یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

مسمومیت با مورفین


مسمومیت با مورفین

ترامادول از خانواده مورفین است که به صورت صنعتی ساخته می‌شود، ۲ شکل خوراکی و تزریقی دارد. در شکل خوراکی تقریبا تمام دارو جذب می‌شود. دارو در کبد دچار تغییرات و دگرگونی شده و …

ترامادول از خانواده مورفین است که به صورت صنعتی ساخته می‌شود، ۲ شکل خوراکی و تزریقی دارد. در شکل خوراکی تقریبا تمام دارو جذب می‌شود. دارو در کبد دچار تغییرات و دگرگونی شده و از طریق ادرار دفع می‌شود. شروع اثر دارو در کمتر از یک ساعت بروز کرده و در ظرف ۳ ـ۲ساعت به حداکثر اثر خود می‌رسد. اثر دارو برای حدود ۶ ساعت در بدن برقرار است.

دارو در دوران بارداری بهتر است که استفاده نشود. اثرات آن در دوران شیردهی مشخص نیست و تا زمانی‌که بتوان از داروهای دیگر بهره برد بهتر است از این دارو که می‌تواند اندکی در شیر ترشح شود کمتر استفاده کرد.

دارو در بیماران با مشکل کبدی یا نارسایی شدید کلیوی منع مصرف دارد. در افرادی که داروهای آرامبخش همچون دیازپام مصرف کرده‌اند نباید استفاده شود.

عوارض

نارسایی تنفسی و افت فشار خون از عوارضی است که می‌تواند مرگبار باشد. عوارض شایع و غیرخطرناک شامل احساس گیجی، سردرد، بی‌خوابی، یبوست و تهوع است.

مسمومیت:

مسمومیت این دارو عموما در افرادی رخ می‌دهد که دارو را به منظور حس بهتر مصرف می‌کنند. افرادی که به دیگر مواد مخدر اعتیاد دارند از این دارو به عنوان جایگزین بهره می‌گیرند. عده‌ای از افراد مسموم از ترکیب مواد مخدر یا ترکیبی از الکل و ترامادول استفاده می‌کنند.

مهم‌ترین نشانه در مسمومیت با مصرف مقادیر فراوان و یکباره دارو بروز مردمک‌های تنگ است. عموما افراد مسموم با مقادیر بالای دارو دچار افت هوشیاری شده و حین مراجعه به اورژانس، وجود این نشانه، پزشک را از خطر احتمالی مصرف این مواد مطلع می‌کند. بیماران ممکن است فاقد تنفس خودبه‌خودی بوده یا افت شدید در فشارخون داشته باشند. یکی از عوارض تهدیدکننده حیات تشنج است. حرکاتی مشابه با تشنج در تعدادی از بیماران دیده می‌شود که در این حال بیمار وقایع پیرامون را به یاد می‌آورد.

با مصرف چندین گرم از این دارو خطر مرگ وجود دارد، اما این جمله به این معنا نیست که با مصرف مقادیر کمتر دارو خطری فرد را تهدید نمی‌کند.

اولین اقدام در برخورد با فرد مشکوک تماس با اورژانس پیش بیمارستانی است. تا رسیدن تیم امداد باید بیمار را بر یک پهلو خواباند. اگر بیمار مشکل در تنفس دارد باید با باز کردن راه‌های هوایی و دادن تنفس مصنوعی به وی کمک کرد.

نکات کاربردی در بیماران

ـ بیماران باید توجه کنند که دارو ممکن است ایجاد گیجی یا خواب آور کند؛ بنابراین باید از انجام کارهای دقیق و خطرناک همچون کار با وسایل برش، کار در ارتفاعات، رانندگی و... تا اطمینان از وضعیت هوشیاری اجتناب کنند.

ـ به دلیل امکان افت فشارخون با تغییر در وضعیت، لازم است بیماران برای تغییر در وضعیت از حالت خوابیده به ایستاده، این کار را به تدریج و ابتدا با نشستن برای لحظاتی و سپس ایستادن انجام دهند.

ـ‌ بیماران باید از مصرف داروهای آرام بخش، خواب‌آور و الکل به دلیل تداخل با هم اجتناب کنند.

ـ مصرف طولانی دارو می‌تواند باعث وابستگی و اعتیاد به دارو شود.

ـ‌ در صورت بروز درد قفسه سینه، مشکل در تنفس، خواب‌آلودگی بیش از حد، ضعف عضلانی، یبوست شدید، لرزش در دست و اندام‌ها و تشنج حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

دکتر بهروز هاشمی / متخصص طب اورژانس