سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

حرفی برای گفتن


حرفی برای گفتن

بعضی ها می توانند مثل یک بلبل در جمع آن قدر خوب حرف بزنند که همه به حرف های شان گوش دهند و به به و چه چه کنند و در مقابل بعضی های دیگر هم تا می آیند حرف بزنند آن قدر سرخ و سفید و آبی می شوند و آن قدر من من می کنند که حوصله همه سر می رود و کسی به حرف های شان گوش نمی دهد و البته بعضی های دیگر فقط آرزوی صحبت کردن در جمع را دارند و تا به حال چنین سعادتی نصیب شان نشده است

بعضی‌ها می‌توانند مثل یک بلبل در جمع آن‌قدر خوب حرف بزنند که همه به حرف‌های شان گوش دهند و به‌به و چه‌چه کنند و در مقابل بعضی‌های دیگر هم تا می‌آیند حرف بزنند آن‌قدر سرخ و سفید و آبی می‌شوند و آن‌قدر من من می‌کنند که حوصله همه سر می‌رود و کسی به حرف‌های‌شان گوش نمی‌دهد و البته بعضی‌های دیگر فقط آرزوی صحبت کردن در جمع را دارند و تا به حال چنین سعادتی نصیب‌شان نشده است! صحبت کردن در جمع از آن مهارت‌های مهم زندگی است که از همان دوره مهد کودک می‌تواند نقش مهمی در موفقیت ما داشته باشد تا همین حالا که به سلامتی بزرگ شده‌ایم. قرار است در این شماره بگوییم شما هم می‌توانید سرتان را بالا بگیرید و مثل یک مرد (این اصطلاح است! آقایان محترم جوگیر نشوند) حرف‌تان را بزنید و به همه نشان دهید که شما هم زبان دارید!

● حرف بزن لطفا!

اگر یک بازگشت به خاطرات گذشته داشته باشید می‌بینید که همیشه در زندگی‌تان شرایطی پیش آمده که شما باید در جمع حرف می‌زدید از همان بچگی که پدر و مادرتان قربان و صدقه شما ‌می‌رفتند که شعر «یک توپ دارم قلقلی» رابخوانید تا انشاهای دوران مدرسه و تا حالا که باید در دانشگاه کنفرانس بدهید ادامه داشته است. تازه این موقعیت‌ها به جز زمان‌هایی است که در بین فامیل حضور دارید و باید حرفی برای گفتن داشته باشید. بنابراین نمی‌توانید از صحبت کردن در جمع فرار کنید چون امروز نشد فردا! بالاخره یک روز باید از یک جایی شروع کنید.

لابد با خودتان می‌گویید هیچ ضرورتی برای این کار وجود ندارد و کسی نمی‌تواند شما را به صحبت کردن مجبور کند! اما راستش اگر کمی واقعی فکر کنید، می‌بینید روند موفقیت‌های شما در زندگی در بسیاری از شرایط به همین صحبت کردن در جمع بر می‌گردد. آدم‌هایی که قدرت بیان و قدرت صحبت در جمع ندارند کمتر به موفقیت‌های شغلی دست پیدا می‌کنند و کمتر مورد محبت اطرافیان‌شان قرار می‌گیرند.

در عصر ارتباطات، دوستی و ارتباط با دیگران از طریق حرف زدن به وجود می‌آید و از همه مهم‌تر اعتماد و البته توجه دیگران به شما در زمینه دادن مسئولیت هم به صحبت کردن شما بسیار وابسته است. اگر نتوانید در جمع صحبت کنید هیچ وقت نمی‌توانید احساسات خود را به خوبی بیان کنید هیچ وقت نمی‌توانید از حقوق خودتان دفاع کنید و کمتر پیش می‌آید که بتوانید توانایی‌ها و استعدادهای خودتان را نشان دهید. این مهارت می‌تواند به روند پیشرفت‌های شما کمک کند و البته اگر اهل خوب صحبت کردن باشید به میزان محبوبیت شما در جمع هم کمک می‌کند.

● ترس بهانه‌ای برای صحبت نکردن

خیلی از آدم‌هایی که حاضر نیستند در جمع صحبت کنند در واقع دل‌شان می‌خواهد اما می‌ترسند. ترس از صحبت کردن در جمع دلیل اصلی افرادی است که حاضرند از حق‌شان بگذرند و یک کلام حرف نزنند. اما همین آدم‌ها نمی‌دانند که همه آدم‌های دنیا قبل از صحبت کردن در جمع کمی ترس و دلهره دارند! اصلا تحقیقات نشان داده که حتی ۷۶ درصد از سخنوران ورزیده و کارکشته هم قبل از سخنرانی خود دچار ترس و هیجان می‌شوند، فقط تفاوت آن‌ها با شما در این است که آن‌ها بر آن غلبه می‌کنند و شما به آن فکر می‌کنید.

