جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
نگاهی به شبکه های Tetra
شبکههای Tetra زیرمجموعهای از شبکههای ترانک به حساب میآیند و به همین دلیل در بخش اول این مقاله به بررسی شبکههای ترانک و تفاوت این شبکهها با شبکههای سنتی میپردازیم. پس از آن مفاهیم اولیه و ساختار شبکههای Tetra بررسی میگردد.
شاید زمانی که دانشمند ایتالیائی، مارکونی، در پی ایجاد اولین ارتباطات رادیوئی بود، فکر نمیکرد روزی ارتباطات رادیوئی و سیستمهای بدون سیم به یکی از ارکان اساسی و یا با کمی اغراق، به رکن اساسی وسایل ارتباطی تبدیل شود. پس از ایجاد اولین سیستمهای رادیوئی، تحقیقات در این زمینه بیشتر شد و بروز جنگهای جهانی و بهویژه جنگ جهانی دوم تأثیر بهسزائی در پیشرفت سیستمهای ارتباط رادیوئی داشتند. سیستمهای رادیوئی سنتی را میتوان محصول همین دوران دانست. با گذشت زمان و افزایش تأثیر ارتباطات و مخابرات بر زندگی بشری این سیستمها دیگر پاسخگوی نیازها نبودند و سیستمهای ترانک جانشین آنها شدند. بررسی شبکههای Tetra بهعنوان یکی از زیرمجموعههای موفق رادیوهای ترانک دیجیتال میتواند آشنائی مختصری با این سیستمها را فراهم آورد.
● سیستمهای سنتی
بهکارگیری سیستمهای مخابرات رادیوئی سنتی مزایای زیادی برای کاربران و سازمانهائی که از این سیستم استفاده میکنند دارد و زمان زیادی است که این سیستمها در شبکههای رادیوئی خصوصی مورد استفاده قرار گرفته و پاسخگوی نیازهای آن بوده است. این شبکهها معمولاً در باند VHF بین فرکانسهای ۱۳۴ تا ۱۷۴ مگاهرتز پیادهسازی میشدند و با استفاده از این شبکهها شرکتها و مؤسسات مختلف میتوانستند یک یا چند کانال را در اختیار داشته باشند. این کانالها بهگونهای تقسیم شده است که فقط حوزهٔ مورد نیاز آن شرکت را پوشش میدهد. هر یک از کانالهای شبکه میتواند بهصورت یکطرفه، نیمه دوطرفه و یا دوطرفه به کاربران اختصاص یابد. ساختار این شبکهها مشتمل بر یک یا چند فرستنده اصلی و در صورت نیاز فرستندههای تکرار کننده است که این دستگاهها در اتاقهای فرستنده مخابراتی و در نقاط مرتفع برای ایجاد پوشش بیشتر نصب میشوند. قدرت فرستندههای مورد استفاده در این ایستگاهها معمولاً بین ۲۵ تا ۵۰ وات است.
ساختار این نوع شبکهها قدیمی است و به حدود سال ۱۹۵۰ باز میگردد. هر چند تجهیزات موجود در این شبکهها با پیشرفت فنآوری بهروز شده است، اما این سیستمها دارای کمبودهائی هستند. برخی از این مشکلات عبارتند از:
۱) کیفیت نامناسب سرویس در مرز محدوده پوشش
۲) رقابت بین کاربران برای دسترسی به منابع شبکه
۳) انجام سوئیچینگ کانالها بهصورت دستی
۴) استفاده غیربهینه از کنال
۵ ) کم بودن محرمانگی و امنیت سیستم
۶) سوءاستفاده کاربران از ناکارآمدی شبکه
۷) دشواری در مدیریت شبکه
مواردی که به آنها اشاره کردیم سبب شد تا سیستمهای دیگری بهویژه رادیوهای ترانک برای جایگزینی سیستمهای سنتی مورد بررسی قرار گیرند.
● رادیوهای ترانک
روش Trunking از سالها پیش در شبکههای سوئیچ تلفن بهکار گرفته شده است. اولین سیستم مخابرات رادیوئی سیار که بر این اساس طراحی شد، در اوایل دهه ۷۰ میلادی در آمریکای شمالی بهاجراء درآمد.
مهمترین مزیت سیستم Trunking افزایش بهرهوری از باند موجود با افزایش تعداد کاربران رادیوئی بهازاء درجه سرویس (GoS) معین است.
استفاده بهینه از باندهای فرکانسی موجود بسیار حائز اهمیت است. جهت افزایش راندمان استفاده از باندهای موجود، میتوان از سیستمهای ترانک استفاده کرد. سیستم ترانک در واقع یک سیستم کنترلی است که با توجه به کانالهای فرکانسی موجود و میزان درخواستها، کانالها را بهصورت صحیح به کاربران اختصاص میدهد و با پر شدن یک کانال فرکانسی، کاربر جدید را به کانال دیگر انتقال میدهد. وقتی به این شکل از باند موجود استفاده شود کاربران بیشتری قادر خواهند بود همراه با داشتن درجه سرویس مناسب، بهصورت همزمان از کانالهای موجود استفاده کنند.
