شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

نمادی از اتحاد اسلامی و انسجام ملی


نمادی از اتحاد اسلامی و انسجام ملی

گزارشی از جشنواره زنان سرزمین من

جشنواره زنان سرزمین من، تیرماه سال‌جاری با حضور وزیر کشور، استاندار تهران، نمایندگان وزارت‌خانه‌های بازرگانی و ارشاد اسلامی، نمایندگان و سفرای کشورهای آذربایجان، اردن، الجزایر اندونزی، افغانستان، مالزی، پاکستان، ساحل عاج، فلسطین، سودان، عمان، کویت، مالی، مغرب، موریتانی، عربستان و هند برگزار شد.

● زنان و جایگاه آنان در اسلام

حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی ـ وزیر کشور در مراسم افتتاحیه این جشنواره اظهار داشت: موضوع آراستگی ظاهر، مورد توجه تمام جوامع بشری قرار دارد و مجموعه‌های مختلف فرهنگی، هنری، اقتصادی، اجتماعی در این موضوع تلاش می‌کنند و هرکس از منظر خود این موضوع را مورد توجه قرار می‌دهد. برای جوامع با فرهنگ، سنت، پیشینه و دارای تمدن، موضوع لباس، نوع زیستن، نوع پوشش و نوع تعاملات اجتماعی موضوعی مهم و در خور توجه می‌باشد.

اگر جامعه‌ای می‌خواهد ابراز هویت نماید، اگر بخواهد از خود شناسنامه‌ای ارائه دهد، تعریفی از محتوای فرهنگی خود داشته باشد و به داشته‌های خود اتکا نماید، می‌بایست مدلی برای زندگی داشته باشد و تعریف روشنی از نوع رفتار، زیست، تعاملات اجتماعی، مناسبات عمومی، لباس، غذا، آداب معاشرت، معماری و آداب زندگی ارائه دهد. اگر جامعه‌آی خود را دارای هویت و اصالت می‌داند باید نسبت به این موضوعات توجه کند و ایده، طرح و مدل و الگو داشته باشد.

وزیر کشور افزود: بی‌شک ملت بزرگ ایران در دوره‌های گذشته دارای چنین جایگاه و پیشینه‌ای بوده است و باید رسالت خود را در دنیای امروز با توجه به قابلیت‌های فرهنگی خود به خوبی ایفا نماید.

به گفته پورمحمدی، دو فرهنگ در جهان امروز در حال مبارزه، مقابله و مسابقه با یکدیگر هستند، تمدنی که با یک رویکرد مشخص در جهان غرب و سردمداران آمریکا مطرح است و حوزه‌های مختلف اجتماعی نیز آن را همراهی می‌کند.

وی تصریح کرد: رویکرد دیگر که در برابر این فرهنگ وجود دارد، تفکر اسلامی با نمایندگی ایران است. نگاه، خواسته و تفکر اسلامی که ملت ایران آن را نمایندگی می‌کند و در حوزه‌های فرهنگ، تمدن، پیام، مدل زندگی و تفکر ناب اسلامی را مورد توجه قرار داده‌اند.

وزیر کشور با اعلام این مطلب که باید موقعیت و جایگاه خود را شناسائی کنیم و ظرفیتی که ملت ایران تولید کرده است را بالفعل نمائیم، خاطر نشان ساخت: موضوع زن بدون تردید در حال حاضر به‌دلیل اینکه تابلوی اساسی و محوری جامع با نوع گرایشات و تفکرات آنها است، موضوع قابل توجهی می‌باشد.

وزیر کشور تصریح کرد: زنان ما امروز از موقعیت خوبی برخوردار هستند زیرا به خوبی جایگاه نقش زن بودن خود را ایفا می‌کنند، اگر بخواهیم غنای فرهنگی جامعه را اندازه‌گیری کنیم باید به جایگاه و نقش زن در محیط اجتماعی نگاه کنیم.

پورمحمدی تأکید کرد: امروزه زنان بسیاری از دهه‌های مختلفی در حال تلاش هستند و باید الهام بخش و الگوبخشی آنان برای همگان مشخص و معرفی شود. فعالیت در این عرصه جلسات می‌خواهد و در واقع هنگام وارد شدن به عرصه اصلاحات باید جسارت کافی داشته باشیم.

گسترش روزافزون گرایش به حجاب در کشورهای اسلامی

فرحناز قند فروش ـ دبیر جشنواره و مشاور استاندار تهران ـ اظهار داشت: استانداری تهران با همکاری دستگاه‌های اجرائی استان در تیرماه سال گذشته به مناسبت ولادت مبارک حضرت فاطمه (س) اولین جشنواره زنان سرزمین من را در راستان تثبیت راهکارهای فرهنگی حجاب و عفاف و با هدف ارائه توانمندی‌ها و پتانسیل‌های موجود در کشور جهت ارائه طرح‌های قابل استفاده برای زنان ایرانی فضای مناسب برای فعالان این حوزه، برگزار کرد.

وی افزود: استقبال قابل توجه از این جشنواره موجب افتتاح دبیرخانه دائمی جشنواره و برقراری ارتباط طراحان و تولید کنندگان با این مجموعه شد. هم‌اکنون بیش از ۲۵۰ طراح و دست اندر کار امر پوشش و پوشاک در صورت فعال با دبیرخانه جشنواره در حال همکاری هستند. به گفته مشاور وزیر کشور، همزمان با برگزاری جشنواره در سال گذشته و با توجه به علاقه‌مندی طراحان کشورهای مسلمان جهت همکاری در این زمینه از طرف استانداری تهران برگزار جشنواره سال ۸۶، بین‌المللی اعلام شد. از اسفند سال گذشته فراخوان جشنواره جهت شرکت سفارتخانه‌های کشورهای مسلمان و طراحان علاقه‌مند این کشورها از طریق رسانه‌های مکتوب و با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از طریق رایزنی‌های فرهنگی در کشور‌های مسلمان اعلام شد.

به گفته دبیر جشنواره، اعلام سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی از سوی مقام معظم رهبری، موجب مضاعف شدن انگیزه برگزار کنندگان جهت هرچه با شکوه‌تر برگزار شدن جشنواره شد. پیگیری‌های امر ما را متوجه اشتیاق متولیان امور فرهنگی کشورهای مسلمان جهت حضوردر این جشنواره کرد. برگزاری مراسم و جشنواره‌های این چنینی از طریق برخی کشورها، پیشنهاد و باب تعاملات در زمینه گشوده شده است.

وی گفت: با عنایت به گسترش روزافزون گرایش به حجاب در کشورهای اسلامی و با توجه به اینکه حجاب به‌عنوان یک یاز ضروریات دین مبین اسلام می‌توان نقطه مشترک قابل اتکائی برای برقراری تعاملات فرهنگی در این حوزه باشد. به‌نظر می‌رسد در آینده نزدیک موضوع حجاب بتواند فضای جدیدی را در ارتباطات زنان کشورهای اسلامی ایجاد نماید. قند فروش خاطر نشان ساخت: ”جشنواره زنان سرزمین من“ در سال‌جاری با کیفیت و کمیتی بسیار متفاوت از سال گذشته ارائه شده است و تمامی دست‌اندر کاران امر برگزاری و علاقه‌مندان به فعالیت در این حوزه با ارائه بخش‌های متنوع در این جشنواره سعی در جلب رضایت‌های تمامی مخاطبین داشته‌اند.

به گفته مشاور وزیر کشور، جشنواره در سال جاری با فضای نمایشگاهی ۶ هزار متر و فضای نمایش لباس یک هزار متر از گستردگی قابل توجهی برخوردار است، بخش‌های نمایشگاهی و جشنواره عبارتند از:

۱) بخش نمایش زنده لباس که هر بعد از ظهر با ارائه ۲۰ مدل چادر با طراحی جدید، ۵۰ مدل حجاب اسلامی کوشرهای مسلمان و ۶۰ مدل فرم‌های ارائه شد از سوی طراحان داخلی، صرفاً جهت بازدید مخاطبین زن طراحی شده است و کلیه لباس‌های اداری اساتید دانشگاه‌ها انتخاب شده است.

