شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

سرطان سینه در کمین مردان


سرطان سینه در کمین مردان

متخصصان بی توجهی مردان را نسبت به این سرطان تهدیدی جدی قلمداد می کنند

سرطان سینه یکی از بیماری‌های شایع، خطرناک و مطرح در دنیای امروز است، پزشکان متخصص در جست‌وجوی یافتن روش‌های پیشگیری از ابتلا به آن و راه‌های نوین برای درمان این بیماری هستند.

با این حال کمتر کسی از احتمال ابتلا مردان به سرطان سینه، آگاهی دارد. این در حالی است که برخلاف تصور عموم، اگرچه شیوع سرطان سینه در مردان اندک است و باید علائم درمان آن جدی گرفته شود.

به گفته متخصصان، از هر صد بیمار مبتلا به سرطان سینه، یکی از آنها را مبتلایان مرد تشکیل می‌دهد.

روند بیماری در مردان مبتلا به سرطان سینه، مشابه پیشرفت این بیماری در زنان است و علت شیوع کمتر آن در مقایسه با زنان، تعداد کم سلول‌های این بافت در مردان است، سیستم لنفی بدن مردان، مهم‌ترین عامل مؤثر در سرطانی شدن سلول‌ها و پیشرفت بیماری است.

گره‌های لنفاوی که شامل سلول‌های ایمنی هستند و نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به عفونت و مبارزه با باکتری‌ها و عفونت‌ها ایفا می‌کنند با رگ‌های لنفی در ارتباط بوده و عامل پخش سرطان و پیشرفت بیماری محسوب می‌شوند.

در روند بیماری، سلول‌های سرطانی بافت سینه از طریق رگ‌های لنفاوی به گره‌های لنفاوی منشعب شده و باعث گسترش بیماری در بافت‌های دیگر می‌شود. از این‌رو توجه به علائم بیماری و اقدام برای درمان در مراحل اولیه ضروری است.

احتمال ابتلا به سرطان سینه در مردان از سن ۳۵ سالگی آغاز شده و بیشترین شیوع آن در دهه ششم از زندگی آنها است.تحقیقات نشان می‌دهد ظهور نخستین علامت بیماری تا تشخیص آن ۱۹ ماه به طول می‌انجامد و از آنجایی که به علت شیوع کم آن در مردان به ظهور نخستین علائم و اقدام به منظور درمان توجه نمی‌شود، در اغلب بیماران مرد مبتلا به سرطان سینه، پیشرفت بیماری مشاهده می‌شود.

ایجاد هرگونه تغییر در بافت سینه هر چند که بی‌اهمیت باشد باید جدی گرفته شود و فرد به سرعت به پزشک مراجعه کند.

● علائم

سابقه فامیلی ابتلا به سرطان سینه، نقش مهمی در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری دارد.

افرادی که در خانواده و بستگان نزدیک‌شان افراد مبتلا به سرطان سینه وجود دارد، بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند و بهتر است در سنین پرخطر هر چند سال یک‌بار به پزشک مراجعه کنند تا به منظور پیشگیری از پیشرفت بیماری و کنترل آن در مراحل اولیه اقدام شود. از آنجایی که به عقیده متخصصان ابتلا به سرطان سینه در مردان، خطری جدی‌تر از وقوع این بیماری در زنان تلقی می‌شود با شناسایی علائم، بهتر است هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه شود.

از طرف دیگر تشخیص این بیماری در مردان، دیرتر از زنان امکان‌پذیر است به همین منظور اقدامات لازم برای درمان باید در همان مراحل اولیه انجام گیرد.

علائم ابتلا به سرطان سینه در مردان مشابه نشانه‌های بالینی این بیماری در زنان است.

اکثر مردان بیمار مبتلا به سرطان سینه هنگامی به پزشک مراجعه می‌کنند که به وجود توده در ناحیه سینه پی ببرند. برخلاف زنان که با مشاهده کوچکترین علامت به پزشک مراجعه می‌کنند. مردان زمانی نزد متخصص می‌روند که علائم پیشرفت و نشانه‌هایی مانند خونریزی، تغییر رنگ پوست و درد، سلامتی آنها را تهدید کند. در این زمان وسعت سلول‌های سرطانی در تمام ناحیه سینه گسترش پیدا کرده و به گره‌های لنفی منشعب خواهد شد و در این مرحله درمان بیماری طولانی و سخت‌تر خواهد شد.

مشاهده هرگونه تغییر شکل در بافت سینه یا ترشحات غیرعادی همراه ایجاد تورم و التهاب از نشانه‌های شایع ابتلا به سرطان سینه در مردان است.

