چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

ویتامین های سبزی را نابود نکنید!


ویتامین های سبزی را نابود نکنید!

یکی از عادت‌های برجسته مکزیکی‌ها مصرف بالای ذرت و آرد آن در تهیه نان و شیرینی‌هاست. درواقع، ذرت قوت غالب مکزیکی‌ها محسوب می‌شود. البته در مقام مقایسه، گندم، برنج و جو بر ذرت …

یکی از عادت‌های برجسته مکزیکی‌ها مصرف بالای ذرت و آرد آن در تهیه نان و شیرینی‌هاست. درواقع، ذرت قوت غالب مکزیکی‌ها محسوب می‌شود. البته در مقام مقایسه، گندم، برنج و جو بر ذرت ارجح هستند اما اگر ذرت استفاده می‌کنیم لازم است پروتئین آن با موادی که پایه گوشت دارند کامل شود...

مکزیکی‌ها از حبوبات و گوشت‌ها به شکل‌های مختلفی استفاده می‌کنند و این کار به کامل‌سازی پروتئین ذرت کمک می‌کند زیرا پروتئین گیاهی ذرت تمامی اسیدهای آمینه ضروری بدن را نداشته پس باید آن را با مخلوط کردن با حبوبات و گوشت‌ها تکمیل کرد. بنابراین اگر ذرت به تنهایی خورده شود، ممکن است باعث بروز کمبودهایی در بدن شود ولی مصرف آن توام با سایر غذاها مشکلی ایجاد نمی‌کند.

از دیگر موادغذایی که مکزیکی‌ها زیاد استفاده می‌کنند، گشنیز و نارگیل است. نارگیل برخلاف تصور عموم مردم، میوه تلقی نمی‌شود و ماده غذایی روغنی است که چربی آن از نوع خوب نیست و مصرف زیاد آن چندان توصیه نمی‌شود. در واقع اسیدهای چرب موجود در این ماده غذایی از نوع اشباع بوده بنابراین زیاده روی در مصرفش می‌تواند بیماری‌های قلبی – عروقی را تشدید کند. بنابراین مکزیکی‌هایی که عادت به خوردن نارگیل دارند، در معرض خطر ابتلا به این گروه از بیماری‌ها هستند.

برخلاف این عادت نادرست، مصرف گشنیز در مکزیک بالاست. گشنیز و جعفری سبزی‌های سرشار از ویتامین C و A هستند و به هر بهانه‌ای که مصرف شوند، مفیدند. متاسفانه ما ایرانی‌ها خیلی اهل خوردن گشنیز نیستیم و سبزیجات پرمصرف ما کاهو، خیار و گوجه فرنگی است.

مکزیکی‌ها همچنین فلفل چینی تند و شیرین زیاد استفاده می‌کنند. فلفل سرشار از ویتامین C بوده و تا جایی که باعث تحریک اشتها شود خوب است اما مصرف زیاد آن برای کسانی که به آن عادت ندارند یا دستگاه گوارش شان حساس است، توصیه نمی شود.

از دیگر عادت‌های مردم این کشور مصرف برخی غذاها به شکل نیم‌پز است. نیم‌پز کردن برای سبزیجات عادت خوبی است. ما ایرانی‌ها سبزیجات را بیش‌ازحد سرخ می‌کنیم یا می‌پزیم و این موضوع باعث از بین‌رفتن ویتامین‌ها و موادمغذی موجود در آنها می‌شود. برخلاف سبزیجات که بهتر است در درجه اول خام یا به شکل نیم‌پز مصرف شوند، باقی موادغذایی اگر نیم‌پز باشند هضم‌وجذبشان در دستگاه گوارش دچار اشکال می‌شود. مثلا حبوبات حتما باید کاملا پخته شوند. اگر غلات به شکل نیم‌پز یا حتی خام مصرف شوند به شرطی که خوب جویده شوند مشکل‌ساز نخواهند بود اما مصرف انواع گوشت‌ها به شکل نیم‌پز عادت درست و پسندیده‌ای تلقی نمی‌شود.

دکتر مسعود کیمیاگر

استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی