یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مسمومیت با مورفین
ترامادول از خانواده مورفین است که به صورت صنعتی ساخته میشود، ۲ شکل خوراکی و تزریقی دارد. در شکل خوراکی تقریبا تمام دارو جذب میشود. دارو در کبد دچار تغییرات و دگرگونی شده و از طریق ادرار دفع میشود. شروع اثر دارو در کمتر از یک ساعت بروز کرده و در ظرف ۳ ـ۲ساعت به حداکثر اثر خود میرسد. اثر دارو برای حدود ۶ ساعت در بدن برقرار است.
دارو در دوران بارداری بهتر است که استفاده نشود. اثرات آن در دوران شیردهی مشخص نیست و تا زمانیکه بتوان از داروهای دیگر بهره برد بهتر است از این دارو که میتواند اندکی در شیر ترشح شود کمتر استفاده کرد.
دارو در بیماران با مشکل کبدی یا نارسایی شدید کلیوی منع مصرف دارد. در افرادی که داروهای آرامبخش همچون دیازپام مصرف کردهاند نباید استفاده شود.
عوارض
نارسایی تنفسی و افت فشار خون از عوارضی است که میتواند مرگبار باشد. عوارض شایع و غیرخطرناک شامل احساس گیجی، سردرد، بیخوابی، یبوست و تهوع است.
مسمومیت:
مسمومیت این دارو عموما در افرادی رخ میدهد که دارو را به منظور حس بهتر مصرف میکنند. افرادی که به دیگر مواد مخدر اعتیاد دارند از این دارو به عنوان جایگزین بهره میگیرند. عدهای از افراد مسموم از ترکیب مواد مخدر یا ترکیبی از الکل و ترامادول استفاده میکنند.
مهمترین نشانه در مسمومیت با مصرف مقادیر فراوان و یکباره دارو بروز مردمکهای تنگ است. عموما افراد مسموم با مقادیر بالای دارو دچار افت هوشیاری شده و حین مراجعه به اورژانس، وجود این نشانه، پزشک را از خطر احتمالی مصرف این مواد مطلع میکند. بیماران ممکن است فاقد تنفس خودبهخودی بوده یا افت شدید در فشارخون داشته باشند. یکی از عوارض تهدیدکننده حیات تشنج است. حرکاتی مشابه با تشنج در تعدادی از بیماران دیده میشود که در این حال بیمار وقایع پیرامون را به یاد میآورد.
با مصرف چندین گرم از این دارو خطر مرگ وجود دارد، اما این جمله به این معنا نیست که با مصرف مقادیر کمتر دارو خطری فرد را تهدید نمیکند.
اولین اقدام در برخورد با فرد مشکوک تماس با اورژانس پیش بیمارستانی است. تا رسیدن تیم امداد باید بیمار را بر یک پهلو خواباند. اگر بیمار مشکل در تنفس دارد باید با باز کردن راههای هوایی و دادن تنفس مصنوعی به وی کمک کرد.
نکات کاربردی در بیماران
ـ بیماران باید توجه کنند که دارو ممکن است ایجاد گیجی یا خواب آور کند؛ بنابراین باید از انجام کارهای دقیق و خطرناک همچون کار با وسایل برش، کار در ارتفاعات، رانندگی و... تا اطمینان از وضعیت هوشیاری اجتناب کنند.
ـ به دلیل امکان افت فشارخون با تغییر در وضعیت، لازم است بیماران برای تغییر در وضعیت از حالت خوابیده به ایستاده، این کار را به تدریج و ابتدا با نشستن برای لحظاتی و سپس ایستادن انجام دهند.
ـ بیماران باید از مصرف داروهای آرام بخش، خوابآور و الکل به دلیل تداخل با هم اجتناب کنند.
ـ مصرف طولانی دارو میتواند باعث وابستگی و اعتیاد به دارو شود.
ـ در صورت بروز درد قفسه سینه، مشکل در تنفس، خوابآلودگی بیش از حد، ضعف عضلانی، یبوست شدید، لرزش در دست و اندامها و تشنج حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
دکتر بهروز هاشمی / متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست