پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پرونده پزشکی مارادونا


پرونده پزشکی مارادونا

از اعتیاد و ترک اعتیاد تا بستری شدن در بخش های روانپزشکی و آی سی یو

«دست خدا با من بود!» این، جمله‌ای بود که مارادونا بعد از آن بازی جنجالی با تیم انگلستان به زبان آورد؛ بعد از آن گل حساسی که با دست به این تیم زد و دنیای فوتبال را تکان داد! بعدها که او به دام اعتیاد افتاد، خیلی‌ها با همین جمله خودش، به او گوشه و کنایه زدند اما مارادونا باز دیگر تصمیم گرفت وارد میدان شود و به زندگی برگردد.....

او اعتیادش را ترک کرد و دوباره به مستطیل سبز برگشت؛ این بار با عنوان سرمربی تیم ملی آرژانیتن. در این روزهایی که جام‌جهانی، رونق دوباره‌ای به فوتبال و ستاره‌های آن داده است، بی‌مناسبت ندیدیم که نگاهی به «پرونده پزشکی مارادونا» بیندازیم؛ از اعتیاد تا ترک اعتیاد و از فشارخون تا بیماری‌ قلبی.

دیه‌گوآرماندومارادونا متولد ۳۰ اکتبر ۱۹۶۰ میلادی در ویلافیوریتوی آرژانتین است. زندگی او همواره با حواشی زیادی همراه بوده. او حتی پس از آن واقعه تیراندازی عجیب و غریبش به چند خبرنگار که به مجروح شدن یک نفر از آنان انجامید، همچنان از چهره‌های محبوب خبرنگاران ورزشی است. مارادونا هنگامی که کودکی ۸ساله بوده، با انجام حرکات نمایشی باتوپ فوتبال در اماکن عمومی سعی می‌کرده بخشی از خرج خانواده فقیرش را تامین کند. در همین زمان بود که یک خبرنگار از او بزرگ‌ترین آرزویش را سوال کرد و مارادونای کوچک در برابر دوربین تلویزیون گفت که دو آرزوی بزرگ دارد؛ یکی اینکه بتواند با تیم آرژانتین به جام جهانی برود و دیگری اینکه بتواند در جام جهانی قهرمان شود. او به هر دو آرزویش رسید؛ و حتی به چیزهایی فراتر از آن دو آرزو، اما اتفاقاتی نیز در زندگی‌اش افتاد که او در آخرین مصاحبه‌اش با مطبوعات آرژانتینی، از آنها با عنوان «کابوس» یاد کرده و گفته است: «اگر زمان به عقب برگردد، دیگر آن اشتباهات را مرتکب نمی‌شوم... هرگز!»

● مارادونا و اعتیاد

مارادونا در دوران جوانی، درخشش خود را در باشگاه بوکاجونیورز آرژانتین آغاز کرد و پس از آن به بارسلونای اسپانیا و سپس به ناپل ایتالیا رفت. در سال ۱۹۸۶ میلادی، هنرنمایی خارق‌العاده‌ مارادونا، آرژانتین را به عنوان قهرمانی جام جهانی رساند. اما پس از آن، درگیری او با سران باشگاه ناپل ایتالیا آغاز شد و ناگهان در پایان یک مسابقه لیگ ایتالیا اعلام شد که آثار استفاده از کوکائین در آزمایشات او یافت شده و فیفا او را ۱۵ ماه از شرکت در رقابت‌های فوتبال محروم اعلام کرد. کمی بعد، مارادونا دردسرهای بیشتری برای خودش خرید و شایع شد که پلیس متن ضبط‌شده مکالمات تلفنی او را با مقامات مافیا در اختیار دارد؛ مکالماتی که ثابت می‌کردند او در یک شبکه گسترده خلافکاری و توزیع مواد مخدر دست دارد. نیروهای پلیس در منزل او در آرژانتین مقادیر زیادی موادمخدر کشف کردند و به این ترتیب، او به کلی از بازی در باشگاه ناپل محروم شد. مارادونا در سال ۱۹۹۴ میلادی باز هم در جام جهانی شرکت کرد اما دوباره آزمایش دوپینگ او مثبت شد و ۲ سال از شرکت در مسابقات فوتبال محروم شد.

مشکلات اعتیاد مارادونا به موادمخدر خیلی زود بر استعدادهای ورزشی او سایه افکند و آزمایش‌های مثبت اعتیادش پیش از کناره‌گیری رسمی وی از فوتبال در سال ۱۹۹۷ میلادی علنی شد. از اواسط سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۴ میلادی، مارادونا به کوکایین، معتاد شد. او بعدها گفت که از سال ۱۹۸۳ میلادی در بارسلونای اسپانیا، مصرف کوکائین را شروع کرده بود. وقتی او در ناپل بازی می‌کرد، مصرف کوکایین برایش عادی و دایمی شده بود؛ طوری که بر توانایی او در بازی فوتبال نیز تاثیر گذاشته بود.

بعد از کناره‌گیری از فوتبال، وضعیت سلامت او به طور جدی مورد تهدید قرارگرفت؛ به طوری که در سال ۲۰۰۰ میلادی، پزشکان اعلام کردند عضله قلب او به دلیل مصرف کوکایین، تضعیف شده است. بعد از این ماجرا، او به کوبا رفت تا تحت برنامه‌های ویژه ترک اعتیاد و بازتوانی قرار بگیرد. در سال ۲۰۰۴ میلادی، پزشکان گزارش کردند که او دچار سکته قلبی شده و دلیل سکته را نیز مصرف مواد مخدر (کوکایین) عنوان کردند.