زمانیکه یک ارتباط رادیوئی در یک سیستم ترانک خاتمه یابد، کاربر میتواند با فرستادن یک سیگنال معین که از فشردن یک کلید حاصل میشود این مسئله را به کنترل کننده ترانک اعلام دارد تا کانال را به یک تماسل دیگر اختصاص دهد. اگر کاربر چنین کاری انجام ندهد، با توجه به اینکه هیچ اطلاعاتی در آن کانال وجود ندارد کنترل کننده پس از یک زمان کوتاه برنامهریزی شده اقدام به قطع ارتباط رادیوئی کاربر قبلی میکند و آن را برای استفاده کاربر جدید مهیا میسازد. این روش در سیستمهای مخابراتی ترانک به شبه ارسال معروف است.
● ویژگیهای شبکههای ترانک
در شبکههای ترانک سعی شده است تا مشکلات موجود در شبکههای سنتی برطرف شود. در ادامه به برخی از ویژگیهای شبکههای ترانک که سبب برتری چشمگیر آنها نسبت به شبکههای سنتی شده است اشاره میکنیم:
۱) قرار دادن کاربر در صف در صورت مشغول بودن کانال:
در سیستمهای ترانک در صورت مشغول بودن کانالها کاربران در صف انتظار قرار میگیرند. سپس درخواستهای موجود در صف براساس قانون FIFO و یا براساس درجه اولویت بعد از آزاد شدن کانال، به شبکه دسترسی پیدا میکنند. در این حالت نیاز نیست که کاربر مانند شبکههای سنتی بهصورت مداوم کانال را برای یافتن فرصت ارسال کنترل کند، بلکه در صورت خالی شدن کانال بهصورت خودکار کانال به آنها اختصاص داده میشود.
۲) دسترسی براساس اولویت:
از دیگر قابلیتهای سیستم ترانکینگ، اختصاص اولویت به کاربران است. با توجه به نوع عملیات یک کاربر و درجه اهمیت آن در ساعات پر ترافیک، اولویتهای مشخصی جهت برقراری ارتباط برای او ایجاد میشود. به این صورت که وقتی یکی از کاربران در موقعیت اضطراری عملیاتی قرار گرفته باشد، تماس او نسبت به کاربر دیگری که میخواهد یک گزارش ساده ارائه دهد، از اولویت بالاتری برخوردار خواهد بود، لذا این امر سبب میشود که با بهکارگیری کانالهای کمتر، استفاده مؤثرتری صورت گیرد.
۳) تماسهای ضروری:
حتی زمانیکه تمام کانالها اشغال باشند یک تماس اضطراری میتواند با قطع کانال فعال با اولویت پائینتر صورت گیرد؛ این امر سبب افزایش ضریب اطمینان کاری و افزایش امنیت عملیاتی هم خواهد بود.
۴) تماسهای خصوصی و انفرادی:
بهدلیل حریمهائی که سیستم ترانکینگ میتواند برای کاربران بهوجود آورد، امکان ارتباط بین یک فرد با فرد دیگر و یا دسترسی به اینترنت بهراحتی وجود خواهد داشت. این خدمات از آنجا حائز اهمیت است که میتواند آرامش روحی را برای کاربرانی که مدت طولانی در عملیاتها شرکت میکنند فراهم سازد.
۵) تماسهای همگانی:
این قابلیت این اجازه را به کاربران معینی میدهد تا بتوانند سریعاً مجموعهای را نسبت به یک خبر مهم آگاه سازند.
۶) Handover:
برخلاف سیستمهای ارتباطی سنتی که از سوئیچینگ دستی استفاده میکردند، در سیستم ترانک از طریق قابلیت Handover این مشکل بهراحتی حل شده است. یعنی چنانچه کاربری از حوزه تحت پوشش حل شده است. یعنی چنانچه کاربری از حوزه تحت پوشش یک فرکانس به حوزههای تحت فرکانس دیگر منتقل شود، بهطور اتوماتیک این تغییر فرکانس اتفاق میافتد.
۷) بهرهگیری مناسب از کانالها:
اختصاص اتوماتیک و دینامیک تعدادی کانال محدود به مجموعهٔ کاربران رادیوئی موجود این اطمینان را میدهد که تمام کاربران از GoS یکسانی بهرهمند گردند.
۸) افزایش محرمانگی و امنیت:
به جهت تخصیص اتفاقی و دینامیک کانال به کاربران، شنود مکالمات توسط دیگران بهراحتی ممکن نیست.
مسلم نوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست