دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

زبان علائم در نوزادان


زبان علائم در نوزادان

اگرچه ممكن است زبان علائم در نگاه اول تا حدی عجیب به نظر آید ولی نوزادان قبل از آن كه بتوانند سخن بگویند دارای استعدادی ویژه برای درك و دریافت مفاهیم هستند. در این دوران آنان …

اگرچه ممكن است زبان علائم در نگاه اول تا حدی عجیب به نظر آید ولی نوزادان قبل از آن كه بتوانند سخن بگویند دارای استعدادی ویژه برای درك و دریافت مفاهیم هستند. در این دوران آنان در مقایسه با لب هایشان كنترل بیشتری بر دست هایشان دارند و اگر بتوانند علائمی را برای بیان موضوعات و اشاره به اشیا بیاموزند قادر خواهند بود به راحتی به جای گریه كردن، در هنگام گرسنگی یا زمانی كه جایشان كثیف است از این علائم برای بیان نیازهایشان استفاده كنند. «لیندا آكری دولو»، استاد روانشناس دانشگاه كالیفرنیا در دیویس، اولین بار در سال ۱۹۸۵ به شناسایی و بررسی زبان علائم با كمك دختر كوچكش پرداخت. او بعد از سال ها تحقیقات آزمایشگاهی و تخصصی دریافته است كه اغلب بچه ها قادر به یادگیری زبان علائم و به كارگیری آن در حدود سن یك سالگی هستند، هر چند كه سن دقیق برای دستیابی به چنین توانایی ای بستگی به علاقه و استعداد فردی دارد. ولی معمولاً پس از ماه ها تمرین، كودكان قادر خواهند بود تا از این نحوه ارتباطی بهره گرفته و به آن پاسخ بدهند.

والدین اغلب نگران هستند كه استفاده از زبان علائم موجب طولانی تر شدن دوره رشد گویش و به سخن درآمدن نوزادان شود، اما براساس تحقیقات صورت گرفته توسط دكتر آكری دولو آموزش زبان علائم در واقع می تواند موجب ترقی و پیشروی هرچه بهتر روند آموزش زبان در بچه ها شود. طی یك تحقیق ۱۴۰ خانواده به صورت تصادفی انتخاب شدند عده ای از آنها می بایست از روش زبان علائم و عده ای دیگر از روش معمول بیانی برای ارتباط با بچه ها استفاده كنند. پس از انجام آزمایشات مكرر معلوم شد كودكانی كه با كمك زبان علائم آموزش دیده اند، در توانایی های مربوط به سخن گفتن امتیازات بیشتری كسب می كنند و این بچه ها در ۸ سالگی در آزمون هوش به طور میانگین ۱۲ امتیاز بیشتر از سایر همسالان خود به دست می آورند. «ماریلین دانیالز» استاد دانشگاه پنسیلوانیا و نویسنده كتاب «هماهنگی با كلمات» می گوید: حتی برای رشد سواد شنوایی بچه نیز استفاده از روش علائم می تواند مفید باشد. تحقیقات بر روی كودكانی كه والدین آنها ناشنوا بوده اند، نشان می دهد كودكان تحت تعلیم با این روش، در تحصیلات آكادمیك موفق تر هستند.

www.psychologytoday.com

ترجمه: نیوشا میربابایی