دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
سرطان مری
سرطان مری یکی از کشنده ترین سرطانها محسوب می شود . فقدان علائم زودرس اولیه و نیز وجود جریان لنفاوی دوطرفه و قوی مری سبب می شود در زمان تشخیص ، بیماری در مراحل پیشرفته باشد .
در گذشته سرطان سلولهای سنگفرش مری ( SCC ) ۹۵٪ تمامی سرطانهای مری را تشکیل می داده اما از سال ۱۹۸۰ به بعد میزان بروز آدنوکارسنیوم مری به سرعت افزایش یافته است و ۵۰٪ موارد جدید سرطان مری را تشکیل می دهد . علائم و درمان این دو نوع مشابه می باشد .
سرطان مری به دو شکل عمده زیر دیده می شود :
۱ ) سرطان سلول سنگفرشی
۲) آدنوکارسنیوم
سرطان مری در افراد زیر ۴۰ سال نادر می باشد و میزان بروز آن در طی دهه های بعدی عمر افزایش می یابد . علت سرطان سلول سنگفرشی مری ناشناخته است اما عوامل محیطی ، غذایی و عوامل موضعی مربوط به مری نیز مطرح شده اند . سوء مصرف الکل و سیگار جزء عوامل خطرساز اولیه آن می باشند . در ایران در حواشی جنوبی دریای خزر شیوع بیشتر این بیماری دیده می شود که آنرا با خوردن چای داغ ارتباط داده اند .
از عوامل خطر دیگر می توان پرتوتابی ، سندرم پلامر - وینسون ، آشالازی ، تنگی های لای ، ( lye ) و بیماری سلیاک را نام برد . آدنوکارسینوم مری عمدتاً بیماری مردان سفید پوست می باشد . نسبت ابتلای سفید پوستان به سیاه پوستان ۴ بر یک و نسبت ابتلای مرد به زن ۷ به ۱ است . تنها عامل خطر شناخته شده آن مری بارت است .
در مری بارت مخاط روده جایگزین مخاط طبیعی مری می شود که علت آن را برگشت مزمن اسید و محتویات صفراوی معده به مری می دانند . تقریبآً ۹۰٪ موارد آدنوکارسنیوم در ناحیه انتهایی مری بروز می کند در حالی که ۵۰٪ موارد سرطان سلول سنگفرشی در ثلث میانی و ۵۰٪ مابقی به نحو یکسانی در نواحی انتهایی و ابتدایی مری مشاهده می شوند .
* علائم بالینی :
زودرس ترین علامت سرطان مری چیست ؟
سرطان مری در مراحل اولیه و قابل درمان اغلب بدون علامت است و به ندرت بصورت تصادفی شناسایی می شود . بروز علائم ، نشان دهنده مرحله پیشرفته و غالباً غیرقابل درمان بیماری است . با پرسش دقیق مشخص می شود اکثر بیماران چند ماه پیش از مراجعه پزشکی دچار علائم بوده اند .
دشواری بلع شایعترین علامت سرطان مری می باشد . این حالت زمانی بروز می کند که تقریباً ۷۵٪ قطر طبیعی مری اشغال شده باشد . دشواری بلع غذاهای جامد پیش از دشواری بلع نسبت به مایعات بروز می نماید . در انسداد کامل مری ممکن است برگشت غذا ، سرفه یا عفونت سینه بروز کند ، تمام بیماران دچار کاهش وزن و بی اشتهایی هستند . درد قفسه سینه ، سکسکه و خشونت صدا نیز دیده می شود .
تشخیص : در صورت پیدایش دشواری بلع و یا علائم دیگر ارزیابی و تشخیص را می توان با آندوسکوپی و یا رادیوگرافی با باریوم انجام داد . مزیت آندوسکوپی این است که امکان نمونه برداری از تومور را میسر می نماید .
درمان: مهم ترین عامل در پیش بینی طول عمر بیماران که بر انتخاب روش درمانی تأثیر می گذارد مرحله تومور است . جراحی در مراحل اولیه مؤثر می باشد . بطور همزمان می توان از شیمی درمانی و پرتو درمانی نیز کمک گرفت .
پیامهای بهداشتی برای پیشگیری از سرطان مری
۱ - از کشیدن سیگار خودداری بفرمائید .
۲ - از سوء مصرف مشروبات الکلی پرهیز نمائید .
۳ - درصورت احساس سوزش سردل به پزشک مراجعه نمائید .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست