دوشنبه, ۱۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 3 March, 2025
مجله ویستا

کاربرد شیرخشک در صنایع لبنی


کاربرد شیرخشک در صنایع لبنی

برخی مردم دید منفی در مورد شیرخشک دارند و وقتی متوجه می‌شوند شیرخشک جزو مواد اولیه گروهی از محصولات غذایی است، در مورد آن محصولات احساسی بد و منفی پیدا می‌کنند...
اما شیرخشک …

برخی مردم دید منفی در مورد شیرخشک دارند و وقتی متوجه می‌شوند شیرخشک جزو مواد اولیه گروهی از محصولات غذایی است، در مورد آن محصولات احساسی بد و منفی پیدا می‌کنند...

اما شیرخشک همان شیرخشک‌شده است و اگر کیفیت شیر خوب باشد و روش مناسبی برای خشک کردن آن استفاده شود، محصول نهایی ماده مضری نخواهد بود و نباید به آن با دیدی منفی نگریست. گاهی برای بالا بردن ماده خشک در برخی محصولات لبنی مانند ماست از شیرخشک استفاده می‌شود. بد نیست بدانید پایین بودن ماده خشک در برخی فرآورده‌های لبنی مانند ماست باعث از بین رفتن بافت منسجم آن و شل شدنش می‌شود و با مصرف آنها عملا پروتئینی به بدن نمی‌رسد. اگر ماده خشک محصولی مانند ماست زیر یک رقم خاص باشد، اصلا آن ماست را به عنوان ماست استاندارد قبول نمی‌کنند. براساس استاندارد ملی، اگر کارخانه‌ای در محصول لبنی خود از شیرخشک استفاده کند، باید حتما روی بسته‌بندی محصول این نکته را درج کند تا مصرف‌کننده بداند در تهیه فرآورده از شیرخشک هم استفاده شده. برخی از کارخانه‌ها با وجود استفاده از شیرخشک در محصول لبنی خود، این نکته را روی بسته‌بندی درج نمی‌کنند و به این ترتیب مرتکب کار نادرستی می‌شوند. پس استفاده از شیرخشک در محصولات لبنی به خودی خود کار نادرستی نیست اما اگر قرار باشد در شیرهای پاستوریزه و استریل هم از شیرخشک استفاده شود، باید وزارت بهداشت مجوز این کار را به تولیدکننده بدهد و حتما وجود شیرخشک در میان ترکیب‌های شیر، روی برچسب محصول قید شود. البته شیرهایی که با شیرخشک ترکیب شده‌اند، بوی شیرخشک می‌دهند و حتی اگر روی بسته آنها ننویسند که این شیر حاوی شیرخشک است، مصرف‌کننده از روی عطر و طعم آن متوجه می‌شود. معمولا افزودن شیرخشک به شیر با اهداف اقتصادی انجام می‌شود و ربطی به بالا بردن ماده خشک ندارد. یعنی برخی کارخانه‌ها به علت گران بودن شیر خام، آن را با آب رقیق می‌کنند و برای غلیظ کردن دوباره، شیر را با شیرخشک ارزان‌قیمت مخلوط می‌کنند تا شیر تولیدی آنها با قیمت ارزان‌تری تهیه شود و برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد که این کار اصلا درست و اخلاقی نیست.

دکتر سیدامیرمحمد مرتضویان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی