دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

دندان و سفیدکننده ها


دندان و سفیدکننده ها

آنچه باید درباره بلیچینگ بدانید

سفید کردن دندان‌ها، نوعی دکلره کردن است که با استفاده از عوامل اکسیدکننده انجام می‌گیرد. مهم نیست که با چه روشی این عمل انجام می‌شود. در هر حال هدف این است که اجزای فعال ماده بر دندان اعمال گردند تا بخش‌هایی از بافت دندانی بی‌رنگ شده یا ذرات دارای رنگ داخل نسوج دندانی جدا گردیده و بی‌رنگ شوند...

در بعضی از تبلیغات می‌بینیم که بیش از اندازه روی سفید کردن دندان‌ها با لیزر تاکید می‌شود ولی واقعیت این است که لیزر شاهکار نمی‌کند. برای سفید کردن دندان فقط نیاز به مواد شیمیایی ویژه‌ای است و نور لیزر فقط باعث می‌شود که این مواد زودتر فعال شوند و دندان را سفید کنند.

● یک بار کافی نیست

بد نیست بدانید سفید کردن دندان‌ها در مطب برای یک بار کافی نیست. شما لازم است دو یا سه مرتبه پروسه سفید کردن دندان را در مطب به فاصله دو هفته دو هفته انجام دهید و سپس آن را با سفیدکننده‌های خانگی برای مدتی ادامه دهید.

● پا کردن در کفش دندانپزشک

در سفید کردن دندان‌های زنده یک روش سفید کردن در خانه است که به کمک دندانپزشک انجام می‌گیرد. نحوه این درمان به‌ اینگونه است که پس از تشخیص دندانپزشک مبنی بر اینکه لکه‌های رنگی‌ را می‌توان به‌ این روش از بین برد، ابتدا دندانپزشک از کل فک بیمار یک قالب تهیه کرده و آن را به لابراتوار می‌فرستد.

در لابراتوار برای دندان‌های شخص یک کاور یا قالب پلاستیکی نرم و شفاف با ضخامت خیلی اندک ساخته می‌شود که تقریبا تا ۲ تا ۳ میلی‌متری لثه‌ها گسترش دارد. سپس این قالب شفاف در دهان بیمار امتحان می‌شود که نشست آن روی دندان‌ها به نحو خوبی انجام گیرد. قالب همراه ماده مخصوص عمل سفید کردن به بیمار داده می‌شود تا بین ? تا ? ساعت در روز از این مواد روی دندان‌ها استفاده کند. هنگام استفاده از مواد سفیدکننده باید دقت شود که این مواد سوزاننده هستند و به پوست دست یا مخاط دهان و لثه‌ها آسیب جدی وارد می‌کنند.

پس مقدار استفاده از این مواد باید کنترل‌ شده باشد تا روی لثه‌ها نرفته و آسیبی به لثه‌های مجاور نرساند. در صورتی که طی پروسه سفید کردن، دندان‌ها دچار حساسیت شدند باید به مدت یکی دو روز این عمل قطع شده و سپس ادامه یابد. این عمل باید پس از دو هفته نتیجه‌بخش باشد و ادامه دادن این عمل چندان سودمند نیست.

● نوارها و چسب‌های سفیدکننده

از جمله روش‌های دیگر برای سفید کردن دندان‌ها استفاده از نوارهای سفیدکننده دندان است که به صورت موقت روی دندان‌ها چسبانده می‌شود و طی یک پروسه کند تا حدودی رنگ دندان‌ها را روشن می‌کند. این نوارها بیشتر جنبه تجاری داشته اما در هر صورت قبل از استفاده حتماً باید با دندانپزشک هماهنگی لازم انجام گیرد.

● درد و حساسیت در انتظار بعضی‌هاست

تقریبا نیمی ‌از افرادی که از محصولات سفید کننده دندان استفاده می‌کنند، درجاتی از حساسیت دندانی و التهاب لثه را پس از آن تجربه می‌کنند. اگر شما دچار حساسیت دندانی شدید و در اثر نوشیدن مایعات گرم و سرد دندان‌هایتان دچار دردهای گذرایی شد و یا لثه‌هایتان قرمز شد، باید غلظت این محصولات سفید کننده خانگی را کمتر انتخاب کنید. به طور معمول، این عوارض در عرض چند روز از بین می‌روند اما اگر این درد و التهاب ادامه پیدا کرد حتما با دندانپزشک‌تان تماس بگیرید.

● سفیدکننده‌های خانگی باعث سرطان نمی‌شوند

بعضی‌ها تصور می‌کنند ماده «پراکسید» که در سفید کننده‌های خانگی وجود دارد موجب سرطان مخاط دهان می‌شود ولی این نگرانی بی‌دلیل است. مقدار پراکسیدی که هر فرد در روز هنگام استفاده از سفیدکننده‌های خانگی دریافت می‌کند، ۱۰ درصد مقداری از این ماده است که هر روز در بدن تولید می‌شود. در عین حال، بزاق دهان این ماده را بی‌اثر و خنثی می‌کند. پس خیالتان آسوده باشد که سفیدکننده‌ها موجب سرطان نمی‌شوند.

● اگر باردارید...

اگر شما باردار هستید، باید سفید کردن دندان‌هایتان را به بعد از زایمان موکول کنید چون این مواد سفیدکننده می‌توانند بلعیده شوند و برای جنین خطرآفرین باشند. به هر حال شما باید تلاش کنید جنین را در این ۹ ماه از مواد شیمیایی مصون نگه دارید.

● ترمیم‌ها را تعویض کنید

بعضی‌ها دندان‌هایشان را از پیش با مواد ترمیمی‌هم ‌رنگ دندان ترمیم کرده‌اند ولی به مرور زمان این ترمیم‌ها بد رنگ شده‌اند و یا حاشیه‌های آن رنگ گرفته‌اند. اگر شما هم چنین مشکلی دارید، باید به شما توصیه کنیم که خیال سفید کردن دندان‌هایتان را از سر بیرون کنید. مواد سفیدکننده دندان روی این ترمیم‌ها اثر چندانی ندارند و بد رنگی آنها را برطرف نمی‌کنند. بهتر است این ترمیم‌ها را تعویض کنید.

● بی‌اثر روی روکش‌ها

ممکن است دندانتان را روکش کرده باشید ولی این روکش رنگش زردتر از دندان‌های طبیعی شما باشد. در این صورت نباید انتظار داشته باشید، استفاده از محصولات سفید کننده‌ خانگی دندان، دندانتان را سفیدتر کند. اگر دوست دارید رنگ روکش شما سفید شود و با رنگ بقیه دندان‌هایتان هماهنگ باشد، باید روکش دندانتان را عوض کنید و از دندانپزشک بخواهید روکشی با رنگ روشن تر برای دندان شما به کار ببرد.

● دندان‌های زرد بهتر از خاکستری

فراموش نکنید که دندان‌های با ته ‌رنگ خاکستری دشوارتر از دندان‌های با ته ‌رنگ زرد با سفیدکننده‌های خانگی سفید می‌شوند.

دکتر شکیلا نیکنام