دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

۲۳ ژانویه ۱۹۶۸ ـ جنجال جهانی کشتی «پوئبلو» و ادامه آن تا به امروز!


۲۳ ژانویه ۱۹۶۸ ـ جنجال جهانی کشتی «پوئبلو» و ادامه آن تا به امروز!

۲۳ ژانویه ۱۹۶۸ ناوچه های جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی) پوئبلو - کشتی نظامی آمریکایی ویژه تجسس و جمع آوری اطلاعات را تصرف و کارکنان آن را بازداشت کردند. در آن زمان، بازداشت …

۲۳ ژانویه ۱۹۶۸ ناوچه های جمهوری دمکراتیک خلق کره (کره شمالی) پوئبلو - کشتی نظامی آمریکایی ویژه تجسس و جمع آوری اطلاعات را تصرف و کارکنان آن را بازداشت کردند. در آن زمان، بازداشت این افراد که یازده ماه در زندان کره شمالی بودند به یک مسئله جهانی مبدل شده بود و تا فرمانده کشتی،کاپیتان لوید باچر، اعتراف نکرد که در آبهای کره شمالی ماموریت استراق سمع (جاسوسی) داشته وی و ملوانان کشتی آزاد نشدند. در جریان تصرف این کشتی، از ۸۳ افسر و ملوان این کشتی یک تن کشته و ده نفر دیگر مجروح شده بودند. این کشتی ۹۰۶ تنی ساخت ۱۹۴۴ مجهز به دستگاههای الکترونیک استراق سمع و سایر وسائل تجسسی از زمان توقیف هنوز رها نشده و در کره شمالی است و توریست ها از آن دیدن می کنند. دولت آمریکا هنوز این کشتی را از رده خارج نساخته و تنها کشتی نظامی آاین دولت است که در توقیف یک دولت دیگر قرار دارد. دولت آمریکا بارها تلاش کرده است تا شاید بتواند دولت کره شمالی را راضی به آزادکردن پوئبلو کند ولی هنوز موفق نشده است. در دهه های اخیر استفاده از کشتی های ویژه تجسس کاهش یافته است. اینک عمدتا ماهواره ها از فضا این اطلاعات را جمع آوری می کنند و به همین دلیل آزمایش موشک ضد ماهواره چین (در ژانویه ۲۰۰۷) در غرب تولید نگرانی فراوان کرده بود.

پوئبلو هنگام توقیف شدن مسلح بود ولی در برابر ناوچه های کره شمالی مقاومت نکرده بود و به همین سبب فرمانده آن، کاپیتان لوید باچر پس از آزاد شدن مجبور به ادای توضیح در برابر پنج ادمیرال امریکایی شد. وی گفته بود که اگر مقاومت می کرد همه افراد او کشته می شدند و این مقاومت مانع از تصرف کشتی هم نمی شد.

وزارت خارجه آمریکا پس از تصرف پوئبلو، اعلام کرده بود که این کشتی در خارج از ۱۲ مایل آبهای ساحلی کره شمالی تصرف شده بود، ولی دولت کره شمالی تاکید بر ورود این کشتی به آبهای ساحلی آن کشور در دریای ژاپن داشت که بالاخره کاپیتان کشتی به آن اعتراف کرد.

جنجال پوئبلو همچنان ادامه دارد. مصوبه سال ۱۹۹۶ کنگره آمریکا سبب شد که سه تن از کارکنان وقت پوئبلو (W. Massie,D. McClarren & D. Tuck) و نیز ورثه کاپیتان باچر Lloyd Bucher به یک دادگاه فدرال آمریکا مستقر در شهر واشنگتن دادخواست دهند و از بابت بازداشت ۱۱ ماهه از دولت کره شمالی درخواست غرامت کنند. این شاکیان مدعی شکنجه خود در طول بازداشت شده بودند و هنری کندی قاضی دادگاه در آخرین روز سال ۲۰۰۸ (۳۱ دسامبر) رای داد که کره شمالی جمعا ۶۵ میلیون دلار به شاکیان بپردازد که دولت کره شمالی اعتنا نکرده است. کنگره آمریکا در موصوبه سال ۱۹۹۶ خود مصونیت کشورهای اصطلاحا حامی تروریسم را از شکایات اتباع آمریکایی لغو کرده است و از آن پس اتباع امریکا توانسته اند علیه این دولتها دادخواست غرامت بدهند و یکطرفه پیروز شوند. برخی از دولتها به تلافی این عمل کنگره آمریکا چنین حقی را در مورد اتباع خود برقرار کرده اند. حکم دادگاه فدرال مستقر در شهر واشنگتن تفسیرهای متعدد به دنبال داشت ازجمله اینکه ممکن است روسیه به استناد آن اجازه دهد اتباع آن کشور علیه دولت آلمان و ... شکایت کنند.