پنجشنبه, ۱۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 6 March, 2025
برخورد غذایی با آلودگی هوا

وقتی هوا آلوده است، انگار جسم و روحمان را هم غبار میگیرد؛ کسلتر از همیشه میشویم و بیشتر مواقع سردرد داریم...
شاید بهترین پیشنهاد برای سالم ماندن در روزهایی که میزان آلودگی هوا بالاست، درخانه ماندن باشد اما متخصصان تغذیه بر این باورند که مصرف بیشتر برخی از مواد غذایی در این روزهای آلوده نیز میتواند تا حدی سبب تقویت سیستم قلبی و تنفسی شود و از آسیبهای ناشی از آلایندهها بکاهد. با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و دانشیار دانشگاه، در همینباره گفتگو کردهایم.
آقای دکتر! آیا مواد غذایی میتوانند آثار مخرب آلایندهها بر بدن را کاهش دهند؟
- هوای آلوده، ترکیباتی اکسیدکننده و سمی دارد و به همین دلیل، مواد غذایی و غذاهایی که ترکیبهای آنتیاکسیدان دارند، میتوانند مفید باشند.
این ترکیبات در کدام گروههای موادغذایی وجود دارند؟
- میوهها و سبزیها بهترین منابع ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند و ویتامینهایی مانند C ،E و انواع فلاونویید دارند. بعد از آنها، مصرف لبنیات توصیه میشود چون پروتئین لبنیات میتواند با برخی عناصر فلزی ناشی از این آلودگیها که از طریق استنشاق وارد بدن میشوند، ترکیب شود و به دفع آنها از بدن کمک کند. برخی نوشیدنیها مانند چای و قهوه نیز به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوییدی میتوانند پتانسیل یا توانایی دفاع آنتیاکسیدانی بدن را در برابر عوامل اکسیدکنندهای که از طریق آلودگی وارد بدن میشوند، بیشتر کنند.
آیا موادغذاییای هم داریم که برعکس عمل کنند و باعث شوند ترکیبات سمی آلایندهها بیشتر به بدن ما صدمه برسانند؟
- بله؛ طبیعتا هر خوراکیای که بتواند مانند آلودگی هوا خاصیت اکسیدانی داشته باشد، میتواند آسیبهای وارده را شدیدتر کند.
مثلا کدام خوراکیها این ویژگی دارند؟
- خوراکیهای پرچرب، پرپروتئین و غذاهای فرآوریشده مانند فرآوردهصهای گوشتی و غذاهای کنسروی مملو از اسیدهای چرب اشباع و ترانس که نگهدارنده فراوانی دارند و میتوانند سرعت اکسیداسیون را در بدن بالا ببرند.
طبیعتا آسیب آلایندههای هوا برای مبتلایان به ناراحتیهای تنفسی و قلبی بیشتر است. آیا غیر از موادغذاییای که به آن اشاره کردید، مواد غذایی دیگری هست که بتواند به این افراد کمک کنند کمتر آسیب ببینند؟
- متاسفانه خیر. اگر آلرژی تنفسی در اثر آلودگی هوا و تحت تاثیر ترکیبات اکسیدکننده باشد، گروههای غذایی نامبرده هم نه به عنوان یک عامل قطعی، بلکه به عنوان یک عامل کمکی، میتوانند از آسیبهای حاشیهای پیشگیری کنند. باز هم میگویم که راهحل غذایی، راهحل اصلی نیست زیرا شدت آسیبی که آلایندهها به بدن وارد میکنند، در برابر نقش آنتیاکسیدانی که غذاها و خوراکیها فراهم میکنند، بسیار بیشتر است. آلرژی نیز واکنشی است که سیستم ایمنی را تحریک میکند و سرکوبکننده سیستم دفاعی است و در این شرایط، تغذیه نمیتواند نقش چندان مهمی داشته باشد ولی به هر حال، داشتن یک الگوی غذایی مناسب، از این جهت که میتواند از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی کند، به هر حال، اهمیت خودش را دارد. بنابراین، اگر کسی هم مبتلا به این بیماریها باشد و هم از سوءتغذیه رنج ببرد، مشکلاتش شدیدتر میشود.
پس وقتی هوا آلوده است، از نظر تغذیهای بهترین کاری که میتوانیم انجام دهیم، چیست؟
- مصرف غذاهای تازه، طبیعی و سالم؛ بهویژه میوهها و سبزیهای تازه. به این ترتیب، میتوانیم پتانسیل آنتیاکسیدانی بدن را تقویت و تا حدودی کمک کنیم که بدن در برابر آلودگی هوا مقاوم شود. البته پیش از این توصیههای جانبی، باید بگویم که بهترین کار برای کاهش آسیبهای ناشی از آلودگی هوا این است که تماسمان را با آن محدودتر کنیم و حتیالمقدور، کمتر از خانه خارج شویم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست