باقی بمانید، سپس می توانید بنشینید و مقداری آبمیوه همراه یک خوراکی شیرین بخورید، این کار باعث می شود حجم مایعی که بدن تان از دست داده جبران شود و قندخون شما هم افت نکند.
● رانندگی تا چند ساعت ممنوع
خون دادن کار وحشتناکی نیست، اما ممکن است تا چند ساعت بعد باعث احساس سبکی سر و ضعف بدن شود. بنابراین بهتر است پس از اهدای خون رانندگی نکنید.
● غذای پرپروتئین بخورید
گوشت قرمز یا مرغ همراه سبزیجات بهترین غذایی است که می توانید پس از خون دادن بخورید البته باید مقادیر زیادی مایعات و بخصوص آب هم بنوشید چنین رژیم غذایی به بدن شما کمک می کند خون از دست رفته را سریع تر جبران کند.
● کارهای سنگین انجام ندهید
اگر شغل شما طوری است که باید فعالیت بدنی شدیدی انجام بدهید، بهتر است روزی که قصد اهدای خون دارید، مرخصی بگیرید یا این کار را به روزهای تعطیل موکول کنید.
در این روز از انجام ورزش های سنگین هم باید خودداری کرد چون فعالیت شدید باعث می شود سیاهرگی که خون گیری از طریق آن انجام شود، دوباره باز شود و خون ریزی زیرپوستی اتفاق بیفتد که بسیار دردناک است، اما اگر به بدن خود ۱۶ تا ۲۴ ساعت وقت بدهید، این رگ خود به خود بسته شده و به حالت طبیعی بازمی گردد.
قبل از اهدای خون فرم مربوط به سازمان انتقال خون را صادقانه پر کنید.
اگر اخیرا فعالیت پرخطری داشته اید که می تواند باعث آلودگی خون شما شده باشد آن را در فرم های پرسش نامه بنویسید.
مطمئن باشید کارکنان بخش خون گیری افراد حرفه ای هستند و وضعیت سلامت شما اطلاعات شخصی است که امانتی نزد آنهاست و نوشتن آن نباید باعث خجالت تان شود.
گاهی اوقات افراد به صورت دسته جمعی و در یک اقدام نمادین برای اهدای خون مراجعه می کنند، اگر شما رفتار پرخطری داشته اید که نگران تان کرده، هرگز در رودربایستی گیر نکنید! بهترین بهانه این است که بگویید کم خونی فقر آهن دارید و از همراهی با دوستان تان خودداری کنید.
فراموش نکنید، خون دادن وسیله ای برای یک چکاپ کامل نیست، بهتر است برای اطلاع از سلامت خود به یک آزمایشگاه مراجعه کنید نه مرکز اهدای خون!
● سلامت بدن را بیمه کنید
اگر می خواهید سلامت بدن خود را برای یک عمر بیمه کنید، از خون دادن غافل نشوید.
این یک توصیه پزشکی به تمام مردم دنیاست که برای حفظ سلامت جسم تان، خون اهدا کنید.
همه می دانند که اهدای خون علاوه بر اجر معنوی و زندگی بخشیدن به بیمار نیازمند خون، می تواند برای فرد اهدا کننده خون نیز سودمند باشد.
● تضمین سلامت قلب
برخی معتقدند اهدای خون آن طور که پژوهشگران اعلام می کنند، تاثیر چندانی در کاهش یا جلوگیری از ابتلابه بیماری های قلبی ـ عروقی یا حملات قلبی ندارد، به عبارتی عقیده دارند اهدای خون فقط یک عامل جانبی بوده و نمی توان آن را به عنوان شاخصی برای حفظ سلامت افراد دانست، اما واقعیت چیز دیگری است.
کاهش سطح آهن خون (فریتین) با اهدای خون به اثبات رسیده است و از این قاعده با عنوان «فرضیه آهن» یاد می کنند، به این معنی که کاهش و تعادل میزان آهن خون یکی از شاخص های کنترل کننده بیماری های قلبی ـ عروقی و بویژه حملات قلبی است بنابراین از آنجا که با هر بار اهدای خون غلظت خون کاهش می یابد، در نهایت این امر به تعادل غلظت خون که یکی از شاخص های کنترل بیماری های قلبی ـ عروقی است، منجر می شود.
پیش از هر بار اهدای خون سلامت اهداکننده از نظر میزان فشار خون، ضربان قلب و میزان گلبول های قرمز و دمای بدن سنجیده می شود به این ترتیب بسیاری از بیماری ها در همان مراحل اولیه قابل شناسایی و پیشگیری است.
● کاهش ریسک ابتلا به سرطان
اهدای خون ریسک احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می دهد، یک پژوهش چهار ساله بر ۱۲۰۰ نفر نشان داده افرادی که دو بار در سال خون اهدا می کنند از خطر کمتری برای ابتلا به سرطان برخوردارند. پس با خون دادن خطر ابتلا به سرطان را از خود دور کنید.
● اهدای خون در زنان یائسه
در زنان یائسه اهدای خون جایگزین عادت ماهانه شده و به این ترتیب غلظت خون، سطح آهن خون و هورمون ها در حد متعادل نگاه داشته می شود، کنترل این شاخص ها، مانع از ابتلابه بیماری های قلبی ـ عروقی بویژه حملات قلبی در زنان می شود.
● کاهش اضطراب
این حس مشترک خیلی از زنان و مردانی است که با اهدای خون در یک امر خیر شرکت کرده اند، آنها می گویند پس از اهدای خون نه تنها احساس سستی و بی حالی نداشته اند بلکه به نوعی در خود احساس پویایی، نشاط و ایجاد تعهد را تجربه کرده اند.
البته بررسی های پزشکی نشان داده اهدای خون موجب کاهش استرس و اضطراب در فرد می شود و نوعی آرامش به وی می بخشد، همچنین خون دادن بخش های خونساز بدن را نیز به فعالیت وامی دارد.
پوران محمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست