دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

جای خالی ایران


جای خالی ایران

نگاهی به کشورهایی که از سفر, ثروت می سازند

در دوره افول اقتصادی اروپا، بالاخره امریکا توانست گوی سبقت را از فرانسه برباید و در سال ۲۰۱۲ و بعد از سال‌ها انتظار، پردرآمدترین کشور جهان در صنعت گردشگری شود.

به گزارش سازمان جهانی جهانگردی، ایالات متحده‌ امریکا در سال ۲۰۱۲ با کسب درآمدی بیش از ۱۲۸ میلیارد دلار در رتبه نخست پردرآمدترین کشورهای جهان از محل صنعت گردشگری قرار گرفت.

در رتبه‌ دوم این فهرست اسپانیا با کسب درآمدی کمتر از نیمی از درآمد امریکا دوم است. یعنی مبلغی نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار. براساس آمار منتشر شده از سوی نهادهای وابسته به اتحادیه اروپا در بین کشورهای عضو این اتحادیه اسپانیا بیشترین شاغلان را در صنعت گردشگری داشته و کارشناسان نیز بر این باورند که بهترین و سریع‌ترین راهکار برای حل مشکل بیکاری در این کشور توسعه صنعت گردشگری است. همچنین براساس گزارش سازمان جهانی جهانگردی فرانسه با کسب درآمدی نزدیک به ۵۴ میلیارد دلار در رتبه سوم پردرآمدترین کشورهای جهان از محل صنعت گردشگری قرار گرفت.

در همین حال کشور چین به عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان توانست در سال ۲۰۱۲ عنوان چهارمین کشور جهان از نظر کسب درآمد گردشگری را به خود اختصاص دهد. چین در سال ۲۰۱۲ حدود ۵۰ میلیارد دلار از محل صنعت گردشگری درآمد داشت و این در حالی است که مقامات صنعت گردشگری چین قصد دارند این کشور را به مقصد ۱۰۰ میلیون گردشگر در سال ۲۰۲۰ تبدیل کنند.

دیگر کشور اروپایی فعال در حوزه صنعت گردشگری، ایتالیا در سال ۲۰۱۲ حدود ۴۱ میلیارد دلار از محل صنعت گردشگری درآمد داشت.

نکته قابل توجه در معرفی پردرآمدترین مقاصد گردشگری جهان حضور ترکیه در رتبه‌ دوازدهم این رده‌بندی است. ترکیه در سال ۲۰۱۱ نیز در رتبه‌ دوازدهم این رده‌بندی قرار داشت و در سال ۲۰۱۲ با کسب درآمد ۲۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری از محل صنعت گردشگری که ۶۰۰ میلیون دلار بیشتر از سال ۲۰۱۱ است از ادامه روند رو به رشد صنعت گردشگری‌اش خبر می‌دهد.

در این شرایط مسوولان صنعت گردشگری ترکیه قصد دارند با قرار دادن این کشور در بین ۱۰ مقصد برتر گردشگری جهان در سال ۲۰۲۳ این کشور را به مقصد ۵۰ میلیون گردشگر تبدیل کرده و درآمدی در حدود ۵۰ میلیارد دلار در سال را وارد چرخه اقتصادی ترکیه کنند.

این گزارش نگاهی هم انداخته به شهرهایی که بیشترین مسافر خارجی را در خود جای داده است. پاریس با موزه لوور و برج ایفل و صدها جاذبه دیگر که این شهر را معروف به شهر عشق کرده، با جذب بیش از ۸/۱۴ میلیون توریست در سال گذشته در صدر کشورهای پربازدید جهان قرار گرفت و پس از پاریس، لندن پذیرای ۱۴ میلیون گردشگر در سال ۲۰۱۲ میلادی بود و در جای دوم ایستاد. ساعت بیگ بن و پارک‌ها و موزه‌ها و باغ وحش و متروی صد ساله از مهم‌ترین جاذبه‌های لندن هستند. بانکوک، پایتخت تایلند با داشتن ۲/۱۰ میلیون توریست در سال پربازدید‌ترین شهر آسیا و سومین شهر دنیا ست. چهارمین شهر توریست‌پذیر دنیا نیز سنگاپور است با ۸/۹ میلیون نفر مسافر خارجی. پنجمین شهر نیز آسیایی است؛ کوالالامپور، پایتخت مالزی با برج‌های دوقلوی معروفش. اما ششمین شهر، پایتخت فرهنگی و اقتصادی نخستین کشور توریست‌پذیر دنیا – امریکا- است؛ یعنی نیویورک. این شهر غول پیکر توانسته در سال ۲۰۱۲، ۷/۸میلیون گردشگر را به خود جذب کند. هفتمین شهر هم آسیایی است اما نه از شرق دور که درست بیخ گوشمان در منطقه خاورمیانه. دوبی با سرمایه‌گذاری فراوان توانست سال گذشته ۶/۷ میلیون نفر را به خودش جذب کند. هشتمین شهر هم همسایه ما است و مقصد مسافرتی بسیاری از ایرانی‌ها. استانبول با مساجد و موزه‌ها و رستوران‌ها و جزایرش زیبایش پذیرای ۵/۷ میلیون خارجی در سال گذشته بود. بازهم یک شهر آسیایی؛

هنگ‌کنگ با ۷ میلیون گردشگر. دهمین شهر هم آسیایی است. شانگهای پایتخت فرهنگی چین در دهانه رود گنگ و معروف به شهر خدایان با ورود ۷/۶ میلیون گردشگر خارجی در سال ۲۰۱۲.

صنعت توریسم می‌تواند علاوه بر ورود میزان قابل توجهی ارز به داخل، بخش بزرگی از معضل بیکاری را نیز حل کند. طبق بررسی‌های انجام شده از سوی شورای جهانی سفر و توریسم، صنعت گردشگری سال گذشته و در سطح جهانی بیش از ۲۵۵ میلیون شغل ایجاد کرده است که این میزان اشتغال برابر با ۶/۳ تریلیون دلار امریکا ست. طبق همین بررسی‌ها این میزان اشتغال برابر با ۹/۱ درصد از کل تولید ناخالص اقتصاد جهانی است که نشان می‌دهد صنعت گردشگری و سفر در ایجاد محرک اقتصادی برای سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی نقش کلیدی داشته است. سهم مستقیم صنعت سفر و گردشگری در تولید ناخالص جهانی برابر با ۲ تریلیون دلار امریکا بوده است اما از این همه ثروت چه سهمی متعلق به ایران است؟

نیما صائب