چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
شهید ماه خدا
برگی از کلام امام علی(ع)
بزرگترین درسها را از بزرگترین انسانها باید گرفت. از بزرگترین انسانهایی که نامشان بزرگ و ماندگار شده چون سلوکی بزرگ و انسانی داشتهاند و در این میان چه فردی را سراغ داری از علی(ع) بزرگتر که در یک کلام اصل انسانی را خلاصه میکند؛ در کلامی ساده: «آنچه برای خود میپسندی برای دیگران نیز بپسند و آنچه برای خود نمیپسندی برای دیگران نیز نپسند.» در آستانه بیست و یکمین روز ماه مبارک رمضان، سالروز شهادت این امام بزرگ هستیم و به این بهانه مروری کوتاه داشتهایم بر گفتههای ایشان که هر کدام درسی است برای زندگی بهتر و سالمتر...
امام علی (ع) در خطبه سی و دوم از نهج البلاغه درباره گروههای مختلف مردمان میفرماید: «مردمان بر چهار گروهاند: یکی آنکه از پلیدکاری در زمین باز نمیایستد مگر هنگامی که جانش ناتوان گردد و تیغش کند و دستش تهی. دیگر آنکه شمشیر را برکشیده و آتش شرارتش را برافروخته و سواره و پیادهاش را بسیج کرده، خود را فروخته و ایمانش را باخته است تا ثروت خلق را به غارت برد یا بر سر سپاهی فرمان راند و یا بر سر منبری بالا رود. چه بد سودایی است که دنیای پست را بهای خویشتن خویشبینی و آن را در ازای آنچه نزد خدا داری بگیری.
دیگری با کار دین در طلب دنیاست و نه با کار دنیا در طلب دین، آرامش و وقار به خود میدهد و قدمهایش را آهسته و نزدیک به هم بر میدارد و دامن ردایش را به پرهیزکاری فرا میچیند و خود را به درستکاری میآراید و پوشش خدا را پناه پلیدکاری و معصیت خدا میگیرد.
و چهارمین، کسی که از عجز خویش، از دست یافتن به قدرت درمانده است و از بیچارگی خویش به بیچارگی خو کرده و به ضعف و فقر و ذلت زندگی خویش تن داده است، آن گاه به نام قناعت خود را آرایش میدهد و به جامه پارسایی خود را زینت میبخشد و در حالی که: نه در خانه، نه در بیرون، نه در دل و نه در زندگی مرد این کار نیست.
در این روزگار تنها تک مردانی باقی ماندهاند که یاد روز بازگشت چشمهایشان را فرو بسته و هول محشر، اشکهایشان را جاری کرده است. اینان از معرکه اجتماع رانده شدهاند، بیمناک و بیکس، لب دوخته و خاموش، دعوتکننده پاکدل، سوگوار و دردمند، در عصر ارعاب و کشتار، تقیه گمنامشان کرده و از یادهاشان برده و خواری و بیچارگی فراشان گرفته است.
در دریای تلخی و شوربختی غوطه میخورند، دهانشان بسته و دلشان مجروح، پند دادند و از پا افتادند و در راه آگاهی و هدایت خلق کوشیدند و خسته و دلشکسته گشتند، شکست خوردند و در توان کم شدند، کشته شدند و باز در شمار کم شدند.
پیش از آنکه نسلهای آینده از سرنوشت شما عبرت گیرند، شما از روزگار پریشان پیشینیانتان عبرت گیرید.
این زندگی پست و زبونی را که به آن چسبیدهاید، رها کنید و آزاد شوید که سخت بیبها و بد نهاد است که او دنیا پرستانی را که پیش از شما به او دل بسته بودند و به او عشق میورزیدند رها کرد!»
قناعت در کلام امیر
علی(ع) بسیار بر قناعت پیشه بودن تاکید داشت و آن را راز آرامش زندگی میدانست. در دنیای امروز هم که همه دادشان از مشکلات اقتصادی و بیدادشان از سخت شدن زندگی است، مروری بر این پیامها میتواند آرامشی باشد برای خستگی که گویی پایانی ندارد:
علی(ع) بینیازترینِ مردم را انسان قانع میداند و پایدارترین عزت را از قناعت میشمرد. او رنج آدمی را از قناعت نکردن بر نعمتها میداند و میفرماید: «هرکس به آنچه خداوند برای او تقدیر کرده است قناعت نکند، دچار رنج میشود.» او انسان قانع را در حال نیازمندی نیز عزیز میشمرد و میگوید: «هیچ گنجی همچون قناعت نیست و پایبندی به قناعت نشانه بلندهمتی است.» علی(ع) مرد عدل و عدالت و میدان جنگ قناعت را شمشیری میداند که کند نمیشود و قانع را کسی که نداریاش برطرف میشود.
لیلا افشار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست