سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
من هم خوش تیپ بودم
داشتن قامتی صاف، کشیده و متوازن از جمله ویژگیهای فیزیکی افراد سالم است. وضعیت صحیح قرارگیری بدن به این معناست که محورهای مختلف بدن کاملاً نزدیک به مفاصل یا دقیقاً عمود بر آنها باشند. هر گونه انحراف مفصلی و خمودگی میتواند به نبود توازن و تعادل در بدن فرد منجر شود.
به طور کلی عواملی که میتوانند باعث به هم زدن وضعیت بدن شوند و به اصطلاح فرد از خوشتیپی بیفتد عبارتند از: افزایش سن، پوکی استخوان، ضعف عضلات، بارداری، قرار دادن مداوم بدن در وضعیتهای تکراری، عوامل مادرزادی، درد عضلانی و آسیبدیدگیها، کوتاهی یا کشیدگی بیش از حد تاندونها و عضلات.
▪ افزایش سن: با بالا رفتن سن، روشهای زندگی نیز تغییر میکند و شخص کم تحرکتر میشود. همین کم تحرکی باعث ضعف و تحلیل عضلات نگهدارنده مفاصل میشود و پوکی استخوان را تشدید میکند. به مرور زمان عضلات و تاندونهای بخش قدامی (جلویی) بدن کوتاه و در نقطه مقابل عضلات و تاندونهای بخش خلفی (پشتی) بدن کشیده میشوند. همچنین قطر بخش جلویی ستون مهرهها به دلیل تحت فشار قرار گرفتن و شکستگیهای ریز ناشی از پوکی استخوان کاهش مییابد، در پی این عوامل وضعیت مناسب بدن افراد سالمند رو به خمودگی میگذارد.
▪ بارداری: هنگام بارداری، با بزرگ شدن شکم، توازن و تعادل بدن از میان میرود. وزن متمایل به جلو باعث افزایش قوس کمر و سپس افزایش قوس گردنی مادر میشود. در این حالت عضلات لگن و شکم شل، شانهها خموده و مفاصل زانو کاملا باز میشوند. اگر وزن به صورت متعادل در بدن تقسیم نشود، به مرور زمان وضعیت صحیح بدن به هم میخورد. به عنوان مثال افرادی که ساکها و کولهپشتیهای سنگین را به دوش خود میاندازند اغلب در خطر ابتلا به اسکولیوز یا خمودگی طرفی ستون مهرهها قرار دارند. این در حالی است که اگر وزن کولهپشتیهای خود را بین دو طرف بدن به صورت مساوی تقسیم کنید، در وضعیت مناسبتری قرار میگیرید.
▪ قرار گرفتن بدن در وضعیتهای تکراری: انجام فعالیتهای روزانه که همیشه و با تکرارهای زیاد صورت میگیرد، میتواند وضعیت قامت افراد را تحت تاثیر قرار بدهد. به عنوان مثال حروفچینها، اپراتورهای رایانه، دفتردارها و بسیاری از کارمندان کارهای خود را در حالت نشسته انجام میدهند. این در حالی است که طرز غلط نشستن میتواند باعث کوژپشتی، گردن جلو آمده و فشردگی قفسه سینه شود. به طور کلی بیشترین فشار به ستون مهرهها و کمر، در حالت نشسته است. در برخی مشاغل دیگر مانند آرایشگری، جراحی و برخی از کارهای روزانه مثل شستن ظروف که به صورت ایستاده انجام میشوند، فرد باید شیوه قرارگیری مناسب بدن خود را در آن وضعیت بیاموزد، به طوری که بتواند فشارهای وارد شده بر اندامها را به طور مساوی توزیع کند.
▪ ضعف عضلات: تقسیم نامناسب قدرت در بدن میتواند وضعیت مطلوب ما را بر هم زند. این موضوع بخصوص در ورزشکارانی که با یک سمت از بدن خود فعالیت بیشتری دارند، بخصوص در ورزشهایی نظیر بدمینتون و تنیس بیشتر مشاهده میشود. قدرت بیش از اندازه در یک سمت از بدن و ضعف عضلانی در سمت مقابل میتواند باعث انحراف ستون مهرهها و نابرابری کتفها شود. در آسیبدیدگیهایی که مجبور به ثابت کردن عضوی از بدن هستیم، مثل شکستگیها و در رفتگیها، به نوعی نبود توازن قدرت مشاهده میشود. در چنین شرایطی عضلات عضوی از بدن که مدتی بیتحرک بوده، دچار آتروفی میشوند و نسبت به عضلات عضو مقابل ضعیفتر خواهند بود.
▪ درد عضلانی و آسیبدیدگیها: هنگامی که فردی در یک ناحیه از بدن دچار درد میشود، سعی میکند بدن خود را در وضعیتی قرار دهد که درد را تا حد امکان کاهش دهد. همین موضوع به یک عادت تبدیل میشود و ادامه طولانیمدت این کار وضعیت مناسب بدن او را تحت تاثیر قرار میدهد. بهعنوان مثال وقتی کسی در زانوی یک پای خود احساس درد میکند، وزن خود را روی پای دیگر میاندازد. ادامه این کار به مدت طولانی مشکلساز است.
▪ کوتاهی و کشیدگی بیش از حد عضلات و تاندونها: این عامل میتواند به دلیل هر یک از عوامل قبلی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال در افرادی که دچار لوردوز (کمر گود) هستند، عضلات چهارسر و پشت کمر کوتاه شده در حالی که عضلات شکم و همسترینگ کشیده و ضعیف میشوند، در نتیجه لگن این افراد به سمت جلو و پایین چرخش مییابد.
به هر حال سعی شود وزن بدن همیشه به طور مساوی بین عضلات و اندامهای بدن تقسیم شود تا از انحراف در ستون فقرات یا... جلوگیری شود.
پریسا رادمنش
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست