شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

باغ ناحیه ایران و تورانی


باغ ناحیه ایران و تورانی

كلكسیون گیاهی منطقه رویشی ایرانی - تورانی یكی از قسمتهای باغ گیاهشناسی ملی ایران می باشد . این كلكسیون با هدف جمع آوری ، پرورش ، حفظ و در معرض نمایش قرار دادن گیاهان معرف و مهم …

كلكسیون گیاهی منطقه رویشی ایرانی - تورانی یكی از قسمتهای باغ گیاهشناسی ملی ایران می باشد . این كلكسیون با هدف جمع آوری ، پرورش ، حفظ و در معرض نمایش قرار دادن گیاهان معرف و مهم ناحیه رویشی ایرانی - تورانی در جهت رفع نیازهای آموزشی و تحقیقاتی افراد مختلف ایجاد و در حال اجرا می باشد. این ناحیه بخش وسیعی از ایران را دربرمی گیرد كه از شمال به كوهپایه های سلسله جبال البرز و كوههای شمالی خراسان ، از جنوب به منطقه صحرایی - سندی ، از شرق به مرز كشورهای افغانستان و پاكستان و از غرب به سلسله جبال زاگرس محدود می باشد.

این منطقه بر حسب ارتفاع از سطح دریا به دو بخش كوهستانی و دشتی تقسیم می شود . بخش دشتی دارای ارتفاع بین ۱۵۰۰ -۸۰۰متر می باشد. متوسط بارندگی در این منطقه ۲۵۰ میلیمتر بوده ، در حالی كه در برخی از نقاط حداكثر بارندگی ۵۰ میلیمتر گزارش گردیده است. متوسط دمای حداكثر گرمترین ماه سال بین ۴۰-۳۰ درجه سانتیگراد ومتوسط دمای حداقل سرد ترین ماه سال تا ۵ – درجه سانتیگراد متغیر است .

پوشش گیاهی ناحیه ایرانی- تورانی غالبا"شامل گونه های درمنه دشتی( Artemisia sieberi )است. علاوه بر آن گونه های مختلف از جنس گون (Astragalus )، قیچ ( Zygophylum)، پرند ( Pteropyrum) و … در نواحی مختلف حضور دارند.كویرها ، بیابانها ، شوره زارها و تپه های شنی بخش مركزی ایران در این منطقه قرار دارند.

در این طرح ضمن ایجاد پیاده روها جهت تفكیك اجتماعات گیاهی و جاده های دسترسی اقدام به احداث دریاچه نمك گردید .در اطراف دریاچه گونه های شورپسند عمدتا" از خانواده Chenopodiaceae) )كاشته شده است . همچنین ۲۳ اجتماع گیاهی معرف ناحیه دشتی ایرانی- تورانی در كلكسیون در نظر گرفته شده است كه تاكنون حدود ۴۰ گونه گیاهی از مهمترین گیاهان معرف اجتماع در كلكسیون كاشته و استقرار یافته است .

اسامی تعدادی از گیاهان به شرح زیر می باشد :

Seidlitzia rosmarinus

Halocnemum strobilaceum

Salicornia herbacea

Ephedra strobilacea

Pteropyrum olivieri

Noaea mucronata

Astragalus gossypinus

Atriplex verrucifera

Nitraria schoberi

Atriplex leucoclada