دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

علم تغذیه در یک نگاه


علم تغذیه در یک نگاه

برای این علم، تعریف‌های گوناگونی شده که ساده‌ترین آن‌ها عبارت است از این که: ‌”تغذیه، علمی است که احتیاج‌های کمی و کیفی روزانهٔ فرد را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد و مشخص …

برای این علم، تعریف‌های گوناگونی شده که ساده‌ترین آن‌ها عبارت است از این که: ‌”تغذیه، علمی است که احتیاج‌های کمی و کیفی روزانهٔ فرد را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد و مشخص می‌کند که هر فردی چه نوع و چه مقدار غذا مصرف کند تا دارای سلامتی کامل باشد‌“. نکته دیگر این که: ‌”این علم، مجموعهٔ اعمال انجام شده بر روی مادهٔ غذائی تا قابل مصرف شدن جهت بدن را نیز شامل می‌شود‌“.

این اعمال شامل هضم (Digestion)، جذب (absorption) و دفع (Excretion) می‌باشند. غذا شامل موادی به نام مواد مغذی Nutrient می‌باشد.

مواد مغذیف ترکیب‌های شیمیائی هستند که سه عمل اصلی را در بدن انجام می‌دهند:

۱) تولید انرژی

۲) ترمیم بافت‌های بدن و رشد

۳) تأثیر بر فرآیندهای بیولوژیک

سازمان‌های بسیاری در رابطه با علم تغذیه تأسیس شده‌اند که فعال ترین آن‌ها به شرح زیر می‌باشند:

F.A.O Food and Agricultural Organization

W.H.O World Health Organization

سازمان بهداشت جهانی که در ارتباط با مسائل بهداشتی و تغذیه‌ای فعالیت می‌کند و با تشکیل کنگره‌ها و سمینارهای بین‌المللی مشکل‌های تغذیه‌ای را بررسی می‌کند.

U.S.D.A United State Department of Agriculture را نام برد.

در علم تغذیه، مواد غذائی به شرح زیر طبقه بندی می‌شوند:

۱) کربوهیدارت‌ها

۲) پروتئین‌ها

۳) چربی‌ها

۴) ویتامین‌ها

۵) مواد معدنی

۶) آب

عناصر شیمیائی مورد نیاز بدن نیز به دو دسته تقسیم می‌شوند:

۱) عناصر کلی: که مقدار زیادی از آن‌ها برای بدن لازم است.

مثل:

کلسیم (Ca)،

فسفر (P)

پتاسیم (K)،

سدیم (K)،

سدیم (Na)

منگنز (Mg)

۲) عناصر جزئی: گرچه میزان مورد نیاز بدن از این عناصر، کم می‌باشد، ولی برای بدن مهم هستند. از جمله ▪ آهن (Fe)،

ید (I)،

منیزیم (Mn)

مس (Cu).

نیلوفر ساعی دهقان

مهندس کشاورزی