شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

براندازی نرم مفاهیم , تاریخچه و راهکارها


براندازی نرم مفاهیم , تاریخچه و راهکارها

آشنایی با براندازی نرم

بـرانـدازی نرم در اصطلاح به معنای ((اجرای برنامه ای حساب شده ، مسالمت آمیز و دراز مدت برای نفوذ در ارکان سیاسی یک نظام )) است که به منظور تغییر سیستم سیاسی یک کـشـور و یـا ایـجـاد تـغـیـیـر و تـحـول اساسی در ارزش های اساسی حاکم بر مدیران آن صورت می گیرد.

بـرانـدازی نرم در اصطلاح به معنای ((اجرای برنامه ای حساب شده ، مسالمت آمیز و دراز مدت برای نفوذ در ارکان سیاسی یک نظام )) است که به منظور تغییر سیستم سیاسی یک کـشـور و یـا ایـجـاد تـغـیـیـر و تـحـول اساسی در ارزش های اساسی حاکم بر مدیران آن صورت می گیرد. آمریکا در سال های اخیر از این روش برای براندازی رژیم های مخالف خـود بـارهـا اسـتـفـاده کـرده است . تضعیف رهبری ، تفرقه اندازی و نبرد رسانه ای از مهم ترین فعالیت ها در براندازی نرم است و تقویت اتحاد خودی ها و تضعیف اتحاد مخالفان نـظـام اسـلامـی ، جـدیـت در نـظـارت ، تاءیید صلاحیت ، حفاظت اطلاعات و حراست ها، تقویت دروس عـقـیـدتـی ، سـیـاسـی (بـا تاءکید بر درس اخلاق )، زیر نظر گرفتن رفتارهای مـخـالفـان نـظام و خنثی سازی سریع شایعات دشمن ، افزایش آگاهی های مردم و تقویت روحـیـه امـیـد و پـایـداری در بـیـن آنان ، اطاعت از رهبری و همراهی با روحانیت متعهد در خط رهبری و تلاش برای جذب مجدد کسانی که از نظام اسلامی کدورت پیدا کرده اند، از جمله فـعـالیـت هـای مـقـابـله با آن است . تعریف مفاهیم ، تاریخچه ، راهکارهای براندازی نرم ، مـراحـل ، الزامـات و خـصوصیات براندازی نرم و چگونگی مقابله با آن مباحثی است که در این مقاله مطرح می شوند.

سـخن از براندازی نرم سخنی تازه هست و نیست ! از روزگاران دور، هرگاه قدرتی قصد داشت حکومتی را براندازد، چنانچه توان نظامی این کار را نداشت و یا هزینه آن را سنگین مـی دیـد، سـعـی مـی کـرد تـا بـا روش هـای مـخـتـلفـی غیر از حمله نظامی به هدف خویش نـائل آیـد. گـاه از روش هـای امـنـیـتـی ، و گـاه از روش هـای فـرهـنـگـی و تـبلیغی در عین حـال ، امـروزه بـه دلیـل پـیـشـرفـت هـای شـگـرف بـشـری در دانـش هـای مختلف و پیدایش نـسـل جـدیـدی از رسـانه ها و نیز گسترش جوامع آزاد و مردم سالار، همچنین افزایش قدرت دولت هـا در مـقـابـله بـا تـهـدیـدات نـظـامـی و امـنـیـتـی ، رویکرد حکومت های استکباری به براندازی نرم بیش از سابق شده است . استفاده از شیوه های نو در این خصوص نیز کار را چـنـان جـلوه مـی دهـد که گویی براندازی نرم ، روشی نو برای ساقط ساختن حکومت های مخالف قدرت های استکباری است .

در اهـمـیـت ایـن مطلب ، همین قدر باید گفت که امروزه خواسته مهم و راهبردی دشمنان انقلاب اسـلامـی ، تـحقق این نوع از براندازی در میهن عزیز ماست . براندازی نرم مانند موریانه هوشیارانه عمل می کند، عجله نشان نمی دهد و از درون می پوکاند. ملت ما که برای موفقیت انـقـلاب اسـلامـی فداکاری های بسیار کرده است ، نمی تواند نظاره گر فعالیت دشمنان دیـن در تـخریب ارزش هایی باشد که برای اعتلای آنها صدها هزار شهید و جانباز تقدیم کرده است . سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهادی که وظیفه اصلی اش پاسداری از این انقلاب الهی است وظیفه شرعی و قانونی دارد تا با این پدیده مخرب برخورد کند و مـی دانـیم که شرط اول قدم این است که چنین پدیده ای را بشناسیم و بعد راه های مقابله بـا آن را دریـابـیـم . تـعـریـف مـفـاهـیـم ، تـاریـخـچـه ، راهـکـارهـای بـرانـدازی نـرم ، مـراحـل ، ضـرورتها و خصوصیات براندازی نرم و چگونگی مقابله با آن مباحثی است که با تاءکید در خصوص حرکات دشمن ضد ایران اسلامی ، در این مقاله مطرح می شوند.

● تعریف مفاهیم

بـراندازی (subversion) در اصل یک اصطلاح نظامی است که در فرهنگ واژه های نظامی ، چنین تعریف شده است :

ـ کـلیـه اعـمـال و فـعـالیت های غیر قانونی که بر ضد مصالح یک کشور انجام می شود و هدف نهایی از آن واژگون کردن حکومت وقت می باشد. به عبارت دیگر، عملیاتی است که بـه مـنـظـور کـاهـش مـی شـود تـا بـه تـدریـج یک رژیم برای سرنگون شدن آماده شود. براندازی یکی از شاخه های جنگ های نامنظم است .(۱)

تـعـریـف اصطلاحی دیگری از براندازی عبارت است از تغییر سیستم سیاسی یک کشور و یـا ایـجـاد تـغـیـیـر و تـحول اساسی در ارزش های اساسی یک نظام . این تغییر گاهی از طـریـق رفـتـارهـای خـشـونـت آمـیـز مـثـل کـودتـا، تـرور، تـحـمـیـل جـنـگ و ... صورت می گیرد و گاهی از طریق مسالمت آمیز و با اجرای برنامه ای حـسـاب شـده و دراز مـدت بـرای نـفـوذ در ارکـان سـیـاسـی یـک نـظـام قـابـل اجـراسـت . نـتـیـجـه هـر دو اقـدام منجر به تغییر سیستم و در نهایت براندازی خواهد شد.(۲)

جـسـت و جـو در منابع مختلف ، تعریفی از براندازی نرم به دست نداد. این مفهوم را با وام گیری از تعریف بالا می توان چنین تعریف کرد:

ـ بـرانـدازی نـرم در اصـطـلاح به معنای اجرای برنامه ای حساب شده ، مسالمت آمیز و دراز مـدت بـرای نـفوذ در ارکان سیاسی یک نظام به منظور تغییر سیستم سیاسی یک کشور و یا ایجاد تغییر و تحول اساسی درباورهای اصلی آن می باشد.

امـروزه از بـرانـدازی نـرم ، تـعـابـیـر مـخـتـلفـی بـه عـمـل مـی آیـد کـه هـر چـند ممکن است تفاوت های ظریفی داشته باشند اما باید دانست که در نـهـایت ، ماهیت و محتوا یکی است . این موارد عبارت اند از: براندازی در سکوت ، براندازی خـامـوش ، بـرانـدازی قـانـونـی ، فـروپـاشـی از درون ، انـقـلاب نـارنـجـی ، انـقـلاب گل سرخ ، انقلاب رنگی ، انقلاب مخملی ، و... . هدف مشترک همه اینها، تغییر ارزش ها و در صـورت لزوم افـراد نـظـام حـاکـم با روش های بیش تر مسالمت آمیز و با بهره گیری از ظرفیت های قانونی موجود در قوانین نظام حاکم است .

● تاریخچه براندازی نرم

در تـاریـخ مـعـاصـر جـهـان ، نـمونه های مختلفی از براندازی نرم رخ داده است . تلاش ‍ انگلیس و عوامل وابسته آن برای ایجاد انحراف در نهضت مشروطیت ایران از جمله این نمونه هـاسـت . در جـریـان ایـن نـهـضت تلاش شد تا به کمک فعالیت هایی مانند نفوذ در سطوح بالای نهضت ، ایجاد بدبینی و دو دستگی ، تحریک مشروطیت از مسیر واقعی خود که ایجاد عـدالت بـرای مـردم بود، دور افتد و در مسیری قرار گیرد که بر اثر شدت گرانی ها، قـحـطـی هـا و هـرج و مـرج ، زمـیـنـه بـرای کـودتـای دیکتاتوری به نام رضا خان فراهم گردد.۱۷۲

در نـهـضـت مـلی شـدن صـنـعـت نـفت نیز شاهدیم که برخی سازمان های جاسوسی غربی ، مستقیم یا غیر مستقیم با برخی روزنامه ها تماس برقرار می کنند و آن ها را در مسیر اهداف بـرانـدازانـه خـود ضـد دولت مـصـدق هـدایـت مـی کـنـنـد و سـرانـجام با کودتایی مشابه براندازی نرم آن را ساقط می کنند. در این باره ، مقام معظم رهبری چنین می فرماید:

اخـیـرا سـازمـان سـیـا، اسـنـاد خـود را دربـاره نـقـش سـیـا در مـطـبـوعـات ایـران ، قـبـل از کـودتـای ۲۸ مـرداد، مـنـتـشـر کـرده است که این نشان می دهد برخی روزنامه ها با پول ، هدایت و تغذیه سیا زمینه ساز کودتای ۲۸ مرداد [۱۳۳۲] بوده اند. (۹ / ۱۲ / ۷۹)

یـادآور مـی شـود کـودتـای فـوق از نوع کودتاهای رایج جهان نبود که توسط عده ای از نـظـامـیـان انـجـام مـی شـود. بلکه نمونه بارزی از براندازی نرم بود که با تظاهرات افرادی انجام شد که عده ای از آنان ، از اشرار و اوباش به حساب می آمدند.

نمونه تازه تری از براندازی نرم را در اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی سابق می توان دید. دشمن این براندازی را با موفقیت انجام داد و به همین علّت ، هیچ دلیلی ندارد آن شـگـردهـا را در باره ما تکرار نکند. در این باره ، گفتنی است دولت آمریکا در دهه ۱۹۷۰ بـرای مـقـابـله بـا خـطـر شـوروی ((کـمـیـتـه خـطـر جـاری )) را تاءسیس کرد. گروهی از سـنـاتـورهـای آمـریکایی ، مسئولان ارشد وزارت خارجه ، اساتید برجسته علوم سیاسی ، موسسه مطالعاتی ((امریکن اینترپرایز)) و گروهی از مدیران باسابقه سیا و پنتاگون اعضای این کمیته را تشکیل می دهند.

کـمـیـته خطر جاری برای مقابله با شوروی سابق ، طرح براندازی نرم و فروپاشی از درون را پیشنهاد دادند که به دلیل فقدان معنویت و غفلت از خدای بزرگ در شوروی سابق نـتـیـجـه داد و مـنـجر به فروپاشی این ابرقدرت شد. طرح اینان سه راهکار عمده داشت : ((دکـتـرین مهار))، ((نبرد رسانه ای )) و ((ساماندهی نافرمانی مقام معظم رهبری با ارائه یـک تـحـلیـل جـامـع و عـلمی از روند حوادثی که منجر به فروپاشی شوروی سابق شد، شگردهای آمریکا و غرب را چنین برشمردند:

ـ تـعـریـف فـراوان از گـوربـاچـف کـه نـدای اصـلاحـات را سـر داده بـود بـرای جـذب و اغفال او که مؤ ثر واقع شد و او فریب خورد؛

حمایت غرب از دگر اندیشان و منتقدان به وضع موجود؛

ـ ورود تدریجی نمادهای فرهنگ غرب مانند ساندویچ مک دونالد؛

ـ ورود یـک عـنـصر تندرو به نام یلتسین که مرتب می گفت سرعت اصلاحات را باید بالا برد و حمایت شدید غربی ها از او؛

ـ موافقت گورباچف با برگزاری انتخابات در روسیه و برنده شدن یلتسین ؛

ـ شـروع بـه کـار یـلتـسـیـن در ۲۴ / ۳ / ۱۳۷۰ و فـروپـاشـی اتـحـاد شـوروی در اوایل دیماه همان سال ؛

ـ ترتیب یک کودتای مشکوک که طی آن یلتسین با شجاعت نمایشی در برابر دوربین های تلویزیونی ، این کودتا را خنثی کرد؛

ـ درخـواسـت اسـتـقلال پیاپی جمهوری های اتحاد شوروی که با موافقت یلتسین و مخالفت گورباچف رو به رو می شد اما در نهایت ، یلتسین حرف خود را به کرسی می نشاند؛

ـ زمـزمه تدریجی کناره گیری گورباچف ، انحلال حزب کمونیست و اعلام شکست مارکسیسم (۳)

مقام معظم رهبری در ادامه تحلیل خود، چنین نتیجه می گیرند:

ـ ایـن طـرح مـوفـق امـریـکـا در شـوروی بـود، یـعـنـی یـک ابـرقـدرت را بـا یـک طرح کاملا هـوشـمـندانه ، با صرف مقداری پول ، با خریدن برخی اشخاص و با به کار گرفتن رسانه های تبلیغی ، توانستند طی یک طراحی سه ، چهار ساله و یک نتیجه گیری شش ، هفت ماهه بکلی منهدم کنند و از بین ببرند! (۱۹ / ۴ / ۱۳۷۹)

تـازه تـر از ایـن مـوارد، انقلاب های رنگینی بود که توسط آمریکا و اغلب با پشتیبانی بنیاد جامعه باز جرج سوروس ثروتمند مشهور و صهیونیست آمریکایی انجام شد.( ۴) او روی کـانـدیـدای خـاصـی بـرای انـتـخـابـات ریـاسـت جمهوری سرمایه گذاری عده ای از مـتـخصصان تبلیغات انتخاباتی از غرب هم اجیر می شدند تا به کاندیدای مورد نظر او کـمـک کـنـنـد. کـانـدیـداهـای رقـیـبـی کـه مـمـکـن بـود بـا حـرف یـا پـول کـنـار رونـد، کـنـار گـذاشـتـه می شدند و برای تحمیق مردم آن کشور، از کاندیدای مـطـلوب غـرب مـی خـواسـتـنـد در صورت لزوم ضد آمریکا هم حرف بزند و با تمام وجود کاری کند تا راءی بیاورد. از سوی دیگر، عده ای از جوانان محلی را سازماندهی می کردند و بـه واسـطـه اروپـایـی هـا بـرایـشـان آمـوزش و حـقـوق هـم قرار می دادند تا بر صحت انتخابات نظارت کنند. به این ترتیب کاندیدای مورد نظر با سرمایه های کلان غرب و با تبلیغات فراوان در برخی کشورها موفق می شد راءی بیاورد و اگر نظام حاکم نتیجه انـتـخـابـات را زیـر سؤ ال می برد با یک تظاهرات گسترده مردمی ! و حمایت رسانه ای غـرب قـدرت را در دسـت مـی گـرفـت . از ایـن روش ، بـا مـوفـقـیـت در صـربـسـتان ،(۵ )گرجستان ، بلاروس ، اوکراین ، و ... استفاده شد(۶)

● روش ها و فعالیت ها در براندازی نرم

چـگـونـه یـک نـظـام در بـرابـر مخالفان خود از پای در می آید و شکست می خورد؟ اصولا عـوامـل شـکـسـت خـوردن چـیـسـت ؟ بـه نـظـر مـی رسـد دشـمـن بـا تـقـویـت عوامل شکست در طرفداران نظام و تضعیف آن در مخالفان نظام سعی دارد تا شاهد پیروزی را در آغوش ‍ کشد. بر این اساس ، راهکارهای براندازی نرم را برمی شماریم :

۱) راهکارهای سیاسی

آمـریـکا و دنیای استکباری برای براندازی نظام اسلامی از راهکارهای گوناگونی بهره می برد که برخی از آنها به شرح زیر هستند:

ـ مـهـار: بـراسـاس ایـن راهـکـار، بـرنـامـه هـسـته ای ایران ، و نفوذ ایران در جوامعی مانند افغانستان ، عراق و لبنان باید مهار گردد.

ـ اسـب تـروا: تـلاش بـرای بـازگـشـایـی سـفـارت آمـریکا در تهران ، تقویت NGOهای طرفدار آمریکا در ایران و حمایت مستقیم از جنبش طرفدار دموکراسی ـ جنگ روانی : افزایش مراودات رسمی مقامات دولت آمریکا با ضد انقلاب داخلی ، گسترش ‍ برنامه های رادیو و تـلویـزیـونـی رادیـوفـردا و صـدای آمریکا، افزایش آستانه جنگ در اذهان مردم ایران با تـبـلیـغـات انـجـام عـمـلیـات نـظـامی و بالاخره تمرکز روی نقض حقوق بشر در ایران از محورهای اصلی این راهکار است .(۷)

ـ بـی اعـتـبـار کـردن رهـبـران دیـنـی و انـقلابی : بویژه مغزهای اصلی تصمیم گیری در کشور؛

ـ ایجاد و گسترش اختلاف بین جناح های مختلف حاکمیت با هم و با مردم ؛

- مـشـغـول سـاخـتـن ذهـن مـدیـران نظام به مسائل داخلی و منصرف ساختن آنان از تعقیب اهداف جهانی انقلاب اسلامی ؛

ـ نفوذ در مجامع روشنفکری و تصمیم سازی نظام ، مانند دانشگاه ها، مطبوعات ، مراکز نشر کتاب و فیلم ؛

ـ انحراف افکار عمومی کشور به نفع آمریکا.( ۸)

ـ کوشش برای متهم کردن مسئولین ایرانی به موارد شبیه میکونوس .

ـ تلاش برای حذف مسالمت آمیز رهبران روحانی ایران .(۹)

ـ ایجاد شکاف بین دولت و ملت : خانم هاله اسفندیاری در اعترافات تلویزیونی خود چنین می گوید:

((هـدف دراز مـدت بـنـیـاد سـوروس بـرای پیاده کردن فلسفه جامعه باز و حرکت کردن آن جامعه و هر جامعه ای به سمت جامعه باز این است که میان حاکمیت و ملت شکاف ایجاد شود و از طـریـق ایـن شـکـاف آن قـسـمـتـهـایـی از جـامـعـه مـدنـی کـه بـرمبنای فلسفه جامعه باز شکل گرفته و توانمند شده روی آن حاکمیت فشار بیاورد برای تغییر رفتار.

ایـن شـایـد شـتـاب زده شـود وقـتـی که حالت گرجستان باشد یا به تدریج به تغییر رفتار از طریق انتخابات و از طریق تغییر رفتارهای نرم و تدریجی باشد.

بـرای ایـجـاد ایـن شـکـاف یـا حاکمیت و دولت مرکزی باید تضعیف شود و یا بخش ‍ جامعه مدنی یا عمومی که همراه حاکمیت نیست باید توانمند شود. (۱۰)

ـ نفوذ: تلاش می شود هواداران غرب در پست های کلیدی نظام رسوخ کنند.

آنـان مـی شـود، اما در کل سعی بر این است که با برخورد قاطعانه با اینان و تلاش در اخراج و انزوای طرفداران واقعی نظام ، زمینه برای قدرت یابی نفوذی ها مساعد شود.

ـ سـرنـوشـت حـتـمـی : وانـمـود می شود که دمکراسی آن هم از نوع غربی آن ، نوعی وحی منزل است که باید لزوما و به دقت اجرا شود و این سرنوشت حتمی هر اجتماعی است .(۱۱)

ـ سـاخـت حـزب : تـلاش بـر ایـن اسـت کـه بـا تـاءسـیس یک حزب مخالف دولت که در عین حـال خـود را مـعـتـدل و مـسـئول نـیـز جلوه می دهد چنان شود که همه مخالفان نظام ، بویژه کـسـانـی کـه خـود زمانی از طرفداران نظام بوده اند اما به هر دلیلی از آن زده شده اند، جذب و سازماندهی گردند.

ـ جـذب نـظـامـیان : سعی می شود فرماندهان نظامی توسط مخالفان نظام جذب گردند و سربازان برای دفاع از نظام بی انگیزه شوند.

ـ صـلح طـلبـی : تـلاش مـی شـود مـخـالفـان نظام در افکار عمومی طرفدار صلح و صفا مـعـرفـی شـونـد و طـرفـداران نـظـام اهـل خـشـونـت و جـنـگ طـلبـی ! امـا در هـمـان حال در پشت پرده این مخالفان نظام هستند که دست به خشونت می زنند.

ـ انـتـخابات فعال : تلاش مخالفان نظام در براندازی نرم ، بر این است در انتخابات و تمامی جاهایی که بتوان خود را مطرح کرد، حضور فعالی داشت .

ـ حـمـایت های جهانی : تلاش می شود تا با رسانه های گروهی غرب ، سازمان های حقوق بـشـری ، تـشـکـل هـای بـیـن المـللی و نیز با نمایندگان کنگره آمریکا ارتباطات وسیعی برقرار گردد و حمایت های مختلف سیاسی و مادی برای مخالفان نظام جذب گردد.

ـ اتـحـاد مخالفان نظام : سعی می شود بین مخالفان نظام ، بویژه بین جنبش های معلمین ، کـارگـران و دانـشـجـویـان نوعی هماهنگی برقرار گردد و همه نیروها برای مخالفت با نظام موجود در مسیری واحد قرار گیرند.

ـ آمـادگـی : در بـرانـدازی نـرم ، تلاش بر این است مخالفان نظام از آمادگی لازم برای جـایـگـزیـنـی بـرخـودار بـاشـنـد تـا در صـورت بـروز مـشـکـل بـرای نظام حاکم به سرعت ـ تضعیف رهبری : رهبری محور اصلی وحدت در جامعه و مقابله با دشمنان دین خداست . از این رو، دشمن تلاش دارد تا با ترویج شایعات مختلف ، از مـیـزان عـلاقـه ، اعـتـمـاد و اطاعت پذیری مردم در برابر رهبری بکاهد که چنین چیزی می تواند برای انقلاب اسلامی بسی خطرساز باشد.

دشـمنان جمهوری اسلامی بویژه دولت آمریکا به خوبی دریافته اند تا زمانی که مردم به ولایت فقیه وفادارند و به آن به عنوان یک نظام قانونی ، مشروع و مقدس می نگرند، نـمـی تـوانـنـد سـلطـه خـود را بـر آنـان تـحـمـیـل سـازنـد. ایـن واقـعـیـت بـه شـکـل کـامـلا روشـن و عـریان در سخنان استانلی روم ، معاون رییس سازمان امنیت ملی آمریکا خودنمایی می کند. او صریحا اعلام کرده بود:

((آنـچـه تـاکـنـون هـمـه تـحریکات ما را برای براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران با ناکامی مواجه ساخته است ، اعتقاد مردم ایران به ولایت فقیه است .)(۱۲)

در واقـع از دیـدگـاه سـیا که توسط ادوارد شرلی از کارشناسان برجسته آن بیان شده اسـت تـنـهـا سـرنـگـونـی ولایـت فـقیه به منزله تغییر ماهیت رژیم ایران است . او در تیر ۱۳۷۷ در فـصـلنـامـه آمـریـکایی خاورمیانه در جریان یک میزگرد چهارنفره تصریح می کند:

اگـر نـظـام ولایـت فـقـیـه در ایـران از هـم بـپـاشد آن وقت می توان پذیرفت که جمهوری اسلامی تغییر ماهیت داده و برقراری روابط ممکن خواهد شد.(۱۳)

ـ انتخابات هدایت شده : از جمله روش های براندازی نرم در کشورهایی که دمکراتیک هستند، فـعـال سـازی عـوامـل همفکر غرب در صحنه انتخابات مختلف بویژه ریاست جمهوری است . عـوامـلی کـه مـمـکـن اسـت در ظـاهـر عـلیـه غـرب حـرف هـم بـزنـنـد امـا در عـمـل بـا انـدیـشـه هـای غـرب هـمـسـویـی دارنـد. در چـنـیـن مـواردی غـرب بـا اسـتـفـاده از پـول های عظیمی که صرف تبلیغات کاندیدای مطلوب خود می کند و از طریق اعزام جمعی از مـتـخـصـصان تبلیغاتی برای کمک به کاندیدای مورد نظر و ایجاد اتحاد نظر در بین مخالفان برای حمایت از یک کاندیدای مطلوب غرب ، دوستان خود را به قدرت می رساند. در این باره ، شرحی از آنچه آمریکا در برخی کشورهای بلوک شرق سابق انجام داده بود در پـایـان بـحـث تـاریخچه همین نوشتار در این باره ، گفتنی است ، آمریکا برای این که دخـالت هـایـش عـلنـی نـشـود، انجام قسمت های مهمی از این ماءموریت را به سازمان های به ظـاهـر غـیـر دولتـی سـپـرده اسـت کـه نمونه برجسته آن بنیاد جامعه باز متعلق به جرج سوروس است . این بنیاد، علاوه بر آنچه در مبحث تاریخچه گذشت ، بر اساس ‍ راهکارهای کمیته خطر جاری ، تلاش دارد تا با جذب نخبگان فکری و سیاسی کشورهای هدف ، دعوت از آنـان بـرای شـرکـت در بـرخـی هـمـایـش هـای به ظاهر علمی در ایالات متحده ، شبکه ای عـنـکـبـوتـی در آن جـامـعـه ایـجـاد کـنـد و بـا ایـجـاد اتـحـاد بـیـن ایـن شـبـکـه هـا، کـنـتـرل و هدایت مخالفان دولت را در دست گیرد و با روش های به ظاهر دمکراتیک ، مانند شـرکـت در انتخابات هدایت شده ، قدرت سیاسی را قبضه نماید. خانم هاله اسفندیاری از سـرپـل هـای ایـرانـی ـ آمـریـکـایـی این بنیاد بود که در هیجدهم اردیبهشت ۱۳۸۶، توسط وزارت اطلاعات دستگیر شد. در این باره ، بیانیه وزارت یاد شده چنین توضیح داد:

((... در خـصـوص خانم ((هاله اسفندیاری )) نیز به آگاهی می رساند، وی مدیر و موسس ‍ برنامه خاورمیانه مرکز ((ویلسون )) در آمریکا می باشد که بودجه این موسسه از طریق کـنـگـره آمـریـکـا تـامـیـن مـی گـردد؛ ایـن مـرکـز حـلقـه اتـصـال ارتـبـاط ایـرانـیـان بـا سـازمـان هـا و نـهـادهـای آمـریـکـایـی بـوده کـه بـا هـدف تـوانـمـنـدسـازی عـرصـه هـای مـوثـر جـامـعـه در راسـتـای اهـداف بـیـگـانـگـان دنبال می شده است . به عنوان مثال ، رامین جهانبگلو یکی از مدعوین جذب و با همکاری سایر سـازمـان هـا ایـن مـرکـز بـوده کـه از طـریـق بـنـیـاد NED و نـهـادهـای آمـریـکـایـی ، مـدل فـروپـاشـی اروپـای شـرقـی و نـقـش روشـنـفـکران در آنجا و تطبیق آن با ایران را تئوریزه کرده و به عنوان یک پروژه دنبال می نموده است .

در تـحـقـیـقـات بـه عـمل آمده ، خانم اسفندیاری اظهار می دارد که فعالیت ها و برنامه های مـربـوط بـه ایـران در بـرنـامـه خـاورمـیـانـه این مرکز، از طریق بنیاد معروف آمریکایی ((سـوروس )) حـمـایـت و پـشـتـیبانی مالی شده است . (این بنیاد آمریکایی متعلق به جورج سـوروس بـوده کـه نـقـش کـلیـدی در انـقـلابـات رنـگـارنـگ سـال هـای اخـیـر در چـنـد کـشور داشته است .) با همکاری خانم اسفندیاری ، مدیر و نماینده تحقیقات تکمیلی در این خصوص ‍ ادامه دارد. وی در بازجویی های اولیه اظهار می دارد که بـنـیاد سوروس در ایران با ایجاد یک شبکه ارتباط غیر رسمی و تلاش برای توسعه و گسترش آن ، اهداف براندازانه خود را دنبال می نموده است .))(۱۴)

۲) راهکارهای اقتصادی

ـ بـهـره بـرداری از ضـعـف سـیـاسـت هـای اقـتـصـادی نـظـام حاکم نهایت بهره برداری به عمل می آید و طرفداران رژیم متهم به فساد و رشوه خواری می گردند؛

ـ کـمـک مـالی به خانواده های زندانیان و گروه های مخالف حکومت و حتی نظارت یا مشارکت در اعتراض ها؛

ـ تشویق اعتصابات و شورش های کارگری .(۱۵)

۳) راهکارهای فرهنگی

ـ ایـجـاد تـردیـد در مـقـدسـات دیـنی : اصل اسلام نیز در معرض تهاجم دشمنان قرار دارد. سـامـوئل هـانـتـیـنـگـتـون کـه کـتـاب جـنـجـالی او ((بـرخـورد تـمـدن هـا)) تـبـدیـل بـه بـیانیه اعلام جنگ محافظه کاران جدید شده بود، در این کتاب می نویسد که دشمن ، طیف راست اسلامی نیست ، بلکه دین خود قرآن است :

((مساله اساسی غرب ، اسلام بنیادگرا نیست ، بلکه خود اسلام به مثابه تمدنی متفاوت اسـت کـه پـیـروانـش مـتـقـاعد شده اند فرهنگ شان برترین است و با پستی و فرومایگی قـدرت شـان بـاعـث آزار و اذیـت می شوند. مساله اسلام ، سی آی ا، یا وزارت دفاع ایالات متحده نیست . مشکل اسلام ، غرب به مثابه تمدنی دیگر است که مردمش جهانی بودن فرهنگ شـان را بـاور دارنـد و بـرآنـنـد کـه اگـر قـدرت در حال زوالی بخواهد به آنان تحمیل شود، فرهنگ عالی و برتر آنان وظیفه دارد آن فرهنگ را در سراسر جهان بگسترد.(۱۶)

ـ حمایت مکرر و مؤ کد از حقوق بشر و دموکراسی در ایران ؛

ـ تـدارک شـبـکـه هـای مـتـعـدد رادیو تلویزیونی برای ایرانیان با استفاده از جدیدترین فنآوری های روز؛(۱۷)

خط می دهد:

ـ [امـام ] خـمـیـنـی در اولیـن سـال انقلاب که جمهوری اسلامی ایران را به رفراندوم ((اقدام گذاشت اقدامی هوشمندانه بود و تدوین قانون اساسی ایران دومین گام هوشمندانه او با این دو اقدام خود ساختار اسلامی حکومت را شکل داد. ما به بود. توصیه کرده ایم که برای مـتـزلزل کردن رژیم اسلامی باید [امام ] دوستان خود روی دو نقطه بیشتر متمرکز شوند. اول اسـلامـیـت رژیـم و دوم بی نقص بودن قانون توده های مردم [امام ] اساسی ، این حرکت نباید در میان خمینی حساسیت دارند باشد زیرا مردم عادی نسبت به اسلام و اما در دانشگاهها و در مـحـافـل روشـنـفـکری به عنوان بحث و تریبون آزاد می توان اسلامی بودن رژیم را نـشـانـه تـبـعـیـض در مـیـان مـلت مـعـرفـی کـرد و حـذف قید اسلامی را به عنوان یک حرکت دموکراتیک دنبال کرد. مخالفت مستقیم با قانون اساسی رژیم نیز حساسیت برانگیز است ، این حرکت را می توان با ایجاد تردید درباره قانون اساسی آغاز کرد...!))(۱۸)

ـ بی اعتبار جلوه دادن منابع خبری نظام بویژه صدا و سیما؛

ـ ایجاد تحیر و سرگردانی ذهنی در بین مردم : سعی می شود با طرح حجم عظیمی از سؤ ال ، مـخـاطـب را در بـاورهـای خـود بـه تـردیـد انـدازد. در مـثـل بـایـد گـفـت بـه یـک بـاره ، حـجـم عـظـیـمـی از سـؤ ال در خصوص ولایت فقیه و یا دفاع مقدس برای جوانان کشور طرح می کنند و آنان را به شـک و شـبـهـه مـی انـدازنـد. البـتـه طرح سئوالات واقعی برای رفع شبهات حقیقی امری پـسـندیده است اما در این باب ، هدف طرح سئوال و فهم واقعیت نیست ، هدف ایجاد شبهه در اذهان مردم است ؛

ـ ایجاد تصویری دلفریب از آمریکا در اذهان مردم ؛

- نابود ساختن انگیزه دفاع از کشور و ناموس در صورت حمله احتمالی آمریکا؛(۱۹)

ـ نـبـرد رسـانـه ای : رسـانـه هـای اسـتـکـبـاری بـه صورت نسبتا یکدست در کنار برخی روزنـامـه نـگـاران مـزدور و یـا فـریب خورده داخلی تلاش می کنند تا زمینه را برای نفوذ دشمن مهیا سازند.

دارنـد. احـسـاس نـاتـوانـی ، بـدبـیـنـی بـه آیـنـده ، تـنـبـلی ، هـوسـرانـی و امـثـال آن از جمله میکرب های روحی هستند که در هوای نفس آدمی لانه کرده اند. در براندازی نـرم ، بـه بـهـانـه کـار فـرهـنـگـی تـلاش می شود تا این نفس چون اژدها تحریک شده ، فعال گردد. دشمن اسم این کار را اسلحه فرهنگی می گذارد. فایده این کار برای دشمن ایـن اسـت کـه مـا را از فـرهـنگ اسلامی و معنوی دور می کنند و اگر هیچ دستاورد دیگری هم بـرایـشـان نـداشـتـه باشد همین کافی است . ((صدرالدین الهی )) عضو رسانه ای شبکه برانداز در خارج از کشور، در کنفرانسی که با همکاری آمریکا و آلمان و کارگردانی کنت تیمرمن در سال ۱۳۶۸ در هامبورگ تشکیل شده بود، چنین گفت :

((چـون نـظـام به اسلام وحمایت مردم تاءکید دارد، وقتی سخن ازبراندازی به میان می آید مـردم مـوضـع مـی گـیـرنـد؛ امـا یک راه وجوددارد. حکومت تهران را فقط باسلاح فرهنگ می توان خلع سلاح کرد و دست بسته تحویل مردان سیاست داد.))(۲۰)

اینان به نام فرهنگ ، برخی ویروسهای مخرب را به جامعه تزریق می کنند. این ویروس هـا، انـدیـشـه هـای مـردم را بیمار می سازند، آینده را در نظر آنان تاریک جلوه می دهند تا روح امـیـد و نشاط را از مردم بگیرند و به این ترتیب ، نظام را از سرمایه اصلی اش که مـردم بـاشـد خـلع سـلاح کـنـنـد و مـحیط سیاسی کشور را برای بروز فجایع مختلف آماده سازند. در این باره ، مقام معظم رهبری می فرماید:

هـمـیـشـه دشـمـنـان بـیـرونـی مـلت ایـران سعی کرده اند این میکروبها را در درون جامعه ی ایـرانـی رسـوخ دهند: ((شما نمی توانید))، ((شما قادر نیستید))، ((آینده تان تاریک است ))، ((افـقـتـان تـیـره است ))، ((بیچاره شدید))، ((پدرتان درآمد)). سعی این بوده است که مـلت مـا را نـا امـید، کسل ، بی اعتماد به نفس ، تنبل و چشم به دست بیگانه بار بیاورند؛ اینها دشمنان درونی است .(۲۱)

۴) راهکارهای اجتماعی

ـ گسترش فساد و اعتیاد در جوانان کشور؛(۲۲)

ـ تـضـعـیـف روحـانیت متعهد: روحانیت متعهد پاسدار اصلی اعتقادات دینی مردم است . کاستن از نفوذ روحانیت ، به مفهوم هموار ساختن راه برای نفوذ فرهنگ سیا، می گوید:

کلید اصلی برای ایجاد یک تغییر بنیادین در سیاستهای ایران از بین بردن خصوصیات انـقلابی رژیم ایران است و این فقط با تحریم اقتصادی به دست نمی آید. بلکه باید نفوذ روحانیت را از بین برد و عقاید انقلابی از درون تهی شود.(۲۳)

۵) راهکارهای امنیتی

ـ تلاش برای دامن زدن به گرایش های تجزیه طلبانه در نقاط مختلف کشور؛۱۹۴ انسان هـا تـا دسـت هـمـکـاری و وحـدت بـه یـکـدیـگـر نـدهـنـد، از پـس بـسـیـاری از کـارهای مهم ، مثل حفاظت از یک نظام اسلامی بر نخواهند آمد. دشمن تلاش دارد تا عنصر نزاع و تفرقه را در جامعه اسلامی وارد سازد و در مقابل به طرفداران خود انسجام بخشد. در همین راستا به خـبـر زیـر تـوجـه فـرمـایـیـد، خـبـری کـه ((بـاشـگـاه خـبـرنـگـاران )) آن را از فایننشال تایمز نقل کرده است :

((ایـالات مـتـحـده هـمـزمـان بـا مـذاکـره بـا تـهـران در حال قاچاق سلاح و پول به گروه های اقلیت قومی ایرانی است .))(۲۴)

ـ دامن زدن به نافرمانی مدنی در تشکل های دانشجویی و نهادهای غیر دولتی و صنفی ؛

ـ حمایت از مخالفان حکومت ایران : سفر فعالان جوان خارجی از کشورهای متحد ایالات متحده به ایران ، و حمایت آنان از جنبش های مدنی و نافرمانی ها؛

ـ دعـوت فـعـالان جـوان ایـرانـی به خارج ، برای شرکت در سمینارهای کوچک . این کار در صربستان ، فیلیپین ، اندونزی و شیلی و کشورهای دیگر جواب داده است . این افراد باید از سوی مقامات آمریکایی انتخاب شوند، نه نهادهای ایرانی ؛

ـ اسـتـفـاده از سـفـارتـخـانـه هـای کـشورهای دیگر در تهران : حضور در جلسات محاکمه و درخواست مشترک برای آزادی زندانیان سیاسی ؛

ـ تـضـعـیـف سرویس های امنیتی و نظامی حکومت ایران : باید قدرت بسیج و سپاه را از میان برد و در وزارت اطلاعات تغییرات اساسی پدید آورد و یا آن را حذف کرد.(۲۶)

بـه مـنـظـور ارائه تـصـویـری روشـن تـر از چـگـونـگـی انـجـام بـرانـدازی نـرم ، مراحل انجام آن به صورت زیر ترسیم می گردد:

۱) ایـجـاد اتحاد بین مخالفان نظام : در این مرحله تلاش می شود تا همه مخالفان نظام و سرخوردگان از آن از همه اقشار حتی نظامی و روحانی جذب ، انسجام و سازمان پیدا کنند.

۲) از کـار انـداخـتـن مـراکـز کـلیـدی نـظـام : در این مرحله به کمک رسانه های غربی و یا رسـانـه هـای وابـسـتـه بـه غـرب تـلاش مـی شود چهره ها و مغزهای اصلی نظام ، بویژه شـخـص ‍ رهـبـری و یـا نـزدیـکـان اصـلی او مـورد ترور شخصیت قرار گیرند و با القاء شـبـهـات ، سـؤ الات و پخش شایعات مختلف قدرت رهبری و سایر مراکز اثر گذار نظام تضعیف گردد. حمله به قانون اساسی را نیز می توان در این مرحله تصور کرد.

۳) نـفـوذ در مـراکـز قـدرت نـظـام : بـاید با تضعیف مراکز نظارتی نظام ، مانند شورای نگهبان و هسته های گزینش چنان کرد که زمینه نفوذ برای هواداران غرب مهیا تر شود.

۴) بـی اعـتبار سازی رسانه ملی : رسانه ملی باید به شیوه های مختلف به تصرف در آیـد. حـال اگـر نـشـد باید آن را از اعتبار انداخت و متهمش کرد که دروغ می گوید و جناحی عـمـل مـی کـند. سپس رسانه های جایگزین مطرح می شود که امروزه در سایه پیشرفت های فن آوری دستیابی به آن کار سختی نیست .

۵) از کـار انـداخـتـن نـیـروهـای ضـد براندازی : نیروهای امنیتی و نظامی بویژه سپاه مهم تـریـن نـیـروهـایـی هستند که باید در برابر براندازان بایستند. توپخانه رسانه ای دشـمـن تـلاش مـی کـنـد تـا ایـن نـیـروهـا را بـی انـگـیـزه کـنـد و بـا طـرح مـبـاحـثی نظیر قتل های زنجیره ای و امثال آن دستگاه امنیتی یک کشور را تضعیف کند.

۶) بـیـرون رانـدن مـخـالفـان : با نفوذ تدریجی و قدرت یابی هواداران غرب در مراکز حساس ، کار تصفیه تدریجی این مراکز از طرفداران واقعی نظام ، در صورتی که دست از عقاید ارزشی خود بر ندارند آغاز می شود و به این ترتیب یک براندازی نرم صورت گرفته است .(۲۷)

● الزامات و خصوصیات براندازی نرم

مـطـابـق آنـچه تاکنون بیان شد می توان گفت براندازی نرم به لحاظ ماهوی ، کار روی فـکـر افـراد اسـت و در کـل ، عـمـلی فـرهـنگی ـ تبلیغی محسوب می شود. به سخن دیگر، نـوعی جنگ فرهنگی و عملیات روانی است . بر این اساس ، برخی الزامات و خصوصیات آن مثل هر جنگ فرهنگی دیگر عبارت است از:

۱) آزادی بـالا: پـیـش نـیـاز بـرانـدازی نـرم ، وجـود جامعه ای آزاد و مردم سالار، مسئولانی غـافـل از حـرکـات دشمن و مردمی با سطح آگاهی پایین نگه داشته شده است . براندازی نـرم در جـوامـعـی که سطح آگاهی مردم بالا بوده و یا توان اطلاعاتی نظام در تشخیص ‍ حرکات دشمن بالا باشد، مؤ ثر نیست .

۲) هـوشـمـنـدی : در عـمـلیات فرهنگی نیاز به سطح بالایی از تخصص های گوناگون وجـود دارد. از ایـن رو، افـراد درگـیـر در آن ، اغـلب از کـسانی هستند که تحصیلات بالای دانشگاهی دارند. مقابله با آن هم نیاز به هوشمندی و تحصیلات بالا دارد.

