پنجشنبه, ۷ تیر, ۱۴۰۳ / 27 June, 2024
مجله ویستا

همراهی خوب به نام رادیو


همراهی خوب به نام رادیو

رادیو سلامت با برنامه «تا رهایی» مسئولان را در جریان مشکلات مردم در زمینه اعتیاد قرار می دهد از آنجا که اطلاع رسانی درباره سلامت فردی و اجتماعی در همه حوزه ها یکی از رسالت های رادیو سلامت است, به همین منظور برنامه سازان گروه سلامت اجتماعی این شبکه رادیویی با پخش برنامه « تا رهایی» تلاش می کنند به فرهنگسازی در زمینه پیشگیری و درمان مواد اعتیاد آور به عنوان یکی از شاخه های مهم سلامت از دیدگاه اجتماعی بپردازند و با ارتقا و افزایش سطح آگاهی مخاطبان خود گامی موثر در این راه بردارند

رادیو سلامت با برنامه «تا رهایی» مسئولان را در جریان مشکلات مردم در زمینه اعتیاد قرار می‌دهد از آنجا که اطلاع‌رسانی درباره سلامت فردی و اجتماعی در همه حوزه‌ها یکی از رسالت‌های رادیو سلامت است، به همین منظور برنامه‌سازان گروه سلامت اجتماعی این شبکه رادیویی با پخش برنامه « تا رهایی» تلاش می‌کنند به فرهنگسازی در زمینه پیشگیری و درمان مواد اعتیاد‌آور به‌عنوان یکی از شاخه‌های مهم سلامت از دیدگاه اجتماعی بپردازند و با ارتقا و افزایش سطح آگاهی مخاطبان خود گامی موثر در این راه بردارند.

برای تهیه گزارش از روند تولید برنامه تا رهایی، ظهر یکی از پنجشنبه‌های تیر ماه وارد استودیوی پخش رادیو سلامت می‌شوم. چیزی که ابتدا نظـــــرم را جلب می‌کند، همفکری و ارتباط دوستانه‌ای است که میان عوامل تیم برنامه‌ساز وجود دارد.

تهیه‌کننده برنامه را می‌شناسم، اما عوامل تولید این برنامه طوری درباره چیدن جدول پخش برنامه با یکدیگر مشورت می‌کنند که تشخیص سمت آنها در برنامه کمی مشکل است.

● ارتباطی دوسویه

از بهرام رحمانی، تهیه‌کننده می‌خواهم همکارانش را معرفی کند و تا قبل از شروع برنامه با هم گفت‌و‌گو کنیم. رحمانی می‌گوید: همان‌طور که ملاحظه می‌کنید اساس کار ما مشارکت و تعامل با یکدیگر است تا بتوانیم برنامه‌ای خوب ارائه کنیم. هدف پر کردن جدول پخش رادیو سلامت نیست بلکه می‌خواهیم در چارچوب برنامه‌ای گفت‌وگومحور و تعامل با مخاطبان برنامه، ارتباطی دوسویه برقرار کنیم. زمانی به این مهم دست می‌یابیم که بین اعضای تیم برنامه‌ساز، چنین تعاملی وجود داشته باشد.

ساعت به ۱۲ ظهر نزدیک می‌شود. دکتر محمدرضا غدیرزاده، مجری ـ ‌کارشناس و سردبیر برنامه همراه دکتر سیدابوالقاسم حسام به استودیو می‌روند و مونا میرزایی، صدابردار برنامه تست صدا می‌گیرد. همه چیز آماده است. پس از پخش آرم برنامه، با اشاره دست بهرام رحمانی، برنامه آغاز می‌شود و غدیرزاده پس از سلام و احوالپرسی و اعلام شماره سامانه پیامکی برنامه ادامه می‌دهد: «شنیدن صدای شما دوستان عزیز و در میان گذاشتن مسائل خود با کارشناس برنامه ما را یاری می‌کند تا برنامه‌ای براساس نیاز شما مخاطبان تهیه کنیم. موضوع برنامه امروز، مصرف مواد اعتیادآور و عوارض ناشی از آن است که یکی از این عوارض مشکلات جنسی است...».

ابتدای برنامه چند پیامک خوانده می‌شود. برخی مخاطبان می‌گویند به دلیل ابتلا به مشکلات جنسی، به مصرف خودسرانه داروهای مخدر مبادرت می‌کنند و از کارشناسان برنامه تارهایی می‌خواهند درباره میزان تأثیرگذاری این داروها صحبت کنند. دکتر حسام در جواب این عده از مخاطبان می‌گوید: همانطور که برای درمان هر نوع بیماری به پزشک متخصص مراجعه می‌شود، در مورد مشکلات جنسی هم باید به افراد متخصص مراجعه شود تا تابوی این مساله از بین برود. او می‌افزاید: نباید هیچ دارویی را خودسرانه مصرف کرد، زیرا هر شخصی به درمان خاصی نیاز دارد. گاهی مشکل افراد حتی بدون دارو برطرف می‌شود، زیرا برخی از این مشکلات به واسطه رفتارهای نادرست به وجود می‌آید و با توصیه‌های رفتاری، قابل درمان است. در ضمن اختلالات جنسی با هم تفاوت دارند و مصرف نوع داروها و سن افراد بسیار مهم است.

او به این نکته هم اشاره می‌کند که متاسفانه در مواردی مصرف خودسرانه دارو، باعث سکته قلبی و حتی مرگ افراد شده است.

در ادامه برنامه، شخصی در تماس تلفنی عنوان می‌کند، آیا مصرف داروهای گیاهی هم می‌تواند عوارض داشته باشد؟

مجری ـ کارشناس برنامه در پاسخ می‌گوید: امروزه وقتی وارد عطاری‌ها می‌شویم با انواع و اقسام تبلیغات و این که قادر به درمان هر بیماری هستند، مواجه می‌شویم، در حالی که برخی از این داروها نه‌تنها صحت علمی ندارند، بلکه زاییده ترکیبات شیمیایی مضری هستند که در قالب مواد گیاهی ارائه می‌شوند و خود آنها می‌توانند اعتیادآور باشد.

دکتر حسام نیز در این بخش به اظهارنظر تخصصی می‌پردازد.

برنامه به میانه رسیده که تهیه‌کننده از مجری ـ کارشناس تا رهایی می‌خواهد روی موسیقی‌ای که پخش می‌شود، پیام‌های کوتاه بخواند.

پس از پخش چند پیام تلفنی و پاسخ‌های کارشناسان، مجری از مخاطبانی که از طریق ارسال پیامک و تماس تلفنی مشکل خود را با آنها در میان گذاشتند، تشکر می‌کند و می‌گوید: بهترین روش، پیشگیری و بهترین راه، مشورت با افراد متخصص است. این بحث را هفته آینده ادامه می‌دهیم. در ضمن شماره تلفن ۱۴۸۰ بهزیستی خط مشاوره برای شما عزیزان است.

● نیاز مخاطب

پس از اتمام برنامه رحمانی می‌گوید: تا همکاران استراحت کوتاهی بکنند من صحبت خود را کامل می‌کنم که ابتدا هدف از ارائه برنامه تا رهایی پیشگیری در مورد ترکیبات اعتیادآور میان جوانان بود تا در مورد مواد مختلف به آنها اطلاعاتی داده شود، ولی طی یک سالی که از اجرای برنامه می‌گذرد مخاطبان برنامه مشکلات خود را با ما در میان گذاشتند که این مشکلات نیز ناشی از استفاده نادرست از داروها و مواد اعتیادآور است. در برنامه‌سازی نیاز و مصلحت مخاطب اهمیت دارد، زیرا مخاطب محور اصلی هر برنامه‌ای است از این رو احترام به او و شنیدن صدایش از اولویت​های برنامه تا رهایی است. وارد جنبه های مختلف این بحث شدیم تا ضمن فرهنگسازی و ارتقای سلامت جامعه و اصلاح باورهای عمومی در مورد موضوعات مرتبط بحث و گفت‌وگو شود. سلامت اجتماعی موضوعی بسیار مهم است و برای داشتن جامعه‌ای سالم نیاز است به همه ابعاد سلامت که از ضرورت‌های هر جامعه‌ای است توجه شود.

● هدف، جلب مشارکت مردم

دکتر محمدرضا غدیرزاده، سردبیر و مجری ـ کارشناس برنامه تارهایی معتقد است هدف اصلی از ارائه این برنامه بررسی جنبه‌های مختلف و تاثیر​گذار ترکیبات اعتیادآور در زندگی شخصی و جامعه است.

وی می‌گوید: چارچوب اصلی برنامه تارهایی براساس تعامل و مشارکت مردم طراحی شده است. موضوع اعتیاد به صورت یک مشکل فراگیر اجتماعی خود را نشان می‌دهد و به همین منظور لازم است لایه‌های اجتماعی آن باز شود تا مردم جایی برای مطرح‌کردن مسائل خود داشته باشند. این‌گونه، می‌توان مشکلات را واکاوی کرد و به کمک صاحبنظران، راه‌های درست درمان و همچنین راه‌های نادرست علمی را معرفی کرد.

غدیرزاده درباره تغییر رویکرد برنامه نیز می‌‌افزاید: ابتدا فقط در مورد راه‌های پیشگیری اطلاع‌رسانی می‌شد، ولی با توجه به بازخوردها و تماس‌های مخاطبان، در مورد انواع راه‌های درمانی نیز بحث می‌شود، زیرا برخی مخاطبان صرفا به دلیل ناآگاهی برای رهایی از ترکیبی اعتیادآور به سمت راه‌های نادرست می‌روند. غدیرزاده در پایان می‌گوید: اگر مسئولان، برنامه تا رهایی را بشنوند با مشکلات خانواده‌ها بیشتر آشنا می‌شوند، زیرا گاهی مشکلات آنها با مشکلاتی که مسئولان به آنها فکر می‌کنند، متفاوت است. در این برنامه می‌کوشیم پل ارتباطی بین مسئولان و اقشار مختلف جامعه باشیم.

● آگاهی، مهمترین گام

دکتر سید ابوالقاسم حسام، روانپزشک و روان‌درمانگر برنامه تا رهایی می‌گوید: در این برنامه سعی داریم آگاهی افراد را نسبت به مواد مختلف اعتیادآور، عوارض و راه‌های درمانی صحیح بالا ببریم و می‌کوشیم این مسائل به صورت عمومی و به عنوان یک نوع اختلال در جامعه مطرح شود تا مردم مثل یک بیماری با آن برخورد کنند و برای درمان مقاومتی نکنند؛ چون مخاطب این برنامه مخاطبان عام هستند و بیشتر گروه‌های سنی و اقشار جامعه را در بر می‌گیرد، موضوعات و راه‌های پیشگیری با ساده‌ترین روش طرح می‌شود.

او متذکر می‌شود: آگاهی، گام اول است و زمانی که مهارت افراد در حوزه‌های مختلف افزایش یابد، در برخورد با بحران به​دنبال راه‌حل‌های فوری نمی‌روند و راه درست را انتخاب می‌کنند.

برنامه تا رهایی روزهای پنـــجشنبه ساعت ۱۲ ظهر به مدت ۵۰ دقیقه به صورت زنده روی موج FM ردیف ۱۰۲ مگاهرتز پخش می‌شود.

سیما پویا