دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بایدها و نبایدهای سفر ایمن برای سالمندان


بایدها و نبایدهای سفر ایمن برای سالمندان

سفر كردن برای سالمندان هر چه قدر هم كه اهل سفر و تفریح باشند, استرس زا است تأخیر در حركت هواپیما, ساعات طولانی سفر, همه و همه سفر را برای سالمندان مشكل تر می كنند

شما و همسرتان، دوران بازنشستگی را می‌گذرانید. با هم قرار می‌گذارید امسال تعطیلات عید را به یك مسافرت كوتاه خارج از كشور بروید. از درون روزنامه تور موردنظرتان را پیدا می‌كنید و همه مدارك لازم مثل گذرنامه، .... را به دفتر تور می‌دهید و بلیت‌هایتان را تحویل می‌گیرید. همه چیز به خوبی پیش می‌رود به سلامتی به سوی مقصد پرواز می‌كنید ولی ناگهان هنگامی كه از فرودگاه به هتل می‌روید، درون تاكسی حال همسرتان چندان خوب نیست.

به دلیل هیجانات طول سفر تپش قلبش بالا رفته است. او را به هتل می‌رسانید و تلاش می‌كنید مشكل همسرتان و بیماری قلبی زمینه‌ای او را با یك پزشك انگلیسی‌ زبان در میان بگذارید ولی رساندن مقصودتان به او خیلی مشكل است.

كار وقتی خراب‌تر می‌شود كه شما به داروخانه هتل می‌روید و دارویی مشابه دارویی كه همسرتان روزانه مصرف می‌كرد و فراموش كرده‌اید كه با خود بیاورید خریداری می‌كنید. ولی با مصرف‌ دارو، حال همسرتان بدتر می‌شود چرا كه پزشك به شما می‌گوید گر چه این دو دارو تشابه اسمی دارند ولی این دارو كه محصول شركت داروسازی كشوری است كه به آن مسافرت كرده‌اید، دو برابر قوی‌تر از دارویی است كه در كشورتان به صورت روتین مصرف می‌كردید....

دوران بازنشستگی و سالمندی، زمان مناسبی برای مسافرت و تفریح است. در این شرایط شما پس‌انداز مناسبی دارید و نیز فشار كاری شما كاهش یافته است. به علاوه فرزندان سر و سامان گرفته‌اند و هر یك به سرخانه و زندگی خود رفته‌اند، بنابراین چرا از این دوران برای دیدن مناطق دیدنی كشورمان و یا سایر نقاط دیدنی جهان (مصر، چین، ...) استفاده نكنید. ولی پیش از اینكه تدارك یك سفر دو نفره را ببنید، اول شرایط سفر را فراهم كنید؛ سفر در سالمندی.

● اگر ناتوانی جسمی دارید

ممكن است شما یا همسرتان به دلیل بالا رفتن سن، در حركت كردن كمی مشكل داشته باشید ولی این شرایط مانع سفر شما نمی‌شوند، به شرط اینكه درست برنامه‌‌ریزی كنید.

اگر می‌خواهید با هواپیما سفر كنید، پیش از سفر با روابط عمومی آن خطوط هوایی تماس بگیرید و ببِنید چه امكانات ویژه‌ای برای كسانی كه ناتوانی جسمی دارند، تدارك دیده‌اند مثل سرویس‌های حمل و نقل ویژه و یا تهیه كردن غذاهای مخصوص. سپس لازم است راهنمای تور خود را از ناتوانی جسمی خود آگاه كنید و نیازهای ویژه‌ای را كه دارید با او در میان بگذارید، مثلا بگویید شما باید در طول سفر از <واكر> استفاده كنید. با سازمان‌های توریستی مقصد تماس بگیرید و ببینید چه امكانات ویژه‌ای برای افرادی كه ناتوانی جسمی دارند در نظر گرفته‌اند.

از مسوولان هتل بخواهید یك اتاق در طبقات پایین هتل در اختیارتان بگذارند و از آنها بپرسید آیا حمام این اتاق به گونه‌ای طراحی شده است كه شما بتوانید با <ویلچر> وارد آن شوید؟

● امنیت در هتل

اگر تنها و یا با همسرتان مسافرت می‌كنید باید بیش از پیش مراقب امنیت خودتان باشید، چرا كه در مناطق توریستی همواره تعدادی دزد در كمین هستند كه از فرصت استفاده كرده و به سرقت اموال مسافران می‌پردازند.

به ویژه این افراد ممكن است چون شما سالمند هستید و به تصور اینكه نمی‌توانید با آنها مقابله كنید شما را طعمه خودشان قرار دهند ولی اصلا نگران نباشید. فقط كافی است اصول ایمنی را در طول سفر دقیقا رعایت كنید. در اتاق هتل و یا ویلایی را كه اجاره كرده‌اید، به روی افرادی كه نمی‌شناسید، نگشایید.

اگر این افراد خود را مستخدم هتل معرفی كردند با پذیرش هتل تماس بگیرید و ببینید گفته آنها صحت دارد و برای چه هدفی قصد دارند وارد اتاقتان شوند. هنگامی كه قصد دارید محل سكونت‌تان را ترك كنید در و پنجره‌های اتاقتان را قفل كنید و در كمدی را كه اشیای قیمتی، مدارك و پول‌هایتان در آن است را به دقت كنترل كنید. كلید اتاق خود را روی میز رستوران و یا محلی كه به راحتی می‌تواند دزیده شود، رها نكنید. به علاوه همسفران غریبه را به اتاقتان دعوت نكنید. در طول سفر جواهرات قیمتی و پول نقد زیادی همراه نبرید.

اشیای قیمتی خود را می‌توانید به صندوق امانات هتل تحویل دهید و رسید دریافت كنید. اگر با اتومبیل خودتان سفر می‌كنید این اشیای قیمتی را در اتومبیلتان نگه ندارید.

● یك مسافرت سالم

سفر كردن برای سالمندان هر چه ‌قدر هم كه اهل سفر و تفریح باشند، استرس‌زا است. تأخیر در حركت هواپیما، ساعات طولانی سفر، همه و همه سفر را برای سالمندان مشكل‌تر می‌كنند. سیستم ایمنی بدن شما در برابر بیماری بسیار شكننده است.

ممكن است كشورهایی كه شما به آن مسافرت می‌كنید با محل سكونت‌تان اختلاف ساعت داشته باشند بنابراین برای اینكه بدن‌تان با شرایط جدید تطبیق پیدا كند، برنامه‌ریزی كنید تا در طول سفر خواب كافی داشته باشید و با شرایط، جدید كنار بیایید.

پیش از سفر برنامه‌ تور خود را بررسی كنید و ببینید آیا پیاده‌روی و یا كوهنوردی در مناطق جنگلی زیبا، درحد توانایی شما است یا خیر و شما می‌توانید همپای سایر همسفران‌تان پیاده‌روی كنید؟

اگر قرار است به مناطقی سفر كنید كه در آن بیماری‌های مسری مثل مالاریا رایج است (شایع است)، پیش از سفر واكسن و یا سرم‌هایی را كه سیستم ایمنی شما را تقویت می‌كنند دریافت كنید، به ویژه اینكه در این دوران سیستم ایمنی شما بسیار آسیب‌پذیر است. در صورتی كه شما بیماری مانند سرطان دارید كه در حال پیشرفت است حتما یك رونوشت (كپی) از مدارك پزشكی خود را درون چمدان‌تان جای دهید تا در صورت لزوم پزشكان بتوانند از آنها استفاده كنند.

پیش از سفر، وسایل ضروری خود را كنترل كنید. عینك، دست دندان مصنوعی، و سایر وسایلی را كه برای فعالیت عادی و روزمره لازم دارید حتما كنترل كنید تا آنها را حتما همراه برده باشید.

در طول سفر به مناطق جدید كه تا به حال به آن سفر نكرده‌اید، ممكن است دچار اسهال و استفراغ شوید. به اصطلاح می‌گویند <آب‌به‌آب> شده‌اید. در این شرایط به ویژه اگر اسهال شما بسیار شدید شد و یا حاوی خون بود، حتما مشكل خود را با كادر درمانی در میان بگذارید.

اگر در هر حال شما در یك كشور غریبه، نیاز به كادر درمانی و یا پزشك پیدا كردید، سعی كنید به بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین مركز پزشكی و یا بیمارستان آن محل مراجعه كنید چون در این مراكز پزشكی اصلی امكانات ویژه‌ای برای مسافران بیمار در نظر گرفته شده است، مثل مترجم و یا امكانات ارتباط با پزشك خانوادگی‌تان. ‌

دكتر گلرخ ثریا