یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دانستنی‌های جالب درباره نام افراد


دانستنی‌های جالب درباره نام افراد

از زمانی که تصمیم گرفته شد ثبت‌ نام افراد، سامان و اساس روشمندتری در ادارات ثبت‌احوال بگیرد، افزون بر تهیه قانونی مدون‌تر از گذشته برای این منظور، اطلاعات و آگاهی‌های جالبی …

از زمانی که تصمیم گرفته شد ثبت‌ نام افراد، سامان و اساس روشمندتری در ادارات ثبت‌احوال بگیرد، افزون بر تهیه قانونی مدون‌تر از گذشته برای این منظور، اطلاعات و آگاهی‌های جالبی نیز در این باره منتشر شد.

شاید بد نباشد علاوه بر آشنایی با قانون انتخاب و تغییرنام، با برخی از آن اطلاعات نیز در پی آشنا شوید: ۴۲۰ هزار نام در پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور ثبت شده که از آن میان، حدود ۲۰۰ هزار نام پسرانه و ۲۲۰ هزار اسم دخترانه است.

طبق تحقیقات صورت گرفته، در نامگذاری پسران از ۱۴ الگو و در ثبت اسامی دخترانه از ۱۸الگو پیروی شده که نام‌های توصیفی، طبیعت و گل‌ها، دینی، ملی، باستانی، قومی، ترکیبی، پرندگان و مناطق برخی الگوهای رایج در نامگذاری به شمار می‌رود.

طولانی‌ترین اسم برای مردان در سال ۱۲۴۵ برای یک شهروند تهرانی به نام «آقا میرزا مصطفی عظیم‌الدوله ملقب به بکشو» انتخاب شده است.

طولانی‌ترین اسم برای زنان در سال ۱۲۶۴ برای خانمی به نام «فاطمه سلطان خانم معروفه به شازاده کربلایی» در سجل احوال او ثبت شده است. از زمان تدوین قانون نامگذاری، ادارات ثبت‌احوال اجازه نامگذاری برخی اسامی برای افراد را صادر نمی‌کنند.

در این زمینه نیز ۷۵۴۹ نام تحت اسامی ممنوع یا غیرمجاز مشخص شده که اگر نام کسی جزو آنها باشد بلافاصله و بدون هیچ اقدام قضایی می‌تواند درخواست تغییر و انتخاب نامی شایسته‌تر دهد.

نوشابه، لبو، مشکی‌جان، مفتول، پنیر، پاکت، نیمکت، خرمالو، آفت، افسرده، باجی، تعارف، شربتی، آقابگم، پوپول، لوله، حلوا و کفتر در شمار اسامی برخی دختران و زنان در سال‌های قبل است که دیگر اجازه ثبت ندارد.

ملخ، شفتالو، شربت، گرگ‌آقا، یتیم، کوپال، لذت، للو، قسمت، قربانی، بره، زنگی، غارت، اشتر، اخی، بیابانی، کابوس و گشنه نیز در شمار برخی اسامی پسران و مردان در سال‌های گذشته است که از دایره نامگذاری خارج شده و دارنده آن نام اجازه تغییر اسم دارد.

والدینی که قصد نامگذاری فرزندانشان را دارند، می‌توانند برای اطلاع از نام‌های مجاز، کتابی به نام «فرهنگ نام و نام‌گزینی» را در سایت اینترنتی سازمان ثبت‌احوال مرور کنند.

هر فردی پس از ۱۸ سالگی می‌تواند یک بار نامی را که والدین برای او گذاشته‌اند، تغییر دهد؛ اگر قصد تغییر نام دارید با دقت بیشتری اقدام کنید.

رشید حسام