پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
هشدارهایی جدی برای رئیس جمهور
در تاریخ تمام کشورها دورههایی حساس وجود دارد که تاثیرات تعیینکنندهای بر تاریخ بلندمدت و نسلهای آینده میگذارد. پیشینه تمام کشورها در برگیرنده رویدادهایی تاریخساز است. این اتفاقی طبیعی است که افراد تحصیلکرده در هر جامعه خود را وامدار نسلهای حال و آینده دانسته و مسوولیتی فراتر از حیطه زندگی شخصی بر دوش خود احساس کنند. بهویژه در جامعه دینمحور ایران افراد تحصیلکرده در کنار رسالت ملی و تاریخی خود رسالتی دینی بر دوش دارند و از اینرو در چارچوب امکانی که جامعه در اختیار آنها قرار داده به ادای مسوولیت دینی، تاریخی و ملی خود میپردازند. مسوولیتی که به پاسخگویی در قبال امکاناتی که از جامعه وام گرفته و به این مرحله از دانش رسیدهاند، میپردازد. اقتصاددانان نگارنده نامه سوم به رئیسجمهور در جایگاه افراد تحصیلکرده اجتماع با هدف پاسخگویی در برابر خداوند متعال به نگارش نامه به رئیسجمهور پرداختهاند تا مسوولیت خود را نسبت به نسل آینده و جامعه ایفا کرده و در دفاع از حقوق مردم کوشا باشند. مجموعه افرادی که مبادرت به ارسال چنین نامهای کردهاند والاترین هدف خود را کمک به دولت قرار دادهاند. برخلاف آنکه رویکرد نگارش دو نامه قبلی سیاسی تلقی شد، اما نگارندگان نامه فرض را بر آن قرار دادند که دولت صادقانه در جستوجوی راهکار منطقی است. نگارش نامههای قبل پاسخهایی در برداشت که منجر به نتیجهای مفید فایده نشد. در حال حاضر اما نکته مهم توجه به اهمیت تاریخی ایران است که از چند وجه قابل بررسی است.
ظرفیتهای عظیمی که از افزایش درآمد نفت در دولت نهم حاصل شد به خوبی مورد استفاده قرار نگرفت. بروز نشانههای نامناسب در این شرایط به ارسال نامه اول و دوم انجامید که در حقیقت اخطاری بود نسبت به تبعات سیاستهای نامناسب دولت در حوزه اقتصاد. نگارندگان نامه تلاش داشتند با نگارش دو نامه قبل سیاستگذاران را نسبت به تبعات سیاستهای ناکارآمد اقتصادی آگاه کنند. اگرچه با پیامی که در دو نامه نخست مستتر بود برخورد مناسب نشد اما امروز شاهد به وقوع پیوستن هشدارها و پیشبینیهایی هستیم که در نامههای قبلی تذکر داده شده بود. خطیر بودن برهه کنونی هنگامی تشدید میشود که ایران در بستر مناسبات جهانی مورد بررسی قرار گیرد. تردیدی نیست که بحران جهانی اقتصاد، اقتصاد ایران را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در چنین شرایطی جمعی از دانشگاهیان کشور بیش از هر زمان دیگر نسبت به وطن خود احساس مسوولیت داشته و نسبت به نگارش نامه سوم به رئیسجمهور اقدام کردهاند.
این نامه نیز همچون نامههای قبلی با هدف کمک به دولت نهم نگاشته شده است. در شرایطی که با توجه به ظرفیتهای عظیم حاصل از افزایش درآمدهای نفتی وضعیت اقتصاد کشور بیش از هر زمان دیگر مأیوسکننده به نظر میرسد. دولت بهرغم ظرفیتهای قابلتوجه به دلیل اعمال سیاستهای نامناسب بهرغم شعارهای خود، موجب بروز روزافزون فقر و نابرابری در کشور شده است. افزایش تورم و رشد نرخ بیکاری محصول مستقیم سیاستهای ناکارآمد و فقدان سرمایهگذاری کافی و اعمال سیاست واردات بیرویه در سطح گسترده است و آسیبهای جدی را بر مناسبات اجتماعی وارد کرده است. بر هر حال امضاکنندگان این نامه امید دارند تا دولت بهتر از قبل نسبت به نامه سوم واکنش نشان دهد. در نامههای قبلی واکنش دولت کاملا سیاسی و مأیوسکننده بود. بدیهی است که نگرانی نویسندگان این نامه نگرانی در مورد آینده و نسلهای آتی است.
این نامه حاصل درک جمعی از شرایط اقتصادی کشور است و امضاکنندگان این نامه انتظار دارند تا دولت با مجموعه این آرا و نظرات برخوردی علمی داشته و از نقاط قوت آن در راستای سیاستهای اقتصادی بهویژه در شرایط بحران اقتصاد جهانی استفاده کند.
حسین راغفر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست