چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خوش بین باشید !


خوش بین باشید !

در گذشته مردم معتقد بودند که آدم های خوب، عمر کوتاهی دارند. این باور در قرن های ابتدایی رشد پیدا کرده بود. در آن زمان کودکان بسیاری می مردند و انسان ها به راحتی با یک عفونت ساده …

در گذشته مردم معتقد بودند که آدم های خوب، عمر کوتاهی دارند. این باور در قرن های ابتدایی رشد پیدا کرده بود. در آن زمان کودکان بسیاری می مردند و انسان ها به راحتی با یک عفونت ساده جان می سپردند.

اما آیا به راستی رابطه ای میان شخصیت و سلامت وجود دارد؟ بر پایه ی مطالعات علمی، اثبات این امر که افکار مثبت و یا منفی می تواند بر روی سلامت فرد تاثیرگذار باشد ، با دشواری هایی همراه است اما هنوز دانشمندان در پی اثبات این قضیه هستند.

شواهد بسیار زیادی وجود دارد که انسان های منظم، دارای ثبات اجتماعی و خوش بین، خیلی کمتر از افراد تنها، بدبین و ناراضی در معرض ابتلاء به بیماری های مختلف و در نهایت مرگ قرار می گیرند.

تحقیقات گویای این مطلب هستند که خوش بینی در نهایت ، زندگی طولانی مدت را برای شما به ارمغان می آورد، هرچند آن را تضمین نمی کند.

طی تحقیقاتی که در ۲۳ سال توسط دانشگاه «یل» و «میامی» در شهر «اوهایو» انجام شد، این نتیجه به دست آمد که افراد بالای۵۰ سالی که به افزایش سن خود دید مثبت و به عنوان یک تجربه ی شیرین نگاه می کنند به طور متوسط تقریبا ۷ سال و نیم بیشتر از دیگران، زندگی می کنند. البته محققان فاکتورهای مختلفی از قبیل نژاد، جنسیت، میزان سلامتی، طرز تفکر و تنهایی را نیز در نظر گرفتند.

انسان آفتابی باشید !

تحقیقات دیگری در ارتباط با خوش بینی و افزایش طول عمر وجود دارد. محققان مرکز مطالعات «مایو» زندگی و خصوصیات اخلاقی ۴۴۷ نفر را در طی ۳۰ سال مورد بررسی قرار دادند. کسانی که به عنوان «خوش بین» نامگذاری شده بودند ، نصف افرادی که «بدبین» و یا تلفیقی از «هر دو» بودند به مرگ های ناگهانی دچار می شدند. همچنین این افراد همزمان با افزایش عمر، مشکلات کمتری در مورد سلامت فردی خود پیدا می کردند. محدودیت های شان کمتر بود، دردهای کمتری داشتند و نسبت به دو گروه دیگر، انرژی بیشتری داشتند.

در مطالعه ای به نام «نیمه پر یا خالی لیوان؟» پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که خوش بینی به این معنا که مردم وقایع زندگی شان را برای خود و یا سایرین تعریف کنند، باعث می شود تا در مقابل بیماری های قلبی در حد بسیار زیادی مصونیت پیدا کنند.

افراد خوش بین خیلی سریع تر از بدبینان پس از عمل باز قلب، بهبودی حاصل می کنند. احساسات منفی گرایانه و بدبینی مزمن را باید به عنوان عاملی در افزایش بیماری های قلبی در نظر گرفت.

در این قسمت راه هایی ذکر شده که ثابت می کند اخلاق و ویژگی های فردی در سلامت و طول عمر افراد دخیل هستند. عصبانیت و ناامیدی های مزمن منجر به مصرف دخانیات و یا استفاده از سایر غذاهای ناسالم می شود. یک فرد خوش بین با اراده ی محکم تری قدم در راه ترک عادات ناشایست می گذارد. و یا سعی می کند به هیچ وجه به آنها معتاد نشود.

این خوش بینی است که باعث می شود فرد در جست وجوی مشاوره پزشکی و پیروی از آنها باشد. او راهی را بر می گزیند که از آن طریق خود را از دچار شدن به بیماری های مختلف دور نگاه دارد. این امکان هم وجود دارد که خوش بینی بر روی سیستم دفاعی بدن تاثیر مثبت گذاشته و آن را تقویت کند. البته تحقیقات انجام شده در این زمینه تا به این لحظه نتایج مستدلی پیرامون این مطلب را ثابت نکرده اند.

وجدان، نعمتی که از آن بهره مند شدیم

باید توجه داشت که در کنار خوش بینی عوامل دیگری نیز در نظر گرفته می شوند. از آنجایی که شخصیت انسان ها از همان زمان تولد و در دوران کودکی شکل می گیرد، گروه تحقیقاتی دانشگاه کالیفرنیا پژوهش های خود را در سال ۱۹۲۰ بر روی عده ای کودک شروع کردند.

نتایج این تحقیقات حیرت انگیز بود. کودکانی که از همان آغاز کودکی از وجدان خود استفاده می کردند و تقریبا بچه های وظیفه شناسی بودند در دوران زندگی خود با مشکلات و بیماری های کمتری برخورد می کردند. وجدان و وظیفه شناسی در این پژوهش ها بر اساس خصوصیات اخلاقی زیر تعریف شده بود: نظم شخصی، توانایی توکل کردن، بیم و هراس، ارزش قایل شدن و آرزوی رسیدن به اهداف، حتی اثبات شده که دارا بودن این خصوصیات در زندگی خیلی بیشتر از خوش بینی به شما کمک می کند و سبب می شود تا سراسر عمرتان سالم و سرزنده زندگی کنید.

شاید خوش بینی هم جزیی از وجدان و ضمیر ناخودآگاه هر شخص باشد، نمی توان گفت که فکر کردن قبل از انجام عمل که یکی از پیش نیازهای وجدان سالم است، همان خوش بینی محسوب می شود. اما وجدان می تواند پایه و اساس خوش بینی را برای فرد فراهم آورد.

عقل و شانس را هم باید در نظر گرفت

خوش بینی بیش از اندازه و یا پیروی از وجدان بیش از حد لازم نیز بی فایده است و عواقب خاص خود را به همراه دارد. خوش بین بودن کورکورانه شما را به دردسر می اندازد. بدبینی نیز به نوبه خود فوایدی را به همراه دارد. اگر از سانحه رانندگی بترسید، آنگاه با احتیاط رانندگی می کنید. اگر از سرماخوردگی دل خوشی نداشته باشید، از خودتان بهتر مراقبت می کنید تا سرما نخورید. در این قسمت یک سوال مهم به وجود می آید: آیا خوش بینی باعث بهبود وضعیت سلامت افراد می شود، و یا افراد سالم خوش بین می شوند؟

در این قسمت فاکتورهای داخلی را هم باید محاسبه کرد: تحصیلات، نژاد، عوامل وراثتی، جنسیت، دسترسی به فن آوری های نوین پزشکی و ثروت.

بنابراین، خوش بینی یکی از فاکتورهای مهم است که باید زمینه ی رشد و شکوفایی را برای آن فراهم آورد. یک فرد بدبین به شدت نیاز به شادی و خوشحالی دارد. اگر شما خواستار عمر طولانی به همراه سلامت کامل هستید ، باید ببینید تا چه حد خوش بین و یا بدبین هستید. شاید شما به طور ذاتی انسان چندان آفتابی نباشید، شاید کودک با وجدان و وظیفه شناسی نباشید، اما باز هم جای امیدواری است آن هم برای ایجاد خوش بینی هیچ وقت برای تغییر و تحول دیر نیست. همه ی ما می توانیم از زندگی نهایت لذت را ببریم. بنابراین بیشتر مراقب خودتان باشید، درست غذا بخورید، سیگار نکشید و نرمش روزانه را نیز فراموش نکنید. حتی اگر شما خیلی خوش بین هستید و در زمان کودکی رفتار بی نظیری داشتید، باز هم انجام این موارد در زندگی به شما کمک می کنند.