دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
وقتی کودکان در یک محیط ناسالم زندگی کنند چه اتفاقی می افتد ؟
سالانه بیش از ۵ میلیون کودک در اثر عوامل و بیماریهای ناشی از محیطی که در آن زندگی می کنند جان خود را از دست می دهند .
هر ساله حدود ۲ میلیون کودک زیر ۵ سال در اثر عفونت های حاد تنفسی که بزرگترین عامل مرگ خردسالان می باشد ، جان خود را از دست می دهند . همچنین خطرات محیطی مانند آلودگی هوای داخل منزل باعث تشدید این عفونتها می شود .
دومین علت شایع مرگ کودکان اسهال می باشد که تخمین زده می شود علت ۱۲ درصد مرگ کودکان زیر ۵ سال در کشورهای در حال توسعه و مجموعاً ۳/۱ میلیون کودک در سال می باشد . همچنین عوامل ایجاد کننده اسهال متفاوت می باشند .
اسهال بطور شایع نتیجه خوردن سموم و عوامل بیماریزا از طریق دست های آلوده ، آب و غذای آلوده توسط کودکان می باشد .
مالاریا علت مرگ حدود یک میلیون کودک در سال می باشد که بسیاری از آنها زیر ۵ سال بوده و بیشتر آنها در صحراهای آفریقا زندگی می کنند .
تب خونریزی دهنده دنگو تقریباً باعث مرگ ۰۰۰/۱۰ کودک در سال می باشد ، در حالیکه انسفالیت ژاپنی باعث مرگ حدود ۸۰۰۰ کودک در سال می باشد ( ۹۰ درصد این کودکان زیر ۵ سال می باشند )
شایعترین و جدی ترین بیماریهای ایجاد شده توسط ناقلین از طریق پشه هائی منتقل می شوند که در آب های نزدیک یا داخل منزل تکثیر می شوند .
در کشورهای در حال توسعه ، مواد ایجاد کننده مسمومیت عبارتند از آفت کش ها ، مونوکسید کربن ( که بوسیله بخاری های معیوب تولید می شود ) و نفت سفید که جهت سوخت خانگی مورد استفاده قرار می گیرد .
در ایالات متحده آمریکا مسمومیت پنجمین علت حوادث منجر به مرگ در کودکان زیر ۶ سال می باشد که عمدتاً در نتیجه خوردن داروهای ضدافسردگی ، مسکن ها و محصولات مورد استفاده در خانه مثل شوینده ها می باشد .
در اتحادیه اروپا مسمومیت ها مسئول ۲ درصد تمام حوادث منجر به مرگ در کودکان می باشد . سالانه حدود ۰۰۰/۵۰ کودک سنین بین ۱۴-۰ سال در نتیجه مسمومیت جان خود را از دست میدهند .
شایعترین علت مرگ ناشی از حوادث کودکان در تصادفات رانندگی ( ۲۱٪ برای گروه سنی فوق ) و غرق شدگی ( ۱۹٪ ) می باشد .
اکثریت عمده حوادث در میان کودکان در کشورهای بادرآمد کم و متوسط اتفاق می افتد و ۸۰ درصد موارد مرگ و میر کودکان بعلت حوادث در نواحی آفریقا ،آسیای جنوب شرقی و غرب اقیانوس اطلس رخ می دهد .
در سال ۲۰۰۱ تخمین زده می شد که حدود ۶۸۵۰۰۰ کودک زیر ۱۵ سال در اثر حوادثی مانند حوادث رانندگی ، سقوط از بلندی ،سوختگی و غرق شدگی جان خود را از دست داده اند .
تقریباً در کل دنیا ۲۰٪ مرگ های مربوط به حوادث در کودکان زیر ۱۵ سال اتفاق می افتد و این جزء ۱۰ علت اصلی مرگ برای این گروه سنی می باشد .
چگونه احتمال بروز حوادث محیطی برای کودکانمان را کاهش دهیم ؟
اتحادیه سلامت محیط برای کودکان ( HECA ) اقدامات ساده ، ارزان ، مؤثر و مداومی را جهت مقابله با خطرات محیطی بر روی کودکان پیشنهاد کرده است . در زیر نمونه هائی از این اقدامات ساده که می توانند در خانه و مدرسه مورد توجه قرار بگیرند آورده شده است .
* امنیت آب مصرفی در خانه :
ذخیره آب سالم در خانه و سالم سازی آب در صورتیکه به کیفیت آن شک داریم باعث کاهش آلودگی آب شده و منافع اثبات شده ای برای سلامتی دارد .
* نظافت و بهداشت عمومی :
شستن دستها با صابون قبل از آماده کردن غذا ، قبل از خوردن غذا و بعد از رفتن به توالت بطور مشخص احتمال ابتلاء به اسهال را کاهش می دهد .
پنج اقدام کلیدی پیشنهادی WHO برای سالم تر کردن غذا و کاهش احتمال بیماریهای با منشأ غذا عبارتند از :
نظافت را رعایت کنید .
غذاهای پخته و خام را در کنار هم نگهداری نکنید .
غذا را کاملاً بپزید .
غذا را در درجه حرارت مناسب نگهداری کنید .
از آب و مواد خام سالم استفاده کنید .
* آلودگی هوا :
تهویه خوب در منزل ، سوخت تمیز و اجاق گاز بدون عیب و نقص باعث کاهش آلودگی هوای داخل خانه شده و از تشدید و گسترش عفونتهای حاد تنفسی جلوگیری می کند .
* ناقلین بیماری :
کودکان معمولاً زودتر از بزرگترها و در همان زمانی که پشه ها فعال می شوند به رختخواب می روند . بنابراین استفاده از حشره کش ها ، پشه بند و بررسی پنجره ها و درها یک محافظت مؤثر در برابر مالاریا ایجاد می کند .
* خطرات مواد شیمیائی :
از صحیح بودن ذخیره ، بسته بندی ، مصرف و واضح بودن برچسب روی پاک کننده ها ، سوخت ها ، حلال ها ، آفت کش ها و مواد شیمیائی مورد استفاده در منزل و مدرسه مطمئن شوید .
* حوادث ترافیکی :
از ساخت جاده های مطمئن و تنظیم ترافیک حمایت کنید .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست