شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
الكترون هسته
● آیا الكترونها واقعاً سیاره هایی كوچك هستند؟
تا كنون مشاهد ه كردیم كه د ر اتم هیدروژ الكترون هسته اتم را در داخلی ترین مدار ممكن ترقریبا در فاصله دقیقف ۵ میلیارددم سانیتمتر از هسته دور می زدند فاصله دقیق الكترون هیدروژن از هسته در نمودار موسوم به "الگوی اتمی بوهر " ،۹- ۱۰?۲۹/۵ سانتیمتر ذكرشده است از سوی دیگر مشاهده شد كه مقایسه اتم به منظومه شمسی مقایسه ای كامل نیست .
البته این درست است كه الكترون فقط درترازهای انرژی در الگوی مداری (سیاره ای ) شامل مدارهای ۱،۲،۳ می شوند ..ولی با وجود این یك الكترون در پایین ترین تراز انرژی هیچ گاه در همه اوقات دقیقاً ۲۹/۵ میلیارددم سانتیمتر از هسته دورنخواهد بود و این رقم فقط ارزش میانگن است .
▪ اگر محدوده دور هسته اتم را به سه منطقه تقسیم كنیم :
منطقه ۱ گلو.له ای باشعاع ۵ میلیارددم سانتیمتر ،منطقه ۲شامل تمام فواصل بین ۵الی ۱۰ میلیارددم سانتیمتر و منطقه ۳شامل بقیه محدوه هسته اتم خواهد بود .سپس مشخص می شود كه درحالت عادی د ر۳۲% ار اتمها ،الكترون درمنطقه ۱، در ۴۴%ازاتمها در منطقه ۲و در ۲۴%از اتمها در منطقه ۳ قرار دارد . در هر اتم معین فقط با درصدی از احتمال می توان گفت كه الكترون درحال حاضر در كجا قرار دارد .
مثلامی توان گفت احتمال اینكه الكترون درمنطقه ۱باشد ۳۲%است اگر چه الگوی مداری كامل نیست ولی ه به هر حال برای قدمهای اولیه و بیساری از تفكرات ساده درباره اتم نمونه ای عملی است و به خاطر همین ما در این كتاب چند با ر دیگر هم از این الگو استفاده خواهیم كرد.
درحقیقت هیچ گاه نباید فراموش كرد كه انسان رفتار طبیعت در "قلمروعلوم اتمی" را به هر حال نمی تواند به طوركامل در ك كند و ذهنیت ببخشد بلكه قادر است فقط قسمتهایی از خصوصیات آنها را به صورت الگو و مدل و نمودار مجسم كند كه البته هیچ گاه خصوصیات كامل آنها را در بر نخواهد گرفت .
ماهیت موجی و ذره الی نو را به خاطر بیاورید همان طوركه تئوری موجی نور تمام خصوصیات نور را توضیح نمی دهد الگوی مداری اتمها هم نمی تواندتمام تمام ماهیت آنها را بیان كند.
● هسته اتم از چه تشكیل شده است ؟
هسته اتم از دو نوع ذره كه "پرو تون " و "نوترون" نامیده می شوند تشكیل شده است هر دو ذره تقریبا حدود ۲۰۰۰ بار سنگین تر از الكتر ون هستند درحالی كه "پروتون "بار الكتر یكی مثبت دارد این بار دارای ارزش عددی معادل بارمنفی الكترون است "نوترون "همان طور كه از نامش پیداست خنثی است و به عبارت دیگر دارای بار الكتریكی نمی باشد .
پروتونها و نوترونها "نوكلئون" نیز نامیده می شوند كه به معنای سنگ بنای هسته است . ارزش بار الكتریكی الكترونها و پرو تو نها "با ر بنیادی " نامیده می شود .
تعدادپرتونهای یك هسته مشخص می كند كه این هسته به كدام عنصر شیمیایی تعلق دارد مثلا اتمهای هیدروژن یكپرتونكربن ۶و اتمهای اورانیوم ۹۲۲پرتون درهسته های خود دارند. تعداد نوترونها دریك عنصر معین می تواند متغیرباشد مثلا هسته های اتم هیدروژن با صفر ،یك یا دو نوترون وجود دارد كه به اصطلاح ایرو تو پ های هیدروژن نامیده می شوند .
اگریك هسته اتم فر ضاَ ۶پروتون مثبت داشته باشد ۶الكترون منفی به دور آن در گردش خواهند بود به طوری كه آن اتم درمجموع از نظر الكتریكی خنثی می باشد .
اگر در این اتم یك الكترون از دست برود در نتیجه ۶پروتون در مقابل ۵الكترون وجود خواهد داشت آنگاه گفته می شود كه این اتم دارای بار الكتریكی ۱+ مثبت خواهد بود . این اتمهای بار دار را آیون می خوانند.
بسیاری از هسته های اتمی به صورت هسته های سبكتر فر و می باشند و از این طریق اشعه آلفا (هسته های هلیوم)، اشعیه بتا (الكترونها) یا اشعه گاما(فوتونها ) را از خود آزاد كرده متشر می نمایند این رفتار یا خاصیت را رادیو اكتیویته می نامند .
منبع : physicsir.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست