دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

انقلاب اسلامی انقلابی تر از دیروز!


انقلاب اسلامی انقلابی تر از دیروز!

نوعا اعتقاد بر این است که انقلاب ها پس از گذشت چند دهه از تب و تاب می افتند و به جریان هایی آرام تبدیل می گردند. در واقع باگذشت چند دهه از پیروزی انقلاب ها و با تثبیت نظام حاکم تغییر …

نوعا اعتقاد بر این است که انقلاب ها پس از گذشت چند دهه از تب و تاب می افتند و به جریان هایی آرام تبدیل می گردند. در واقع باگذشت چند دهه از پیروزی انقلاب ها و با تثبیت نظام حاکم تغییر به تدریج جای خویش را به سکون می دهد و جو و التهاب انقلابی گری فروکش می کند.تاریخ گواه است که چه در انقلاب اکتبر و چه در انقلاب فرانسه و چه در انقلاب چین تنها پس از گذشت چندین سال رهبران انقلابی جای خود را به رهبران سیاسی بخشیدند و از صحنه کنار رفتند تا مسئولان وکارگزاران نظام زمام حکومت را دردست بگیرند.

به عبارت بهتر می توان گفت اساسا انقلاب از جنس تغییرات متمادی است و نظام از جنس ثبات و ایستایی . از این رو تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران غالب صاحب نظران بر این باور بودند که انقلاب ها علی القاعده پس از طی چندین دهه همچون سیلی خروشان به تدریج آرام می شوند و در مسیل خود همچون جویبار کوچکی به راه خود ادامه خواهند داد .اما پیروزی انقلاب اسلامی ایران و حفظ روحیه آرمانی طی سه دهه پس از پیروزی انقلاب تمامی معادلات صاحب نظران غربی را برهم ریخت . تفاوت های ماهوی انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلاب ها که ریشه در هویت و عقبه تئوریک آن دارد باعث شده است که بسیاری از تحلیل مسائل سیاسی ایران بازمانند.طی حوادث پس از انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری استراتژیست های غربی به این گمان رسیده بودند که دیگر در ایران خبری از انقلابی گری نیست. تحلیل آنان از وضعیت ایران بدین گونه بود که در ایران نیز مانند همه کشور ها نخبگان جامعه راهبران اساسی تغییرات هستند. از این رو به دلیل آنکه همه نخبگان !!! جامعه ایرانی جزء طبقه متوسط جدید محسوب می شوند که گرایشات غربی دارند رفرمیست ها به راحتی می توانند در یک براندازی نرم قدرت را در دست بگیرند و به همه چیز پایان دهند.

از همین رو بود که غرب تمام داشته های خویش را به عرصه بازی کشاند تا در نبردی نهایی از سد نظام جمهوری اسلامی ایران عبور کند.حال آنکه این تحلیل نه تنها از اساس و مبنا دچار خطاهای راهبردی است بلکه در جزئیات نیز بسیار ساده لوحانه به نظر می رسد. نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران اساسا مبنای متفاوتی با سایر حکومت ها علی الخصوص لیبرال دموکراسی دارد و از همین رو تحلیل کلان مسائل سیاسی نیز در ایران با سایر نظام های سیاسی مغایرت دارد. سیاسیون بر این باورند که یک پروسه سیاسی بر مبانی معادله هزینه - منفعت پیش می رود .

در واقع زمانی که احزاب و گروه های سیاسی هزینه ای که پرداخت می کنند بیش از سود و منفعت عایدی باشد آن پروژه خواه ناخواه به بن بست می رسد. غرب بر این اساس طی سال های اخیر سعی کرده است تا هزینه حفظ نظام اسلامی را برای مردم و جریانات سیاسی بالا ببرد. تحریم های اقتصادی وپروپاگاندای تخریبی غرب علیه کشورمان همه به دلیل آن است که سطح رضایت مردم از نظام اسلامی پایین آید و از این رو نظام با بحران مشارکت سیاسی و پس از آن با بحران مشروعیت روبه رو شود.

اما باید دانست این تحلیل در ایران جواب نداده و نخواهد داد. برای اثبات آن همان بس که طی سی و دو سال اخیر با تمام تلاش غرب نه تنها ایران اسلامی به سوی بحران های مشارکت یا مشروعیت پیش نرفته است بلکه در انتخاباتی آزاد بیش از ۸۵ درصد از واجدین شرایط رای شرکت دارند. حوادث پس از انتخابات به خوبی نشان داد که غرب با تمام توانش وارد بازی شد تا ایران را مات کند این در حالی بود که تنها با گذشت ۸ ماه ازآغاز غائله فتنه سبز مردم ایران با حضور گسترده خویش در راهپیمایی بزرگ و تاریخی ۲۲ بهمن ۸۸ تمام نقشه های غرب را نقش بر آب کردند.غرب در غائله فتنه سبز نه تنها چیزی کسب نکرد بلکه اکثر مهره هایش در ایران سوخت و مردم چهره واقعی این افراد را شناختند.مردم در روز ۲۲ بهمن ۸۸ آمدند تا بگویند اگرچه سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد اما همچنان به دنبال تحقق آرمان ها و اهداف الهی انقلاب اسلامی هستند.

مردم در این روز آمدند تا بگویند اگر چه اکثر انقلاب های جهان پس از چند دهه از خواسته ها و اهداف ابتدیی خود کوتاه آمدند اما انقلاب اسلامی ایران همچنان در پی تحقق اهداف و آرمان های ابتدایی خویش است. جوانان امروز ایران اسلامی نیز همچون سه دهه گذشته جوش و خروش انقلابی دارند و همچنان در پی تحقق آرمان های انقلابی هستند. رهبر انقلاب در همین زمینه می فرمایند: " امروز بعد از سی و دو سال، شما نگاه کنید به جامعه‌ ما؛ رفتارها از روز اول اگر اسلامی‌تر نباشد، حداقل مثل روز اول پیروزی این انقلاب است. جوانهایی که امام را ندیدند، دوران جنگ را ندیدند، از انقلاب چیزی به یادشان نیست، اما پایبندی و التزامشان به مبانی اسلام، از بعضی ما پیرمردها بهتر است؛ قوی‌ترند. مسئولین کشور افتخار می کنند به اسلامی بودن. البته در طول این سی و دو سال خیلی تلاش شد؛ حتّی در داخل تشکیلات حکومتی کسانی بودند که تلاش کردند شاید بتوانند راه‌ها را به صورت زیگزاگی در بیاورند و تدریجاً دور کنند، زاویه بدهند؛ اما نتوانستند. جمهوری اسلامی بر سر مبانی خود، مبنای اسلامی بودن ایستاد." ( خطبه‌های نماز جمعه تهران ۱۵/۱۱/۱۳۸۹ ) از این روست که می توان گفت انقلاب اسلامی طی سه دهه گذشته همچنان توانسته است شادابی خود را حفظ کند و همین عامل نیز باعث شد تا انقلاب بتواند از بسیاری از چالش های پیش رویش

از جمله فتنه ۸۸ به سلامت عبور کند .