پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

بازسازی اقتصاد جهان


بازسازی اقتصاد جهان

هنگامی که رهبران بزرگ ترین اقتصادهای جهان در فرانسه گرد هم آمده اند, شهروندان ما با احساس هدفی مشترک برای نجات اقتصاد جهان از بحران مالی که از دو سال پیش و به جهت سال ها بی مسوولیتی رخ نموده است, نظاره گر عملکرد ما هستند

هنگامی که رهبران بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان در فرانسه گرد هم آمده‌اند، شهروندان ما با احساس هدفی مشترک برای نجات اقتصاد جهان از بحران مالی که از دو سال پیش و به جهت سال‌ها بی‌مسوولیتی رخ نموده است، نظاره‌گر عملکرد ما هستند.

در همان سال‌های ابتدای بحران و به خاطر واکنش هماهنگ کشورهای گروه ۲۰، اقتصاد جهان رشد دوباره خود را آغاز کرده است و رونق اقتصادی در حال بازگشت است. در ایالات متحده نوزده ماه است که ما شاهد افزایش بی‌وقفه فرصت‌های شغلی در بخش خصوصی به میزان ۵/۲ میلیون شغل بوده‌ایم. البته هنوز به اندازه کافی پیشرفت امور شتاب نگرفته و بهبود اوضاع اقتصادی جهان کماکان شکننده است وصدها میلیون نفر در سراسر جهان بیکار هستند. اختلال و بی‌نظمی در تامین نفت مورد نیاز جهان، تراژدی زلزله و سونامی در ژاپن و بحران مالی اروپا تاثیرعمده‌ای دراین روند نزولی داشته و اقتصاد و تقاضای جهانی درحالت رکود بوده است.

چالش‌های فراروی ما مشخص است. ما باید روی رشد متوازن، مداوم و با ثبات که تقاضای جهانی را بالا برده و برای مردم ایجاد اشتغال کند تمرکز کنیم و بدیهی است رسیدن به چنین مهمی کار و تلاش در سراسر جهان را می طلبد.

اول: ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان باید رهبری اش در این حوزه را تداوم ببخشد. موثرترین اقدام که می توان برای رشد سریع‌تر اقتصاد جهان انجام داد این است که ایالات متحده به رشد اقتصادی اش شتاب بیشتری بدهد و به همین منظور اولویت اصلی من بازگرداندن روحیه کار و تلاش در آمریکا و ارائه طرح ایجاد اشتغال که طبق برآورد اقتصاددانان مستقل می‌تواند باعث ایجاد ۵/۲ میلیون شغل و افزایش تقاضا و در نتیجه کمک به رشد سریع‌تر اقتصاد آمریکا شود و همچنین امضای قراردادهای تجاری مهم با کره جنوبی ، کلمبیا و پاناما که برای دوبرابر کردن صادرات و حفظ توان رقابت اقتصادی آمریکا بوده است. همزمان ما درتابستان امسال یک تریلیون دلار در هزینه های خود صرفه‌جویی و طرح جامع و متعادلی را برای کاهش قابل ملاحظه کسری بودجه در سال‌های بعد و به شکلی که مانعی در بهبود و تجدید توان اقتصادی ایجاد نکند و نیز بنیادی استوار برای رشد اقتصادی در آینده باشد، مطرح کردیم.

دوم: بحران در اروپا باید به سریع‌ترین شکل ممکن برطرف شود. در هفته قبل دوستان اروپایی ما پیشرفت های مهمی در استراتژی اعتمادسازی مجدد در بازارهای مالی داشته‌اند. با توجه به گستره چالش کنونی برای اقتصاد جهان بسیار مهم است که راهبرد مورد نظر موفقیت‌آمیز بوده و ساختن سدی استوار برای جلوگیری ازگسترش بحران، تقویت بانک‌های اروپا، ترسیم برنامه‌ای منسجم برای یونان و حل موضوعات ساختاری در بحران کنونی از آن جمله است. اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین شریک اقتصادی آمریکا و تکیه‌گاه مهم اقتصاد جهان است. من اطمینان دارم که اروپا توان اقتصادی و مالی برای مواجهه با چالش کنونی را دارد و ایالات متحده حمایت از شرکای اروپایی‌اش را تا زمانی که آنها مو‌فق به حل مشکل شوند، ادامه خواهد داد.

سوم: هر ملتی باید سهم خود در رشد متوازن و فراگیر جهان را ادا کند و تنها در این صورت است که می‌توانیم مانع لغزش و فرو‌رفتن در عدم تعادل و ناهماهنگی‌های سابق شویم. برای بسیاری از کشورها این به معنای رویارویی با بحران‌های مالی خودشان و برای آنها که دارای مازاد تجاری اند مستلزم برداشتن گام‌های اضافی در جهت حمایت از رشد اقتصاد جهان است. برای اقتصادهای صادرات‌محور نیز این امر تلاش در جهت رونق تقاضای داخلی است. یکی از مکانیسم‌های مهم برای جهش به سوی چنین تغییر و تحولی انعطاف‌پذیری هر چه بیشتر در نرخ ارز به ویژه ارزهایی که بازارها را در اختیار دارند، است.

جلوگیری از عدم تعادل و توازن های ادواری به معنای حرکت رو به جلو و به کمک اصلاحاتی است که مانع از بروز بحران دیگری شود. در ایالات متحده ما اصلاحات اساسی را از زمان آغاز رکود و بحران بزرگ به پیش برده‌ایم و از جانب کشورهای گروه ۲۰ نیز ما نیازمند روند اعتمادسازی در بانک‌ها به منظور ثبات سرمایه هستیم که عامل اساسی در برابر شوک‌های اقتصادی است و این مستلزم نظارت و شفافیت هر‌چه بیشتر و به ویژه توجه به ریشه‌ها و منشا اینگونه مخاطرات و ممانعت از بروز آنها است. و بالاخره گروه ۲۰ باید همکاری هماهنگ در رویارویی با چالش‌های جهانی که روی سعادت و رفاه مشترک ما تاثیر مستقیم دارد را عمیق‌تر کند. ما باید با توافقاتمان روی حذف تدریجی یارانه سوخت‌های فسیلی و انتقال به اقتصاد مبتنی بر انرژی های پاک در قرن ۲۱ پیشاپیش دیگران حرکت کنیم.

با ارتقای توسعه جهانی که به ملت‌ها امکان خروج از فقر را می‌دهد، می‌توانیم روی زیرساخت‌ها و مدیریت امور مالی که سرآغاز رشد فزاینده است، تمرکز کنیم و همزمان با تلاش برای حفظ زندگی و حیات انسان‌ها از خشکسالی و گرسنگی در شاخ آفریقا ما نیازمند سرمایه‌گذاری در تولید محصولات کشاورزی و رسیدن به امنیت غذایی هستیم که باعث ایجاد جوامعی خودکفا و کاهش گرسنگی در جهان است. استمرار و تداوم در بازگشت توان اقتصادی و واداشتن مردم به کار و تلاش درکشورهایمان و سراسر جهان نیاز کنونی ما است.

باراک اوباما

ترجمه: ایرج جودت

منبع: فایننشال تایمز