شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
وضعیت آبی ما قرمز است
آب از نوشیدنیهایی است که متخصصان تغذیه توصیه میکنند در روز نوشیدن آن را فراموش نکنیم اما هستند کسانی که تا تشنه نشوند، آب نمیخورند و اگر علت این کار را از آنها بپرسیم اغلب میگویند هیچوقت به خوردن آب میل ندارند مگر اینکه تشنه شوند...
دکتر مجید حاجی فرجی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در این باره به نکات مهمی اشاره کردهاند و نتایج تحقیقی که در زمینه بررسی میزان آب مصرفی هر ایرانی در انستیتو انجام شده، در اختیار ما قرار دادهاند که مشروح آنها را در «سفره سالم» این هفته میتوانید مطالعه کنید.
▪ آقای دکتر! آیا تاکنون انستیتو در خصوص عادت به خوردن آب، تحقیقاتی انجام داده است؟
بله، سال ۱۳۹۰، انستیتوی تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، به سفارش شرکت آبهای معدنی دماوند، پژوهشی علمی روی خانوارهای تهرانی انجام داد که نتایج آن نشان میدهد میانگین مصرف مایعات در تهران حدود ۹/۱ لیتر در روز است و نیمی از حجم این مایعات دریافتی را آب تشکیل میدهد. پس از آب، نوشیدنیهای داغ که ۸۰ درصد آن چای است، در جایگاه دوم قرار دارند. ۱۰ درصد مردان و ۲۵ درصد زنان روزانه کمتر از ۲/۱ لیتر مایعات مینوشند که این مقدار بسیار کمتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی برای سلامت بدن است. در زمان انجام این پژوهش، اقلیم و دمای هوای تهران بین ۳۷ تا ۳۹ درجه سانتیگراد بود. با این اوصاف، مصرف آب در ایران درحد استاندارد جهانی نیست. به همین دلیل، تغییر رفتارهای تغذیهای بهخصوص در مورد آب، لازم است.
▪ آب برای بدن ما چقدر اهمیت دارد و چقدر در روز باید مصرف شود؟
آب یکی از نوشیدنی?های حیاتی برای بدن است و بهطور متوسط ۶۰ درصد بدن بزرگسالان از آب تشکیل می?شود. مثلا در بدن فردی با وزن ۷۰ کیلوگرم، ۴۲ لیتر آب است. آب در همه اعضای بدن مانند مغز، خون و کلیهها وجود دارد. آب برای بسیاری از عملکردهای طبیعی بدن
ضروری است. بهطورکلی مصرف ۶ تا ۸ لیوان آب در روز توصیه میشود اما نیاز هر کس به آب متفاوت است مثلا کسانی که به نارسایی کلیه مبتلا هستند، نباید آب زیادی بنوشند. در برنامههایی که در این انستیتو در حال طراحی آن هستیم، توضیح دادهایم که هرکس باید با توجه به نیاز بدنش آب بخورد زیرا میزان آب موردنیاز در هر فرد به سن، جنسیت، میزان فعالیت و اقلیمی که در آن زندگی میکند، بستگی دارد.
▪ درباره مصرف آب در کودکان هم مطالعهای انجام شده است؟
بله و در این پژوهشها به کودکان و وضعیت مصرف آب در آنها توجه بیشتریشده است زیرا آموزش و تغییر سبک زندگی در کودکان راحتتر از بزرگسالان است. در همه دنیا وضع به همین منوال است. در برخی از کشورها، شرکتهای تولیدکننده آب?های بسته?بندی برای تشویق کودکان به نوشیدن آب، به بستهبندی ظرف محتوی آب توجه ویژهای دارند تا برای کودکان جذاب باشد. حتی گاهی از کاریکاتورها یا شخصیتهای کارتونی محبوب نیز روی بطری آبهای مخصوص کودکان استفاده میکنند اما در ایران هنوز این کارها شروع نشده است. در کشور ما بطریهای بزرگ و نیم لیتری آب وجود دارد، اما بطریهای کوچکتر، جذابتر و قابلحمل برای کودکان، نه. در کل، برای هدف قرار دادن کودکان در برنامههای مصرف آب، باید از راه آموزش، بستهبندی مناسب و تولید آب آشامیدنی یا معدنی سالم وارد شویم.
▪ به نظر شما کم مصرف کردن آب و انواع نوشیدنیهای موجود در بازار، در چاقی بچههای ایرانی موثر است؟
به نظر من علت اصلی چاقی بچههای ایرانی، مصرف نوشیدنیهای شیرینی است که در بازار به وفور یافت میشود. این معضل در زندگی ماشینی امروز اجتنابناپذیر است. مصرف فستفود، کمتحرکی، عدم طبخ غذای کافی، استرسها، مسایل ژنتیکی که در نسلهای آینده شکل میگیرد و باعث چاقی بچهها میشود. در واقع، ما روش صحیح غذا خوردن را از یاد بردهایم و رکوردی که ما در زمینه چاقی و اضافه وزن به دست آوردهایم، مشابه اروپاست. اروپا بعد از آمریکا، دومین قاره از نظر تعداد افراد چاق یا با اضافه وزن است. ۵۵ تا ۶۰ درصد از مردم کشور ما دچار چاقی یا اضافه وزن هستند. میزان چاقی در ایران از ۱۱ درصد در سال ۸۵ به ۲۳ درصد در سال ۹۲ رسیده که این آمار فاجعه است. علاوه بر عواملی که ذکر شد، بازیهای رایانهای، تلویزیون، کیفیت بد غذا و مصرف کم مایعات باعث اضافه وزن کودکان میشود. متأسفانه بیشتر کودکان به جای آب، نوشیدنیهای ناسالم مینوشند در حالی که حتی ماءالشعیر که میگویند از عصاره مالت درست شده و برای افرادی که مبتلا به سنگکلیه هستند، توصیه میشود، واقعا برای کلیه مضر است. نوشابههای رژیمی و زیرو هم که در بازار وجود دارند، همینطور است. تولیدکنندگان این نوشیدنیها مدعی هستند که این نوشابهها ماده قندی ندارد، در حالی که شیرینی آن به جای شکر با شیرینکنندههای مصنوعی مثل اسید سیتریک یا آسپارتام تامین میشود که عامل ایجاد سرطان هستند.
▪ این انستیتو چه ابتکارهایی در زمینه تغذیه و آب دارد؟
تاکنون هیچگونه درمان تغذیهای در بخش ICU بیمارستانها نداشتهایم. متاسفانه یکی از مشکلاتی که برای بیماران در بخش «مراقبتهای ویژه» زیاد پیش میآید، کمبود مایعات است. همچنین موادمغذیای که برخی بیماران از طریق داروها به دست میآورند، از بدنشان خارج میشود و به همین دلیل آنها خیلی زود وزن کم میکنند. مثلا در ۷ تا ۲۰ روز بین ۵ تا ۲۰ کیلوگرم وزن از دست میدهند و به این ترتیب بعد از چند روز ماندن در بخش ICU دچار سوءتغذیه میشوند بنابراین در این بخشها جای یک متخصص تغذیه خالی است. به همین دلیل سعی داریم تغذیه بالینی را در ICU اجرا کنیم و در حال حاضر، حدود ۵۰ تا ۶۰ کارشناس تغذیه در حال آموزش هستند.
▪ بهنظر شما چرا مردم مایعات دیگر را به آب ترجیح میدهند؟
چون آب یک مایع بیطعم است و برای حل این مشکل به صنایع غذایی پیشنهاد کردیم فرمولاسیونی برای طعمدارکردن آب ارائه دهند. البته این کار نباید باعث شود مردم فقط آب طعمدار بنوشند بلکه آب باید در عین مغذی بودن، طعمدار هم باشد. راهکار دیگر ارائه خوراکیهایی است که مردم به راحتی با آن آب مصرف کنند.
▪ در مورد سمینارهایی که این انستیتو در زمینه نقش آب در سلامت و تغذیه برگزار میکند، توضیح بدهید.
اولین همایش در خرداد سال ۹۱ و همزمان با پنجاهمین سالگرد تاسیس انستیتوی تغذیه و بهوسیله شرکت آبهای معدنی دماوند برگزار شد. در همایش «آب در سلامت و تغذیه»، متخصصانی چون استاورس کاووراس، فوق دکترای فیزیولوژی از دانشگاه ییل آمریکا، الکسیس کلاین، دکترای بیوشیمی و تغذیه از دانشکده پزشکی دیوژن فرانسه، عباس بصیری، فوقتخصص اورولوژی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عصمت ناصری، دکترای علوم تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و من، مقالههای علمی خود را در مورد نقش آب و ارتباط آن با بیماریها ارائه کردیم و در نشست خبری به سوالهای خبرنگاران پاسخ گفتیم. یکی از اهداف برگزاری این سمینار، حساسزایی و هشدار درباره مصرف آب در ایران است تا زنگ خطری برای مردم و حتی سیاستگذاران باشد. مشکل اینجاست که مردم تا زمانی که احساس تشنگی نکنند، آب نمینوشند. در صورتی که تشنگی، هشدار مغز است و قبل از احساس آن، باید آب بنوشیم. در حال حاضر نیز در حال بررسی توصیههای میزان مصرف آب در کشورهای مختلف و بومیسازی آن، افزودن آب به هرم غذایی ایران و همینطور تحقیقاتی در مورد میزان مصرف مایعات در کودکان هستیم.
▪ آیا نوشیدن آب در تناسباندام و زیبایی پوست هم تاثیر دارد؟
بله، خون موادمغذی را در بدن حمل میکند و از آنجا که ۶۰ درصد خون را آب تشکیل میدهد، میتوان گفت که غذارسانی در بدن با مایعات انجام میشود. علاوه بر این، سمها نیز از بدن به وسیله یا با مایعات خارج میشوند همچنین دفع گوارشی نیز با مایعات است. از سوی دیگر، طراوت بدن با وجود آب میسر است. اگر آب میان بافتی وجود نداشته باشد، پوست چروک میشود. اگر آب در بدن کم شود، مو آسیب میبیند و حتی چشم دچار نابینایی و زخم خواهد شد. همچنین بزاق دهان کم میشود که این امر هضم غذا و حتی صحبت کردن را مختل میکند. نفس انسان نیز حاوی آب است. از سوی دیگر، گلوکز که مغز را تغذیه میکند تا بتواند کار کند، با آب به مغز میرسد. پس اگر آب به میزان کافی در بدن وجود داشته باشد، تمام این اندامها میتوانند درست و دقیق کار خود را انجام دهند. در واقع، آب به اندامها امکان میدهد که عملکرد درستی داشته باشند، اما اینکه با خوردن آب زیاد فرد لاغر خواهد شد، درست نیست.
مریم فدایی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
سیستان و بلوچستان چین دولت انتخابات مجلس شورای اسلامی جنگ دولت سیزدهم حسن روحانی نیکا شاکرمی رهبر انقلاب معلمان رسانه
سیل هواشناسی ایران تهران آتش سوزی باران هلال احمر سازمان هواشناسی اصفهان روز معلم شهرداری تهران پلیس
خودرو قیمت خودرو قیمت دلار تورم مسکن قیمت طلا بازار خودرو حقوق بازنشستگان سهام عدالت دلار ایران خودرو بانک مرکزی
صدا و سیما مهران غفوریان تلویزیون ساواک صداوسیما سریال موسیقی سینمای ایران دفاع مقدس رضا عطاران
رژیم صهیونیستی جنگ غزه فلسطین غزه آمریکا ترکیه روسیه حماس اوکراین انگلیس نوار غزه ایالات متحده آمریکا
فوتبال پرسپولیس استقلال لیگ برتر سپاهان جواد نکونام علی خطیر باشگاه استقلال بازی تراکتور باشگاه پرسپولیس لیگ قهرمانان اروپا
آیفون اپل ناسا گوگل صاعقه عکاسی تماس تصویری تلفن همراه
کبد چرب فشار خون