چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

بازار داغ حلیم و آش غیربهداشتی


بازار داغ حلیم و آش غیربهداشتی

کافی است در ساعت های نزدیک افطار به یکی از خیابان های شلوغ شهرتان بروید, در آن صورت بعید است که با انبوه مغازه های فروش آش و حلیم مواجه نشوید

کافی است در ساعت‌های نزدیک افطار به یکی از خیابان‌های شلوغ شهرتان بروید، در آن صورت بعید است که با انبوه مغازه‌های فروش آش و حلیم مواجه نشوید.

در ایام رمضان، بازار توزیع برخی مواد غذایی بسیار داغ می شود و بسیاری از فروشندگان مواد غذایی، بدشان نمی آید که برای کسب سود بیشتر در این ایام، آش و حلیم را هم در کنار دیگر مواد غذایی به فروش برسانند. این در حالی است که بیشتر آنها برای فروش و توزیع این محصولات مورد علاقه روزه داران، مجوزی ندارند.

مشکل تا آنجا پیش رفته که حسین محمدی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران در گفت وگو با جام جم گلایه می کند: هر ساله در ایام ماه رمضان، از ساندویچ فروشی گرفته تا خیاطی و تعویض روغنی، حلیم فروش می شوند و براحتی با جان و سلامت مردم بازی می کنند.

جدای از مغازه ها، بساط آش و حلیم فروشی در خیابان ها هم پررونق است و خیلی از دستفروشان ترجیح می دهند در این ماه به طور موقت، کار و کاسبی شان را تغییر دهند و آش و حلیم به مردم بفروشند؛ غذاهایی که معمولا در گوشه آشپزخانه ها پخته می شود و هیچ تضمینی هم برای سلامت محصولات توزیع شده نیست.

● فروشندگان مجاز را معرفی کرده ایم

بدیهی است که بسیاری از شهروندان هم ترجیح می دهند برای سلامت خودشان هم که شده از مراکز مجاز فروش آش و حلیم خرید کنند، اما سوال اینجاست که مردم باید از کجا بدانند کدام یک از مراکز فروش این محصولات، مجاز و بهداشتی است و کدام یک از آنها غیرمجاز است.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید می کند در همه معابر اصلی پایتخت، تابلوهای اطلاع رسانی مراکز مجاز فروش این مواد غذایی نصب شده است و شهروندان می توانند در ایام ماه رمضان از این مراکز خرید کنند، همچنین مغازه های مجاز فروش آش و حلیم از سوی این اتحادیه مجوز رسمی دارند و مردم هنگام خرید می توانند این مجوزها را ببینند.

محمدی از تداخل صنفی که در زمینه فروش آش و حلیم وجود دارد نیز بسیار گلایه مند است و می گوید، شاید برخی همکاران ما که در کار فروش ساندویچ و غذاهای آماده هستند، مجوز فروش محصولات غذایی داشته باشند، اما این اصلا دلیل نمی شود که بخواهند بدون مجوز، آش و حلیم را هم بفروشند.

به گفته رئیس این اتحادیه، اکنون حدود ۵۰۰۰ کبابی مجاز در تهران وجود دارد که مجاز به فروش آش و حلیم هستند، اما شاید ۲۰۰۰ یا ۳۰۰۰ مغازه غیرمجاز نیز در سطح پایتخت وجود دارند که بدون مجوز، آش و حلیم در اختیار مردم قرار می دهند.

● نظارت ها به کجا رسید؟

وقتی کار از حرف و توصیه می گذرد، اما همچنان برخی افراد حاضر می شوند بدون دریافت هیچ مجوزی، آش و حلیم بهداشتی یا غیربهداشتی را در ماه رمضان به شهروندان بفروشند، در این شرایط بحث نظارت شدیدتر بر این بازار پررونق، بیشتر از پیش احساس می شود.

البته این داستان، فقط به امسال یا چند سال قبل برنمی گردد، بلکه تقریبا هرساله شاهدیم که با فرا رسیدن ماه رمضان، عده ای بی مجوز آش و حلیم می فروشند و از سوی دیگر هم ناظران، تعدادی از این مغازه ها را تعطیل می کنند و سرانجام این مساله در سال های بعد هم تکرار می شود.

محسن فرهادی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت نیز در گفت وگو با جام جم می گوید: امسال نظارت های وزارت بهداشت بر مساله توزیع بهداشتی مواد غذایی ویژه ماه رمضان، بیشتر از سال های قبل خواهد بود و اکنون ۲۰۰۰ اکیپ سیار بازرسی بهداشت محیط با فعالیت بیش از ۴۰۰۰ کارشناس و کارشناس ارشد بهداشت محیط در سراسر کشور مشغول به کار هستند.

این مقام مسئول خاطر نشان می کند که در چند روز گذشته بخشنامه ای به معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شده است و از آنها خواسته ایم که در ماه رمضان، همه فعالیت هایشان را به کنترل سلامت مواد غذایی ویژه این ماه معطوف کنند و البته از دستگاه های اجرایی و قضایی هم انتظار داریم که امسال با قاطعیت بیشتری با متخلفانی که شناسایی می کنیم، برخورد کنند.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید دارد که امسال سطح نظارت ها را افزایش داده و اکنون حدود ۴۰۰ بازرس متشکل از بازرسان اداره اماکن، وزارت بهداشت و بازرسان صنف، فعالیت های مراکز فروش آش و حلیم را رصد می کنند و با متخلفان، برخورد قانونی خواهد شد.

با وجود این که وزارت بهداشت می گوید حتی در ساعت های سحر هم بر مراکز فروش آش و حلیم نظارت خواهد کرد، اما انتظار می رود که صحبت از تشدید نظارت ها، تنها در حد حرف و شعار باقی نماند و البته در این بین، نقش مردم در کنترل این مساله، حائز اهمیت است؛ یعنی اگر مردم به طور خودجوش از مراکز غیر مجاز خرید نکنند و تقاضایی در این رابطه وجود نداشته باشد، به طور طبیعی، عرضه گسترده محصولات غیر بهداشتی هم در ماه رمضان وجود نخواهد داشت.

● خطر توزیع شیرینی های آلوده

مطابق یافته های پزشکی، مصرف آش و حلیم آلوده می تواند بیماری های میکروبی، بیماری های روده ای، اسهال و مسمومیت های حاد غذایی را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد، اما خطر مصرف شیرینی های ویژه ماه رمضان دست کمی از خطر آش و حلیم آلوده ندارد.

در ماه رمضان، مصرف زولبیا و بامیه نیز طرفداران زیادی دارد، اما بسیاری از این نوع شیرینی های عرضه شده در ماه رمضان با استانداردهای پذیرفته شده در حوزه سلامت و بهداشت، فاصله زیادی دارد.

به گفته رئیس اداره بهداشت مواد غذایی وزارت بهداشت، بسیاری از این گونه شیرینی ها از روغن های چندبار استفاده شده درست می شود که خطر شیوع بیماری های کبدی و سرطان ها را در مصرف کننده افزایش می دهد.

فرهادی به شهروندان توصیه می کند که در ماه رمضان فقط از شیرینی فروشی های دارای مجوز، زولبیا و بامیه بخرند و به هیچ وجه از خواربارفروشی یا دستفروش ها، این گونه محصولات غذایی حساس را خریداری نکنند.

وزارت بهداشت به منظور کنترل بیشتر بر سلامت بازار مواد غذایی در ماه رمضان، شماره ای چهار رقمی در اختیار شهروندان قرار داده است که هموطنان می توانند با شماره گیری ۱۴۹۰ نسبت به تخلف های مراکز غیرمجاز فروش محصولات غذایی به وزارت بهداشت گزارش دهند.

امین جلالوند