چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ADSL یا SLA, مسئله این است


ADSL یا SLA, مسئله این است

اپس را كه نمی دانیم به چه صورت تلفظ می شود, اختصاری است برای اینترنت پرسرعت همان گونه كه ناگهان آمد, ناگهان از توسعه بازماند و ناگهان كند شد

گزارش‌های متعددی از سطح شهر و از مشتركان خطوط ADSL كه زمانی به اینترنت پرسرعت معروف بود، می‌رسد كه حاكی از نارضایتی اغلب آنان است. ظاهراً در كشور ما به اشتراك‌گذاری پهنای‌باند، رایج‌ترین شیوه برای كاهش هزینه‌های شركت سرویس‌دهنده و افزایش درآمد است.

‌ ناگهان سینا

در گرماگرم مذاكرات مربوط به آماده‌سازی زهره و وسائل مرتبط با تأخیر پرتاب آن، ناگهان مطلع شدیم كه ماهواره ایرانی <سینا ۱> به فضا پرتاب شده و ایران را وارد باشگاه‌دارندگان ماهواره در جهان نموده است. هر چند عكس و خبر چندانی از سینا منتشر نشده است، اما ظاهراً مشكل نقاط مداری ثبت شده به نام كشورمان با جای‌گیری سینا حل شده است و حداقل از این بابت، نیازی به تعجیل در پرتاب ماهواره زهره وجود ندارد. البته همان اهدافی كه از پرتاب زهره انتظار می‌رفت، در مجموعه اهداف سینا نیز گنجانده شده‌است و بالاخره متوجه نشدیم كه آیا این سینا قرار است كار همان زهره را انجام دهد؟ واگر این‌گونه بوده، چرا در مورد زهره این همه مشكل وجود داشت و آخر این‌كه، چرا اینگونه <ناگهان سینا>؟!

● ناگهان اپس

اپس را كه نمی‌دانیم به چه‌صورت تلفظ می‌شود، اختصاری است برای اینترنت پرسرعت؛ همان‌گونه كه ناگهان آمد، ناگهان از توسعه بازماند و ناگهان كند شد!

گزارش‌های متعددی از سطح شهر و از مشتركان خطوط ADSL كه زمانی به اینترنت پرسرعت معروف بود، می‌رسد كه حاكی از نارضایتی اغلب آنان است. ظاهراً در كشور ما به اشتراك‌گذاری پهنای‌باند، رایج‌ترین شیوه برای كاهش هزینه‌های شركت سرویس‌دهنده و افزایش درآمد است. البته تا زمانی كه بین خریدار و فروشنده یا سرویس‌دهنده و سرویس‌گیرنده، چیزی به نام SLA یا <موافقت‌نامه سطح خدمات> وجود ندارد، بروز چنین اتفاقاتی طبیعی است. به هر حال، همان كسب و كار فروش اینترنت DialUp كه به‌طور غیراستاندارد، تعداد اندكی خط تلفن را در اختیار تعداد زیادی شماره‌گیرنده قرار‌می‌داد، یا پهنای‌باند اندكی را بین انبوهی از تماس‌گیرندگان به اشتراك می‌گذاشت، امروز سرویس ADSL را ارائه می‌كند و تاحدی طبیعی است كه همان سازوكار سرویس‌دهی، در اینجا نیز اعمال شود.

فعلاً سرویس‌دهندگان ADSL كه در بوق‌وكرنا، سرویس‌های ADSL۲ و +ADSL۲ را تبلیغ می‌كنند، از بازار نسبتاً انحصاری موجود (به‌خصوص در بعضی مناطق تلفن شهری تهران) حداكثر استفاده را می‌برند و مشتری تازه‌وارد را در همان ابتدای كار، با اخذ مبالغی تحت عنوان فروش مودم و هزینه نصب، پای‌بند سرویس‌های بی‌كیفیت خود می‌كنند. اما در همین نزدیكی‌ها، شركت سابقاً انحصاری <اتصالات>، ضمن حفظ كیفیت سرویس‌های خود، هزینه‌های اینترنت پرسرعت خود را به مناسبت ماه مبارك رمضان كاهش داد. این كاهش قیمت شامل نصب و راه‌اندازی رایگان و تغییر قیمت‌ها از ۱۹۰ درهم به ۱۴۹ درهم (برای ارتباط ۲۵۶ كیلوبیت برثانیه واقعی) و از ۶۵۰ درهم به ۳۴۹ درهم (برای ارتباط دو مگابیتی) بود. ضمن این‌كه همان شركت، به مناسبت عیدفطر نیز هزینه مكالمات تلفنی را كاهش داد. همین امر باعث شد كه حدود ۲۰۰۰ مشترك جدید در طی همان مدت به جمع مشتركان اتصالات اضافه ‌شوند. اتصالات پیش‌بینی كرده است كه تا پایان سال ۲۰۰۵، تعداد مشتركان باندپهن این شركت به بیش از ۸۵ هزار مشترك خواهد رسید.

● ناگهان انحصار

اولین اپراتور تلفن‌های همراه پیش‌پرداخته در كشورمان كه اوضاع مناسبی ندارد، ولی با وعده تمدید اعتبار كارت‌ها، توانسته‌است مقداری از انتقادات را كاهش‌دهد. دعواهای ایران‌سل و ترك‌سل هم ظاهراً مدتی است كه فروكش كرده و MTN آفریقای جنوبی، روی صندلی ترك‌سل نشسته است؛ هر چند كه اخبار ضد و نقیضی از نتیجه دادگاه شكایت ترك‌سل علیه طرف ایرانی شنیده می‌شود. در همین حال، خبر از ثبت‌نام برای فروش چند میلیون سیم‌كارت جدید در اواخر امسال می‌رسد كه معلوم نیست این تعداد مشترك جدید قرار است در كدام شبكه و با چه شرایطی وارد شوند. شرایطی كه هم اكنون برای مشتركان فعلی نیز طاقت‌فرسا شده است و روزی نیست كه خبری یا انتقادی در مورد كیفیت نامناسب تلفن همراه یا سرویس پیام كوتاه و اختلالات آن شنیده یا خوانده نشود.

در هر حال، كشورهای دیگر بی‌كار ننشسته‌اند و به سرعت مشغول نوسازی یا بهسازی شبكه‌های زیرساختی خود و همچنین قوانین ناظر به آن هستند. در میان كشورهای خاورمیانه، اردن از لحاظ آزادسازی مخابراتی پیشروتر از بقیه است. به نحوی كه از ژانویه ۲۰۰۵ كه انحصار شركت مخابرات اردن از میان رفته است، تاكنون ۲۹ مجوز برای فعالیت اپراتورهای دیگر صادر شده است. همین امر باعث شده كه ضریب نفوذ تلفن همراه در آن كشور تا پایان امسال به ۳۷ درصد برسد. همچنین تا پایان سال ۲۰۰۵، شركت‌های Xpress و Umniah به عنوان اپراتورهای سوم و چهارم، فعالیت خود را آغاز خواهند كرد.

● ناگهان خاورمیانه

با‌بیش از سه سال نوشتن دربارهIT ایران و خاورمیانه، زمینه مناسبی فراهم شده است برای آن‌كه هم‌اكنون بتوان تحلیل مناسبی را از وضعیتIT در خاورمیانه ارائه كرد. پیشنهاد نوشتن سلسله مقالاتی در این خصوص از مدت‌ها قبل در تحریریه ماهنامه شبكه مطرح شده بود، ولیكن بحث‌هایی درخصوصIT در هند،IT در چین و بررسی وضعیت هریك از شركت‌های صاحب‌نامIT جهان، مجال اندكی برای پرداختن به این موضوع باقی می‌گذاشت. اكنون اما، پس از تكمیل گزارش‌های پیشین و به‌‌ویژه پس از پایان‌یافتن نمایشگاه جی‌تكس، زمان تحلیل بازارIT در خاورمیانه فرا رسیده است. در مجموعه مقالات كه نخستین قسمت آن را در همین شماره ملاحظه می‌كنید، تلاش می‌شود كه از جنبه‌های مختلف، به این صنعت پرداخته شود و در ابتدای امر، صحت مواردی همچون: بزرگ‌ترین بازار IT خاورمیانه كجاست؟ مورد بررسی قرارمی‌گیرد. نگارنده ضمن درخواست برای مطالعه آن مقاله، در انتظار بازخوردها و راهنمایی‌های ارزنده خوانندگان نیز می‌باشد.

علیرضا صالحی