ماجراهای مارادونا تمام‌شدنی نبود چون در سال ۲۰۰۷ میلادی در بوئنوس آیرس آرژانتین، او به دلیل هپاتیت و سوءمصرف الکل تحت درمان قرار گرفت و حتی مدتی در بخش روان‌پزشکی بستری شد تا مشکلات مربوط به الکلیسم را نیز در او برطرف کنند. اما در همان سال، او در تلویزیون آرژانتین حاضر شد و گفت که دو سال و نیم است که دیگر الکل و موادمخدر مصرف نمی‌کند.

● بازگشت مارادونا

در ۱۰ می امسال، مارادونا در تلویزیون آرژانتین حضور پیدا کرد و اعلام کرد که ۶ سال است که اصلا مواد مخدر مصرف نکرده. او خودش را مدعی مربی‌گری تیم آرژانتین دانست و به گفت که اکنون کاملا سالم و پاک است.مارادونا در این مصاحبه اعلام کرد که ۱۰ روز پیش، سالگرد ششمین سال «زندگی عاری از مواد مخدر»ش را پشت‌سر گذاشته‌ و حالا همه‌چیز برای او ارزشمندتر شده است. این در حالی‌بود که در ۱۰ ماه می سال ۲۰۰۴ میلادی، او از بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بوئنوس آیرس مستقیم به مرکز ترک اعتیاد همین شهر رفت و کوکایین او را تا حد مرگ پیش برده بود.

اما مشکلات سلامت او متعدد بود ویکی از آنها چاقی و افزایش وزنش بود که باعث می‌شد تنگی نفس او تشدید شود. خانواده او با مشکلات بزرگی روبه‌رو بودند.

علاوه بر مساله ترک اعتیاد، به دلیل مشکلات متعدد سلامت وی، هیچ مرکز ترک اعتیادی، او را نمی‌پذیرفت؛ تا اینکه، مرکز خصوصی پارک کلینیک کاستلار او را پذیرفت. مارادونا طی این مدت معتقد بود که: «من انسان کامل و بدون نقصی نیستم. هم جنبه‌های خوب دارم و هم جنبه‌های بد. هیچ‌کس را به این دلیل، سرزنش نمی‌کنم اما با قاطعیت می‌گویم که می‌توانم زندگی‌ام را تغییر دهم.» او همواره از تعبیر «دست خدا» در مصاحبه‌هایش استفاده می‌کرد و می‌گفت خداوند به همه کمک می‌کند: «اما من، خودم بودم که دست خدا را نادیده گرفتم!»

او ۴ سال در کوبا تحت درمان‌های ترک اعتیاد بود و این مرکز اگر چه برایش لوکس و قابل قبول نبود اما تمهیداتی برایش در نظر می‌گرفت تا مارادونا بستری شدن در آن را بپذیرد. مسوول برنامه ترک اعتیاد این مرکز معتقد بود بزرگ‌ترین مشکل بر سر راه ترک اعتیاد مارادونا، پیروی او از برنامه‌های درمانی دشوار است. در این مدت‌، تنها همسر سابق او و دو دخترش و پدر ومادرش اجازه ملاقات با او را داشتند.

در این مرکز، خواب درمانی و رژیم غذایی سفت و سخت و استراحت کامل جزو برنامه‌های اصلی بود و متخصصان، درمان او را ۶ تا ۱۸ ماهه تخمین می‌زدند. پزشکان باید وزن او را کم می‌کردند، اعتیاد به کوکایین را از بین می‌بردند و علایم ترک اعتیاد را در او کنترل می‌کردند. تقویت روحیه و حافظه او هم در این برنامه درمانی گنجانده شده بود. مارادونا در این مرکز برای اولین بار در عمرش، تصمیم جدی به ترک اعتیاد گرفت. این را پزشک معالج‌اش اعلام کرد و به این موضوع نیز بسیار خوش‌بین بود.

از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ میلادی مارادونا به عنوان مجری و کارشناس تلویزیونی فوتبال فعالیت کرد. اما در سال ۲۰۰۹، سرمربی تیم ملی فوتبال آرژانتین شد و با این تیم به جام جهانی ۲۰۱۰ صعود کرد.

مارکوریسی، فیلم‌ساز ایتالیایی اعلام کرده که اجازه ساخت فیلمی بر اساس زندگی مارادونا را از او گرفته است. این فیلم «دست خدا» نام خواهد داشت و این، همان عبارتی است که او در سال ۱۹۸۶ میلادی، بعد از گلی که با دست به انگلستان زد، آن را به کار برد. ریسی، فیلم‌ساز ایتالیایی، معتقد است که مارادونا نابغه‌ای است که تاریخ فوتبال را به دو دوره قبل و بعد از خودش تقسیم کرده و نقش او در فوتبال مثل نقش ون‌گوگ در نقاشی است. ساخت این فیلم از اکتبر شروع می‌شود و فیلم‌ساز در جستجوی بازیگری است که نقش مارادونا را به او بدهد.

در ژانویه ۲۰۱۰ میلادی، رییس جمهور اروگوئه از مارادونا خواست در مبارزه علیه موادمخدر با او همکاری کند. رییس جمهور اروگوئه همچنین گفت نبرد مارادونا با اعتیاد به مواد مخدر به او کمک کرده تا با نسل جوان ارتباطی خوب و موثر برقرار کند. او که یکی از بزرگ‌ترین بازیکنان فوتبال دنیاست، به دلیل بازی‌های فوق‌العاده‌اش و همچنین پیروزی‌اش بر اعتیاد، مورد توجه و علاقه نوجوانان و جوانان است و همکاری او در برنامه‌های ترک اعتیاد تاثیری عمیق بر جوانان خواهد گذاشت تا از این مواد پرهیز کرده یا برای ترک آن عزمی راسخ پیدا کنند.

فرشته آل‌علی