۲ ) بخش لباس مشاغل با ارائه ۱۲۰ مدل لباس مشاغل زنان برای ۴۰ عنوان شغلی در سالن ۲ هزار متری با طراحی بسیار متنوع ارائه شده است

۳) لباس قومیت‌ها و عشایر کشور با طراحی بسیار جالب یکی از بخش‌های اصلی جشنواره می‌باشد. لباس زنان ایرانی در سده‌های تاریخی، پایان نامه‌های دانشجوئی که در امر پوشش فعالیت‌ داشته‌اند، غرفه ملل برای ارائه لباس‌هائی که از سوی سفارت‌خانه‌ها به جشنواره ارائه شده است، غرفه‌های چاپ پارچه و هنرهای دستی پارچه از دیگر بخش‌های جشنواره می‌باشد.

وی افزود: نشست‌های تخصصی با موضوع حجاب و عفاف و ارائه مقاله پیرامون این موضوع هر روز با حضور اساتید حوزه ودانشگاه‌ها برگزار خواهد شد که در این جلسات کلیه مباحث پیرامون پوشش و حجاب با حضور مخاطبین، بررسی و به شبهات پاسخ داده خواهد شد.

دبیر جشنواره اعلام کرد: صدا و سیما جهت ضبط نشست‌ها حضور مستمر و مداوم در این برنامه خواهد داشت. شب شعر ولادت حضرت فاطمه (س) با حضور تعداد کثیری از شاعران اهل بیت برگزار خواهد شد. غرفه استان‌ها که با حضور ۲۲ استان از کشور رونق خاصی پیدا کرده است، غرفه کودکان جهت ارائه مباحث حجاب و عفاف به زبان کودکان برای آنان، غرفه فروش که برای در اختیار قرار دادن مانتوهای طرح جلوه حجاب در اختیار قرار دادن مانتوهای طرح حجاب به واحدهای صنف پوشاک در نظر گرفته شده است و سایر موارد بسیار متنوع از سایر برنامه‌های این جشنواره است.

● نقش فرهنگ در هویت ملی

دکتر کامران دانشجو ـ استاندار تهران ـ دراین جشنواره اعلام داشت: هیچ کس نمی‌تواند نقش فرهنگ‌ها را در هویت ملی انکار کند. اثری که فرهنگ یک جامعه در اعتماد به نفس بخشیدن به جامعه، در شکوفائی خلاقیت‌ها، در اتحادملی، د انسجام، در استقلال ملی دارد و بر اثر آن، تأثیرگذاری که در پیشرفت و توسعه در کشور خواهد داشت، بر هیچ کس پوشیده نیست.

دکتر دانشجو تصریح کرد، اتفاقاً از این منظر است که صهیونیزم جهانی با فرهنگ جوامع به مبارزه می‌پردازد. تمام رسانه‌های آمریکا (به‌عنوان سردمدار فرهنگ غرب) در اختیار صهیونیزم است حتی حکومت آمریکا با لابی صهیونیست‌ها است حتی حکومت آمریکا با لابی صهیونیست‌ها شکل می‌گیرد. فرانسه، انگلیس، آلمان؛ و حتی سوئد با همین لابی‌ها شکل می‌گیرند و تمام رسانه‌ها در اختیار آنهاست در واقع سهیونیزم به فرهنگ‌سازی می‌پردازد. غرب شاید تصور می‌کند فرهنگ سازی می‌کند اما فرهنگ خودش را هم از دست داده است.

استاندارد تهران خاطر نشان ساخت: وقتی فرهنگ یک جامعه هدف قرار داده شود، اولاً تغییراتی را در آن اعمال می‌کند سپس انحرافاتی را به وجود می‌آورند آن‌گاه فرهنگ خود را (اگر بتوانند) جایگزین فرهنگ آن جامعه می‌کنند، اگر هم نتوانند، بی‌هویتی را به آن ملت دیکته می‌کند. یعنی هویت ملتی را می‌گیرند، اگر هویت ملی گرفته شود، دیگر نیاز به لشکرکشی نخواهد بود. زیرا آن کشور تسخیر شده هستند. اگر تسخیر شده هم نباشند مسخ شده می‌باشند. جامعه‌ای که بی‌هویت شد و هویت خود را از دست داد، دچار سردرگمی می‌شود، وقتی ارزش‌ها، ضد ارزش پنداشته شود و بالعکس وقتی هنجارها، ناهنجارها نامیده شد، ابتذال، آزادی نام گرفت، پوشش را محدودیت دانستند، آشفتگی پوشش را تنوع عنوان کردند، کرامت انسانی به‌نام دفاع از حقوق زن خدشه‌دار شده، یعنی بی‌هویتی در جامعه حاکم شده است.

