دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

چه کنم تا فراموش نکنم؟


چه کنم تا فراموش نکنم؟

درست است که آلزایمر و فراموشی درحال حاضر که جوانید برایتان خیلی بعید به نظر می‌رسد اما از همین حالا باید به فکر زمان پیری خود باشید.
خیلی از جوان‌ترها وقتی حرف از فراموشی و آلزایمر …

درست است که آلزایمر و فراموشی درحال حاضر که جوانید برایتان خیلی بعید به نظر می‌رسد اما از همین حالا باید به فکر زمان پیری خود باشید.

خیلی از جوان‌ترها وقتی حرف از فراموشی و آلزایمر به میان می‌آید می‌گویند «بابا بی‌‌خیال، آلزایمر کجا و ما کجا! ما که حالا حالاها جوانیم و فراموشی و کم‌حافظه شدن از ما دور است» اشتباه این جوان‌ها هم همینجاست. درست است که آلزایمر و فراموشی درحال حاضر که جوانید برایتان خیلی بعید به نظر می‌رسد اما از همین حالا باید به فکر زمان پیری خود باشید. اگر حالا که ذهنی خلاق و پویا دارید، برخی کارهای آسان را انجام دهید، در زمان کهنسالی دچار این عارضه نخواهید شد. بیماری آلزایمر یک بیماری مخرب است که فاکتورهای محیطی، ژنتیک و نحوه زندگی در ابتلا به آن موثرند اما برای کم کردن خطر ابتلا به این بیماری یا حتی از بین بردن آن می‌توان از همین جوانی کارهایی را انجام داد که در زیر به آنها اشاره شده است:

ذهن خود را فعال و پویا نگه دارید

ورزش دادن مغز یکی از بهترین راه‌های جلوگیری از فراموشی است. همین‌طور که سن افراد بالا می‌رود، بیشتر گرفتار روزمرگی‌های زندگی می‌شوند و تمایل به یادگیری چیزهای جدید را از دست می‌دهند. اما باید دانست که آموختن کارها و فعالیت‌های جدید بهترین راه پیشگیری است.

فعالیت مغزی می‌تواند به ذهن شما کمک کند تا در مواجهه با این بیماری قوی‌تر عمل کند. پیشنهاد می‌شود که مغز خود را در کارهای مختلفی به کار ببرید. مطالب جدید بخوانید، جدول حل کنید، موسیقی یاد بگیرید یا یک زبان جدید بیاموزید. حتی گاهی توصیه می‌شود در ماه، حداقل یادگیری یک چیز تازه را شروع کنید، اگرچه کار راحتی نیست، اما ارزشش را دارد.

وزن خود را متناسب نگه‌ دارید

با ورزش، فعالیت بدنی و رژیم غذایی مناسب، تناسب اندام خود را حفظ کنید. این کار به جسم و مغز شما کمک می‌کند تا قوی بماند. دیابت، کلسترول بالا، فشار خون زیاد و چاقی از عواملی است که خطر فراموشی را افزایش می‌دهد. ورزش باعث افزایش مواد شیمیایی در مغز می‌شود که وظیفه تعمیر اعصاب آسیب‌دیده را به عهده دارد.

غذاهای سالم مصرف کنید

مواد حاوی آنتی‌اکسیدان، ویتامین C و E می‌تواند ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. استفاده از میوه‌ها و سبزیجات تازه و کاهش چربی‌های مضر در رژیم غذایی در این میان بسیار موثرند. چربی‌های اشباع شده و هیدروژنیزه باعث افزایش خطر ابتلا به آلزایمر شده و گردو، ماهی و روغن زیتون که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع شده هستند، ازجمله مواد جلوگیری کننده محسوب می‌شوند. ویتامین B۹ و B۱۲ هم نقش مهمی در این زمینه ایفا می‌کنند.

شاد باشید

سابقه افسردگی در فرد، خطر ابتلا به فراموشی را تا ۲ برابر افزایش می‌دهد، پس بکوشید همواره شاد باشید. اگر مبتلا به افسردگی هستید، آن را نادیده نگیرید و دردرمان هر چه سریع‌تر آن بکوشید.

هدفگذاری قوی داشته باشید

بررسی‌ها نشان داده کسانی که در زندگی اهداف عالی و قوی دارند، کمتر به آلزایمر مبتلا می‌شوند و چنین افرادی ۴‌/‌۲ برابر کمتر از افرادی که بی‌هدف هستند، دچار آلزایمر می‌شوند.