۳) پرستیژ: براندازی نرم عملی شیک و دارای پرستیژ تلقی می شود. تهاجم نظامی در عـرف جـامـعـه بـین المللی عملی مطلوب تلقی نمی شود، و مخالفت های بسیاری را برمی انـگـیـزد، در حـالی کـه عـمـلیـات فرهنگی را می توان با پوشش های زیبا مانند دفاع از دمکراسی ، آزادی و حقوق بشر انجام داد.

۴) درازمدت بودن : عملیات فرهنگی زمان بر است و در کوتاه مدت جواب نمی دهد.

۵) فقدان تلفات ظاهری : در جنگ فرهنگی انسان ها در ظاهر کشته نمی شوند، اما وجدان و معنویت آنها قربانی می گردد.

۶) تـنـوع ابـزارهـا: ابزارهای سیاسی ، اقتصادی ، دیپلماتیک ، و حتی نمایش های نظامی مـورد اسـتـفـاده قـرار مـی گـیـرنـد. در ایـن بـیـن ، رسـانـه هـا نـقـش اول را ایفا می کنند.

۷) هزینه پایین : هزینه های نبرد فرهنگی در مقایسه با نبرد نظامی بسیار ناچیز است .

● راهکارهای مقابله با براندازی نرم

لحـاظ روحـی ، از خـودگـذشـتـگـی فـراوانـی را مـی طـلبـد. دشـمـنان ما حماقت کرده اند و چـگـونـگـی عـمـلکـرد خـود را افـشـا کـرده انـد. راه مـقـابله از طریق اجرای ضد پیشنهادهای براندازی عملی است . در این باره ، گفتنی است :

ـ نـظـام اسـلامـی نباید اجازه دهد مخالفان نظام با یکدیگر متحد شوند، باید تفرقه را در مـیـان آنـهـا بـه شـیـوه هـای گـونـاگون مانند خرید برخی از آنان و یا نفوذ دادن برخی عـوامـل بـه درون آنـهـا، دامن زد و اتحاد در بین خودی های نظام اسلامی را هر چند با هزینه معنوی بالا حفظ کرد.

نـظـام اسـلامـی نـبـایـد اجازه دهد عوامل نا اهل و نا محرم در پست های کلیدی نظام رخنه کنند. بـایـد نـظـارت اسـتـصـوابـی شـورای نـگـهـبـان را بر انتخابات مختلف جدی گرفت تا وابـسـتـگـان دشـمـن امـکـان نفوذ نیابند. تاءیید صلاحیت ، حفاظت اطلاعات و حراست ها باید تقویت شوند. نظام اسلامی باید برای تقویت بصیرت نظامیان تلاش بیش تری کند تا مـبـادا دشـمـنـان ، افـکـار نـظـامـیان را که نگهبانان این سرزمین هستند معطوف خود سازند و دوباره سلطه غارتگرانه خود را بر این سرزمین مقدس برقرار نمایند.

از ارتباطات مشکوک بین مخالفان نظام و بیگانگان باید جلوگیری کرد. حتی در خصوص بـرخـی مـقـامـات مـتـوسط نظام نیز باید نظارت داشت تا مبادا دشمن آنان را فریب دهد. در بـرخـورد بـا عـوامـل دشـمن باید با قاطعیت عمل کرد و از جوسازی های رسانه های غربی بیمی به خود راه نداد.

رسـانـه هـای مـتـعـهد به نظام اسلامی باید خشونت گری مخالفان نظام را افشا کنند تا نـتوانند مردم را فریب دهند و خود را اشخاصی محترم جا بزنند. باید آگاهی های سیاسی اقـتـصـادی مردم را درباره مسائل اساسی کشور افزایش داد و شایعه پردازی های رسانه های دشمن را با بیان به موقع و مکرر واقعیت ها خنثی ساخت . رسانه های متعهد و آرمانگرا، بـایـد روحیه امید و مقاومت را در مردم تقویت کنند و اعتماد آنان به مسئولان عالیرتبه نظام اسلامی را افزایش دهند.

اطاعت از رهبری و همراهی با روحانیت متعهد در خط رهبری را باید جدی از همه ، باید معنویت و انگیزه الهی را تقویت کرد. قدرت طلبی و هواپرستی از مهم ترین لغزشگاه هایی است کـه آدمـی را در دامـن دشـمـنـان دیـن مـی انـدازد. بـه هـمـیـن دلیل درس ‍ های اخلاق را باید جدی گرفت و از اساتید خودساخته بهره مند گردید.

با کسانی که به هر دلیل از نظام اسلامی کدورتی پیدا می کنند نباید چنان رفتار کرد که در دام دشمنان گرفتار شوند. باید با مهر و محبت برای جذب دوباره اینان کوشید و تلاش ‍ دشمن را ناکام گذاشت .

هـمـچـنـین باید با عواملی که موجبات نارضایتی مردم از اقتصاد مملکت را فراهم می سازد، مـبـارزه ای جـدی داشـت ، عـوامـلی مـانـنـد تـورم ، بـیـکـاری ، فـسـاد اداری و امثال آن .

● نتیجه گیری

نـتـیـجـه آن که براندازی نرم ، برای نظام مقدس اسلامی و آزاد ما، خطری جدی و اساسی است . باید آن را مهم شمرد و با دقت و ظرافت به خنثی سازی پرداخت . در این مسیر مقدس مـهـم تـریـن قـدم هـا عـبـارت انـد از: تـقویت اتحاد خودی ها و تضعیف اتحاد مخالفان نظام اسـلامـی ، جـدیـت در نـظـارت ، تاءیید صلاحیت ، حفاظت اطلاعات و حراست ها، تقویت دروس عـقـیـدتـی سـیـاسی (با تاءکید بر درس اخلاق )، زیر نظر گرفتن رفتارهای مخالفان نظام و خنثی سازی سریع شایعات دشمن ، افزایش آگاهی های مردم و تقویت روحیه امید و پـایـداری در بـین آنان ، اطاعت از رهبری و همراهی با روحانیت متعهد در خط رهبری ، تلاش بـرای جـذب مـجـدد کـسانی که از نظام اسلامی کدورت پیدا کرده اند و مبارزه با معضلات اقتصادی نظیر بیکاری ، تورم و فساد اداری .

پی نوشت:

فـرهـنـگ واژه هـای نـظـامـی ، مـحـمـود رسـتمی ، تهران ، ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران ، ۱۳۷۸، ص ۱۵۵ ـ ۱۵۴.

جـریـان برانداز و استراتژی براندازی خاموش در دهه سوم انقلاب اسلامی ، اداره سیاسی سپاه ، تهران ، معاونت آموزش ‍ نیروی مقاومت بسیج ، ۱۳۸۱، ص ۴۵.

انقلاب اسلامی ایران (علل ، مسائل و نظام سیاسی )، عباسعلی عمید زنجانی ، (نهاد نمایندگی مقام معظّم رهبری در دانشگاهها، مرکز برنامه ریزی و تدوین متون درسی ، قم : دفتر نشر معارف ، ۱۳۸۱)، ص ۷۴ ـ ۷۸. (با قدری تغییر)

تلخیص سخنان و تحلیل مقام معظم رهبری در ۱۹ / ۴ / ۱۳۷۹ از فروپاشی شوروی سابق .

سـوروس در اصـل یـک یـهـودی مـجـارسـتـان اسـت ، کـه در سـال ۱۹۳۰ در بـوداپست دنیا آمده است . او در سال ۱۹۴۷ به غرب گریخت . در دانشگاه لنـدن درس اقـتـصـاد خـوانـد و بـسـیـار تـحـت تـاءثـیـر انـدیـشـه هـای کـارل پـوپـر قـرار گـرفت . وی در سال ۱۹۵۶ به آمریکا رفت و از طریق معاملات ارز، ثروت هنگفتی اندوخت .

سـوروس مـوسـسـه جـامـعـه بـاز (Institute Society Open) را در سـال ۱۹۷۹ در نـیـویـورک ایـجـاد کـرد. امـروزه او شـبـکـه ای از ایـن قـبـیـل مـوسـسـات را در سـرتـاسر اروپای مرکزی و شرقی ، شوروی سابق و اوراسیای مرکزی و همچنین آفریقای جنوبی ، گواتمالا و ایالات متحده و... دارد. او همچنین کتاب هایی نـیـز در زمـیـنـه هـای مختلف سیاسی اقتصادی چاپ و منتشر کرده است . او همچنین موسساتی چون بنیاد ملی برای دموکراسی (Democracy for Endowment National) و موسسه خـانـه آزادی (House Freedom) را نـیـز زیـر نـظـر دارد.aspx.۱-cat/com.blogfa.mehrabeandishe//:http

در صـربـسـتـان بـه دلیـل روابـط خـصـمـانه ، انجام چنین کاری از کشور همسایه ، مجارستان صورت گرفت .

خـلاصـه ای از مـقـاله ((آمـریکا پشت آشوب کیف است .)) نوشته ((یان تراینور)) در روزنـامـه ((گـاردیـن )) بـه تـاریـخ ۲۶ نـوامـبـر ۲۰۰۴ بـه نقل از: html.kief/right/artikeln/net.edalat.www//:http

رؤ یای انقلاب مخملی در ایران ، جواد وعیدی ، نشریه معارف ، شماره ۲۶، خرداد ۸۴ .

آمـریـکـا و گـفـتـمان استکباری ، عباسعلی عظیمی شوشتری ، صادق سلیمی بنی و لطف علی لطیفی پاکده ، قم : انتشارات زمزم هدایت ، چاپ سوم ، ۱۳۸۶، ص ۹۴ ـ ۹۵.

aspx .۳-cat/com.blogfa.barandazy//:http .

بـه اسـم دمـوکـراسـی : مـشـروح اعترافات اسفندیاری ، تاجبخش و جهانبگلو، سایت رجانیوز.

سـامـوئل هـانتینگتون ، موج سوم دموکراسی ، ترجمه احمد شهسا، تهران ، روزنه ، ۱۳۷۳، ص ۱۵۷ ـ ۱۵۸.

aspx .۳-cat/com.blogfa.barandazy//:http .

جریان برانداز و استراتژی براندازی خاموش ، اداره سیاسی سپاه ، ص ۲۷.

سایت آفتاب ، ۳۱ / ۲ / ۱۳۸۶.

از جمله راهکارهای پیشنهادی پروژه دلتا برای برخورد با ایران این موارد بود. در ایـن بـاره ، گـفتنی است : پروژه دلتا، عنوان مجموعه ای از سیاست های پیشنهادی ((کمیته خـطـر جـاری )) دربـاره نـحـوه بـرخـورد آمـریـکـا بـا خـطـر ایـران اسـلامی است . ماهیت این پـیـشـنـهـادات طـوری است که نشان می هد با هدف فروپاشی از درون نظام اسلامی تهیه شده اند.

در مـهـرمـاه ۱۳۸۴ کـمیته خطر جاری طی گزارشی که با عنوان ((ایران و آمریکا، رهیافت جـدیـد)) تـنـظـیـم شـده اسـت ، چـنـدین روش و راهکار پیشنهاد کرد که به نام پروژه دلتا شـهـرت یـافـت . وقـایـع و رخـدادهـای سـال هـای اخـیـر نـشـان مـی دهـنـد دولت آمـریـکـا در عمل به این رهنمودها جدیت نشان داده است .

رابرت دریفوس ، بازی شیطان ، برگردان : فریدون گیلانی ، قسمت ۳۱.

کیهان ، ۱۲ / ۶ / ۱۳۸۶، ص ۲.

آمریکا و گفتمان استکباری ، پیشین ، ص ۹۴ ـ ۹۵.

جریان برانداز و استراتژی براندازی خاموش ، اداره سیاسی سپاه ، ص ۲۷.

بـیـانـات رهـبـر مـعظم انقلاب اسلامی در اجتماع بزرگ زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی ، ۱ / ۱ / ۸۶ .

آمریکا و گفتمان استکباری ، پیشین ، ص ۹۴ ـ ۹۵.

جریان برانداز و استراتژی براندازی خاموش ، اداره سیاسی سپاه ، ص ۲۷.

آمـریـکا و گفتمان استکباری ، پیشین ، ص ۹۴ ـ ۹۵. ۱۹۵. کیهان ، ۱۳ / ۴ / ۱۳۸۶، ص ۲.

بـرداشـت کـلی از مـبـاحـث پـیـشین و نیز با اقتباس از: جریان برانداز و استراتژی براندازی خاموش ، اداره سیاسی سپاه ، ص ۳۶ ـ ۴۴.

منابع :

۱- http://ic.daad.de/tehran/index_fa.html

۲- http://www.fakouhi.com/node/۱۶۷۳

۳-http://www.dw-world.de/dw/article/۰,۲۱۴۴,۲۳۷۶۴۹۰,۰۰.html

۴- http://www.dw-world.de/dw/article/۰,۲۱۴۴,۳۷۷۲۷۳۶,۰۰.html

۵- http://cairo.daad.snoopmedia.com/fa/۴۳.htm

۶- http://www.teheran.diplo.de/Vertretung/teheran/fa/۰۶/Studieren__in__Deutschland/Studieren__in__Deutschland.html

۷- http://www.dw۳d.de/dw/article/۰,۲۱۴۴,۲۳۸۷۰۶۴,۰۰.html

۸- http://www.teheran.diplo.de/Vertretung/teheran/fa/Startseite.html

۹- روابط ایران و آلمان در پیج و خم تاریخ : http://rezaspaces.blogspot.com/۲۰۰۵/۰۷/blog-post_۱۲.html

۱۰- ناتوی فرهنگی و رابطه آن با آموزش جامعه : http://www.mardomsalari.com/Template۱/News.aspx?NID=۲۰۹۸۰

۱۱- جرم جاسوسی - دکتر حسین میر محمد صادقی: http://www.ghavanin.ir/PaperDetail.asp?id=۱۳۷

۱۲- روایت خسرو معتضد از جاسوسی در ایران : http://iraneconomist.com/content/view/۱۲۷۱۲/۲/

۱۳- جاسوسی منافقین : http://www.irandidban.com/master.asp?ID=۰۲۵۵۶

نویسنده: محمد پورخوش سعادت


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.