دکتر دانشجو تصریح کرد: در حال حاضر صهیونیزم جهانی این امر را اعمال می‌کند، بدون لشکرکشی، کشورها را تسخیر می‌نماید، در همین راستا برای تمام مسائل فرهنگی و رفتارهای انسانی، الگوسازی می‌کنند الگوهای نادرست را ترویج می‌دهند.

به گفته استاندار تهران، اجازه تحلیل در تاریخ را به جوامع نمی‌دهند و تاریخ را وارونه جلوه می‌کنند تا جائی که اگر مورد سئوال هم واقع شوند اجازه نمی‌دهند تهدید در مورد مسئله‌ای صورت پذیرد.

دکتر دانشجو گفت: از طریق رسانه‌های خود الگوسازی‌های شیطانی را در تمام امور ترویج می‌دهند. یکی از ابعاد فرهنگی پوشش است به جای پوشش و زیبائی، نپوشیدن را مد می‌کنند. به جای تنوع در زیبائی لباس، تنوع در نپوشیدن را الگو می‌کنند، کرامت انسانی زنان و جوانان را هدف قرار می‌دهند اما حفظ اصالت جوامع اسلامی وظیفه همگان است و فقط بر عهده دولت نمی‌باشد. یکایک جامعه موظفند اصالت را حفظ کنند. دوران جوانی بانوگرائی تنوع و شادابی توأم است باید برای فرهنگ تنوع طلبی و شادی الگو کنیم. در غیر این صورت اگر فقط فریاد بزنیم چرا الگوهای فرهنگی مورد نظر صهیونیزم در جامعه پیدا می‌شود، کافی نیست. باید با این پدیده به‌صورت فعال برخورد کرد زیرا انفعال راه حل مسئله نیست. باید از خلاقیت طراحات مسلمان که دغدغه دین دارند استفاده کرد و آنها را وارد عرصه نمود.

استاندار تهران افزود: اگر تدبیر و تلاش شود، فرهنگ غنی اسلامی با تنوع وسیع ما را از تقلید بی‌نیاز خواهد کرد. ما می‌توانیم و باید بتوانیم این تلاش را تا رسیدن به نتیجه ادامه دهیم. وی افزود: با برگزاری جشنواره زنان سرزمین من چند اقدام انجام شد. اولاً در حوزه پوشش مناسب پس از سال‌ها انفعال، برخوردی فعال صورت پذیرفت. ثانیاً با شرکت ۲۲ استان و ۱۵ کشور توانستیم نمادی از اتحاد ملی و انسجام اسلامی را نشان دهیم.

ثالثاً کاری بود که با همکاری ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف صورت گرفته و جلوه‌ای از مشارکت را به نمایش گذاشتیم، رابعاً این حرکت تأئید شعور ادعای طراحان و بانوان مسلمان در قبال خدشه‌دار کردن کرامت انسانی در الگوهای ارائه شده از سوی غرب و صهیونیسم می‌باشد.

دکتر دانشجو گفت: زنان مسلمان اجازه نخواهند داد غرب با ارائه الگوهای پوچ، هویت، احترام و حرمت آنان از بین ببرد. ما سال‌ها ایرانی بوده‌ایم که همه کشورها و هم فرهنگ‌ها کرامت انسانی زن را احترام می‌گذارند. با تشکیل کمیته تحقیق و پژوهش و ارائه مقالات برتر از دیدگاه‌های نظری و علمی این اقدام را مورد بررسی قرار داده‌ایم که امیدوارم این بخش از فعالیت‌هایمان در سال‌های آینده پررونق‌تر شود. جشنواره زنان سرزمین من، فریاد در گلوخفته زنان آزاده و مسلمان به پوشش‌های مبتذل و الگوهای صهیونیزمی غربی است و باید به درستی از آن حراست کنیم تا از حدود شرعی خارج نشود و بازیچه فرصت طلبان نگردد، از طرف دیگر به ویروس تحجر، ایستائی و واپس گرائی هم آلوده نشود.