این‌که ما از صحبت کردن در جمع واهمه داریم دلایل زیادی دارد، مثلا اگر آدم‌هایی که قرار است ما در مقابل‌شان صحبت کنیم غریبه و ناآشنا باشند دچار اضطراب می‌شویم یا حضور در موقعیت‌ها و مکان‌هایی که ما را مورد قضاوت قرار می‌دهند که چه‌طور آدمی هستیم هم باعث دلهره و اضطراب می‌شوند و دلیل دیگری که ما را از صحبت کردن می‌ترساند این‌ است که می‌ترسیم بقیه به ما بخندند و ما را مسخره کنند. برای این‌که بتوانید با این ترس مقابله کنید این راهکارها را پیشنهاد می‌کنیم:

۱) پیش داوری نکنید. یعنی قبلش با خودتان فکر نکنید که حتما بد حرف می‌زنید، حتما تپق خواهید زد یا این‌که حتما بقیه شما را مسخره می‌کنند. افکار منفی را از خودتان دور کنید و به خود بگویید شما تنها نظرتان را بیان خواهید کرد شاید عده‌ای خوش‌شان بیاید و عده دیگری نه!

۲) از صحبت کردن فرار نکنید بهترین راه مقابله با این ترس، روبه‌رو شدن با آن است. اگر دیروز از انشا خواندن فرار می‌کردید فردا از کنفرانس دادن، بالاخره یک روز باید در جمع اظهار نظر کنید پس برای مقابله با ترس باید شروع کنید همین حالا و در همین جمع خانوادگی‌تان.

۳) برای این‌که ترس‌تان بریزد قبلش آن را با خودتان تمرین کنید مثلا آن موضوع را قبلش برای خواهر یا برادرتان تعریف کنید و عکس‌العمل آن‌ها را ببینید. می‌توانید موقع صحبت کردن در جمع به کسانی که با آن‌ها راحت‌تر هستید نگاه کنید.

۴) موقع صحبت کردن به جای فکر کردن به این که دیگران الان چه فکری درباره شما می‌کنند به چیزهایی که می‌گویید فکر کنید. مکالمات ذهنی خود را موقع صحبت کردن تعطیل کنید، این باعث می‌شود افکار منفی که دائم با خودتان مرور می‌کنید دور شوند و شما بتوانید حرف‌تان را کامل بزنید.

● من بلدم حرف بزنم!

برای این‌که بتوانید درست و خوب و بدون آبروریزی در جمع صحبت کنید، باید چند اصل را رعایت کنید، این اصول کمک می‌کند تا صحبت‌های شما در جمع موفقیت‌آمیز و تأثیرگذار باشد.

- اصل اول اطلاعات خود را کامل کنید. قبل از این‌که حرفی بزنید و موضوعی را بیان کنید حتما درباره آن فکر کنید و سعی کنید تنها درباره چیزهایی حرف بزنید که اطلاعات کافی درباره آن داشته باشید اگر اطلاعات شما کافی نیست تلاش کنید با مطالعه سطح اطلاعات خود را بالا ببرید تا وقتی صحبت می‌کنید همه به عنوان یک صاحب کلام به شما نگاه کنند.

- اصل دوم مخاطب خود را بشناسید. وقتی شما بدانید دقیقا برای چه کسانی دارید صحبت می‌کنید بهتر می‌توانید موضع مورد صحبت‌تان را انتخاب کنید مثلا برای بچه‌های فامیل‌تان نمی‌توانید از دلایل گرم شدن زمین و یا زلزله ژاپن صحبت کنید! شناخت روحیات مخاطب هم به شما کمک می‌کند که چگونه حرف زدن را انتخاب کنید، اگر آدم‌هایی که دارید برای‌شان حرف می‌زنید آدم‌های سختی بودند شوخی‌های شما برای شان لوس، بی‌مزه و مسخره خواهد بود.

- اصل سوم یکهو وارد بحث نشوید بهتر این است که یک مقدمه کوتاه از موضوعی که می‌خواهید مطرح کنید را برای جمع بگویید بعد وارد صحبت بشوید. شما قرار نیست در جمع خانوادگی یا دوستانه سخنرانی کنید پس قرار هم نیست همه چیز را با جزئیات ریز بگویید، البته حرف را نخورید کامل و مختصر حرف بزنید تا اطرافیان‌تان خسته نشوند.

- اصل چهارم موقع صحبت کردن پشت سر هم و یک نفس حرف نزنید کمی به خودتان و اطرافیانی که دارند گوش می‌دهند اجازه فکر کردن و البته استراحت بدهید. وسط صحبت خود کمی مکث کنید لحن و تن صدای‌تان را تغییر دهید و حتی دیگران را وارد بحث کنید مثلا وسط صحبت بگویید مگر نه؟! یا شما این‌طوری فکر نمی‌کنید و... این برخورد شما صحبت‌های‌تان را برای دیگران لذت بخش می‌کند.

- اصل پنجم علاوه بر فک‌تان بهتر است چشم و دست و اندام دیگرتان را هم به حرکت در بیاورید. یعنی سعی کنید از میمیک صورت استفاده کنید این طوری خودتان هم بیشتر می‌توانید روی موضوع مورد بحث تمرکز کنید و فکر کنید، چون با این عکس‌العمل‌ها به خودتان فرصت می‌دهید.

اصل ششم باز هم تکرار می‌کنیم شما در حال سخنرانی نیستید در حال صحبت کردن با یک جمع کوچک هستید، پس از کلمه‌های نا مفهوم و خارجی استفاده نکنید. سعی کنید از کلمات صریح و روشن و ساده استفاده کنید که همه منظورتان را درک کنند. این طوری بیشتر از صحبت‌های شما لذت می‌برند. این‌که وسط حرف شوخی کنید یا شعری، ضرب‌المثلی بگویید هم دیگر فوق‌العاده می‌شود، البته یادتان باشد لودگی نکنید.

نویسنده: وجیهه محمدپور مقدم