شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

چرا خمیازه می کشیم


چرا خمیازه می کشیم

انسان ها در هر سن و سالی که باشند، خمیازه می کشند، حتی جنین قبل از تولد در شکم مادر هم خمیازه می کشد. این امر حتی در حیوانات هم دیده می شود، اما هنوز دلایل خمیازه کشیدن به روشنی …

انسان ها در هر سن و سالی که باشند، خمیازه می کشند، حتی جنین قبل از تولد در شکم مادر هم خمیازه می کشد. این امر حتی در حیوانات هم دیده می شود، اما هنوز دلایل خمیازه کشیدن به روشنی مشخص نیست. با این حال می توان به سه تئوری در زمینه دلیل خمیازه اشاره کرد.

زمانی که ما خسته یا بی حوصله هستیم، آن طور که باید عمیق نفس نمی کشیم. به همین جهت بدن ما به خاطر تنفس آرام، اکسیژن کمتری دریافت می کند. در نتیجه ما خمیازه می کشیم تا میزان بیشتری اکسیژن در یک زمان وارد خون مان شود و به همان نسبت دی اکسید کربن بیشتری خارج شود.

برخی معتقدند خمیازه یک ریفلاکس غیرارادی است و کنترل آن از عهده ما خارج است. طبق این تئوری بدن برای حفظ تعادل میزان اکسیژن و دی اکسیدکربن گاهی مکانیسم خمیازه را فعال می کند. اما مطالعات نشان داده است، افرادی که میزان زیادی از دی اکسیدکربن را در آن واحد دریافت کرده اند، خمیازه نمی کشند. به همین دلیل شاید این تئوری آنقدرها قابل اطمینان نباشد.

این تئوری بازگوکننده این حقیقت است که خمیازه باعث کشیده شدن بافت و عضلات ریه می شود و از آن جا که این بافت و عضلات خاصیت ارتجاعی دارند، برگشت به حالت طبیعی، ضربان قلب را افزایش می دهد و فرد احساس هشیاری بیشتری می کند.

در عین حال برخی نیز عقیده دارند خمیازه نوعی واکنش حفاظتی در مقابل نوعی ماده مشابه روغن به نام سورفکتانت است که در اطراف ریه ها موجود است و موجب حرکت طبیعی آنها می شود. طبق این فرضیه اگر گه گاه خمیازه نکشیم، تنفس ما آنقدر عمیق می شود که ممکن است دیگر به حالت طبیعی بازنگردد.

و در نهایت یک مسئله دیگر که همگی ما آن را تجربه کرده ایم خمیازه مسری است.

اگر در محل کار یا تحصیل شما، کسی در مقابلتان خمیازه بکشد، بزودی افراد زیادی شروع به خمیازه می کنند. حتی فکر کردن به خمیازه، نیز باعث انجام آن می شود. حتی ممکن است همین الآن هم در حال خمیازه کشیدن باشید.

مونا کربلایی