چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به سرمقاله های مطبوعات جهان ۲۷ آگوست


نگاهی به سرمقاله های مطبوعات جهان ۲۷ آگوست

روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن, سرمقاله امروز خود را به نهایی شدن حضور باراک اوباما نامزد ریاست جمهوری امریکا برای شرکت در انتخابات آینده این کشور اختصاص داده است

روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن، سرمقاله امروز خود را به نهایی شدن حضور باراک اوباما نامزد ریاست جمهوری امریکا برای شرکت در انتخابات آینده این کشور اختصاص داده است. این سرمقاله که به قلم خانم مری دجوسکی تحت عنوان «دوست دارم فکر کنم امریکا آماده یک رئیس جمهور سیاه پوست است»، می­نویسد، باراک اوباما فردی شیک پوش، خوش برخورد، اهل مراوده و از بسیاری جهت اجتماعی مناسب است. همسرش نیز به خوبی می­داند، چه بپوشد، چگونه سر و وضع خود را مرتب کند و خلاصه این که خود را همانند یک ملکه بیاراید و در کنار شوهرش در کمپ­های انتخاباتی شرکت کند. اما پرسش این جا است که آیا کاخ سفید تحمل حضور یک خانم سیاه پوست را به عنوان بانوی اول امریکا می­پذیرد؟ آیا امریکایی­ها می­پذیرند رئیس جمهوری سیاه پوست داشته باشند؟

در این میان مسئله روسیه و گرجستان و اعلام استقلال یک طرفه آبخازیا و اوستیا از سوی روسیه بازتاب گسترده­ای در روزنامه­های مختلف جهان داشته است. روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن، به این موضوع پرداخته است. این روزنامه در سرمقاله خود تحت عنوان «قمار روسیه که می­تواند نتیجه معکوس دهد»، نوشته است که روسیه با قدرت نظامی عظیمی که دارد به کشور کوچک گرجستان حمله کرد و یک نسل کشی مفصلی در آن انجام داد. اکنون دیمیتری مدودوف، رئیس جمهوری روسیه که گویا نابود کردن گرجستان برایش کافی نبود، به صورت یک طرفه استقلال آبخازیا و اوستیای جنوبی را به رسمیت شناخته است. بدون آن که اعتنایی به مجامع بین­المللی از سازمان ملل گرفته تا اتحادیه اروپا و کاخ سفید داشته باشد. روسیه گمان می­کند با این کار می­تواند به عقب بازگردد و امپراطوی خود را احیا کند و اجازه ندهد گرجستان به غرب بپیوندد. اما آیا می­داند با این اقدام چه بازی خطرناکی را در منطقه قفقاز آغاز خواهد زد.

روزنامه نیویورک تایمز چاپ نیویورک نیز به موضوع گرجستان و افزایش تنش­­ها میان روسیه با دنیای غرب در سرمقاله خود پرداخته و نوشته است، روسیه با پشتوانه پول­های کلان به دست آمده از نفت، به سراغ همسایه­های کوچکش چون گرجستان رفته و گمان می­کند می­تواند با بازگرداندن تاریخ حقارت و شرمندگی گذشته را پاک کند. یادداشت نویس این روزنامه در ادامه سیاست­های کنونی روسیه را شکست خورده دانسته و نوشته است که روسیه با این رویه اشتباه مطمئنا در آینده امتیازهای بسیاری را از دست خواهد داد.

روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن، سرمقاله امروز خود را به تحولات پاکستان اختصاص داده است. طارق الحمید روزنامه­نگار این روزنامه با انتخاب عنوان پاکستان خطر حقیقی، نوشته است که پرویز مشرف از قدرت کنار رفت تا مشکلات گره خورده پاکستان لاینحل باقی بماند. مشکلاتی که تا مرز انفجار فاصله چندانی ندارد.

وی برخورداری پاکستان از سلاح هسته­ای را بزرگترین خطر برای منطقه و دنیا دانسته و نوشته است که در صورتی که درگیری­ها بین احزاب پاکستان برای تصدی پست ریاست جمهوری بدین گونه ادامه یابد، احتمال وقوع این خطر که سلاح­های هسته­ای به دست تروریست­ها بیفتد، بسیار زیاد است. این اتفاق خطرناک می­تواند در گیری­های طائفه­ای و قومیتی را بیش از پیش تشدید کند و منطقه را به یک نگرانی مفرط بکشاند.

اما روزنامه الحیات چاپ لندن موضوع تلاش دمشق برای خروج از انزوای سیاسی را مهم دانسته است. این روزنامه در سرمقاله­ای به قلم محمود مشموشی، تحت عنوان چگونه دمشق می­تواند از بحران خارج شود، می­نویسد، نظام سوریه مدتی است که حتی در معادلات سیاسی دنیای عرب هم جایی ندارد و یک انزوای سیاسی بین­المللی را تجربه می­کند. دمشق نزدیک به چهار سال است که این عزلت سیاسی را برای خود برگزیده است. بشار اسد برای خروج از این انزوا تا کنون راهی مسکو، پاریس، تهران، چندین بار آنکارا و قبل از آن دوحه، ابوظبی و کویت شده تا شاید بتواند کشورش را از این انزوا نجات دهد. اما هیچ کدام آنها فایده نکرده است. دولت سوریه چون نمی­خواهد از مقاصد و اهداف غیر موجه خود کوتاه بیاید. به ویژه در زمان جنگ و صلح در منطقه که یک سیاست دو گانه­ای را پیش گرفته است.

نویسنده : علی موسوی خلخالی