همچنین تغییر رنگ پوست به نارنجی یا قهوه‌ای کمرنگ و ایجاد تغییرات در بافت پوست مانند کاهش الاستیسیته و نازک‌شدن آن از دیگر نشانه‌های بالینی وجود سرطان سینه در مردان است.

در برخی موارد علائم سرطانی‌شدن سلول‌های بافت سینه ممکن است با آلرژی‌های پوستی اشتباه گرفته شود. از این رو به توصیه متخصصان ایجاد هرگونه تغییر در بافت سینه باید جدی گرفته شود و برای تشخیص زودهنگام به پزشک مراجعه شود.

وجود هرگونه زخم یا خراش‌های پوستی باید جدی گرفته و علت آن شناسایی شود.

● علل ابتلا به بیماری

بجز وراثت که نقش مهمی در افزایش خطر احتمال ابتلا به سرطان سینه در مردان را دارد قرار گرفتن در معرض اشعه X یا دیگر اشعه‌های رادیواکتیو در مدت زمان طولانی، ترشح بیش از حد استروژن یا ابتلا به برخی بیماری‌ها که تنظیم ترشح هورمون‌های مردانه را مختل می‌کند و مصرف الکل یا استعمال دخانیات از جمله ریسک فاکتورهایی است که شانس سرطانی‌ شدن سلول‌های بافت سینه را در مردان افزایش می‌دهد.وجود زنان مبتلا به سرطان سینه در خانواده، احتمال ابتلا به سرطان سینه را در مردان افزایش می‌دهد، زیرا ژن مؤثر در سرطانی شدن سلول‌ها (BRCA۲) در افرادی که بستگان آنها به این بیماری مبتلا شده‌اند، فعال شده و احتمال وقوع بیماری را تا ۱۰ درصد افزایش می‌دهد.

● تشخیص و درمان

تست فیزیکی، ماموگرافی و نمونه‌برداری از جمله روش‌های تشخیص بیماری بوده و برای درمان این نوع از سرطان از روش‌های متداول مانند جراحی، اشعه درمانی، شیمی درمانی و هورمون درمانی استفاده می‌شود.

تفاوت درمان مردان مبتلا به سرطان سینه در مقایسه با زنان، پاسخ بهتری است که مردان مبتلا به این بیماری نسبت به هورمون درمانی می‌دهند و استفاده از روش هورمون درمانی در اغلب موارد منجر به بهبودی خواهد شد.متخصصان با بررسی عواملی مانند سن بیمار، وضعیت سلامت عمومی بدن و تاریخچه مصرف دارو و ابتلا به بیماری‌های مختلف و ... اقدام به درمان بیمار می‌کنند.

استفاده از اشعه، نخستین اقدام درمانی است که متخصصان به آن توجه می‌کنند.

در اشعه درمانی، طیف وسیعی از اشعه‌های رادیواکتیو برای نابود کردن سلول‌های سرطانی به توده تابانده می‌شود، در مراحل حاد این عمل پس از انجام جراحی صورت می‌گیرد.تجویز داروهای شیمیایی برای درمان بیماری که به توقف رشد سلول‌های سرطانی و مرگ آنها منجر می‌شود توسط انکولوژیست، روش دیگر درمان است.

در شیمی درمانی مطابق با وضعیت بیمار و پیشرفت بیماری، متخصص اقدام به تجویز داروهای مؤثر می‌کند.

هورمون درمانی نیز باعث توقف رشد سلول‌های سرطانی، کاهش گسترش بیماری و مرگ سلول‌ها می‌شود.

قبل از تجویز درمان، آزمایشی به منظور تعیین حساسیت سلو‌ل‌ها به هورمون خاص انجام می‌شود و پس از اندازه‌گیری میزان نوعی خاص از پروتئین در بافت‌های سرطانی که هورمون‌هایی مانند استروژن یا پروژسترون به آن متصل هستند، استفاده از هورمون درمانی تجویز خواهد شد.

در مردانی که هورمون استروژن باعث رشد سلول‌های سرطانی می‌شود، تجویز آنتی استروژن‌ها روش مناسبی برای درمان به شمار می‌رود.این روش درمانی بطور معمول در مردان مبتلا به سرطان سینه، پنج سال به طول می‌انجامد.

ورزش، بهره‌مندی از رژیم غذایی سالم حاوی میوه و سبزیجات، پرهیز از استعمال دخانیات و مراجعه به متخصص جهت بررسی وضعیت سلامت عمومی بدن از روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری و کاهش شمار مبتلایان به سرطان سینه در مردان و زنان است.