سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
چرا صدایم تغییر کرده است
بدن پسران در سن بلوغ شروع به تولید هورمون تستوسترون میکند که موجب تغییرات زیادی در قسمتهای مختلف بدن ازجمله صدا میشود. حنجره در این سن بزرگتر میشود. حنجره که در گلو و بالای نای قرار گرفته است، شبیه به لولهای خالی به طول ۵ سانتیمتر است که مسوول ایجاد صدای شما است.
در سرتاسر حنجره دو عضله قرار دارند که تارهای صوتی نام دارند که مثل نوارهای لاستیکی میباشند. وقتی نفس میکشید، تارهای صوتی شما بر روی دیوارههای حنجره استراحت میکنند و برای وارد و خارج شدن هوا به داخل ریهها بهطور کامل باز میشوند. وقتی صحبت میکنید، تارهای صوتی شما با کشیده شدن روی حنجره، بهسمت هم بسته میشوند. هوا از ریهها معمولا بهسمت تارهای صوتی بیرون رانده میشود و باعث لرزش آنها و ایجاد صدا میگردد. وقتی صدایتان را آرام میکنید، تارهای صوتی شما در حال استراحت و شلتر هستند. وقتی صدای خود را بالاتر میبرید، تارهای صوتی سفتتر میشوند (وقتی صدا را تنظیم میکنید میتوانید این تفاوت را احساس کنید).
با رشد حنجره، تارهای صوتی بلندتر و ضخیمتر میشوند. همچنین استخوانهای صورت هم شروع به رشد میکنند. حفرههای درون سینوسها، بینی و پشت گلو بزرگتر شده و فضای بزرگتری روی صورت ایجاد میکنند که فضای بیشتری به پژواک صدای شما میدهد. همه این عوامل باعث میشود صدایتان بمتر به گوش برسد. یک گیتار را درنظر بگیرید. وقتی یک سیم نازک کشیده میشود، ارتعاش کرده و صدایی بلند ایجاد میکند. وقتی یک سیم ضخیمتر کشیده میشود، موقع ارتعاش صدای بمتری ایجاد میکند. درمورد صدای شما هم همینطور است. قبل از رشد، حنجره شما نسبتا کوچک است و تارهای صوتی هم تقریبا نازک هستند. به همین دلیل صدایتان بلند و بچگانه است. اما با رشد استخوانها، غضروفها و تارهای صوتی، صدا کمکم شبیه به صدای بزرگسالان میشود. درکنار سایر تغییراتی که بدن شما متحمل میشود، ممکن است متوجه شوید که شکل ناحیه گلویتان کمی تغییر میکند. وقتی حنجره در پسران بزرگتر میشود، در داخل گردن به یک زاویه دیگر کج میشود. بخشی از آن در قسمتی از گردن که درجلوی گلو قرار دارد جلو میآید و خرخره را تشکیل میدهد. در دخترها هم حنجره بزرگتر میشود اما نه بهاندازه پسران. به همین خاطر است که دخترها خرخره ندارند.
چه وقت صدایم تغییر میکند؟
احتمالا متوجه شدهاید که صدای بعضی از دوستانتان دورگه شده است و بعضیها صدای بمتری پیدا کردهاند و بعضیها هم هنوز همان صدای دوران بچگیشان را دارند. زمانبندی تغییر صدا در هرکس متفاوت است، بههمیندلیل بعضی صداها زودتر شروع به تغییر میکنند و برخی دیرتر. بهطورکلی صدای پسران بین سن ۱۱ تا ۱۵ سالگی شروع به تغییر میکند--البته ممکن است در برخی افراد زودتر یا دیرتر از این زمان باشد. همهچیز به این بستگی دارد که چه زمان فرد وارد دوران بلوغ میشود.
چرا کنترل صدایم اینقدر سخت است؟
وقتی بدن شما به این تغییرات عادت میکند، کنترل صدایتان کمی سخت میشود. به این علت صدای پسران دورگه میشود که بدنشان درحال عادت کردن به بزرگ شدن اندازه حنجره است. خوشبختانه، دورگه شدن صدا مسالهای موقتی است و چند ماه بیشتر طول نمیکشد و حتی درطول آن زمان صدا همیشه هم غیرقابل کنترل نیست. صدای بعضی از پسرها تدریجی افت میکند و صدای بعضی دیگر سریع. شاید این مساله به شما استرس دهد یا موجب خجالت شود اما باید بدانید که بقیه این را خوب درک میکنندمخصوصا دوستان یا برادرهایتان که این دوران را سپری کرده باشند. این مساله برای همه مردها پیش میآید و وقتی اتفاق میافتد عادت کردن به حنجره بزرگتر و صدای جدید کمی طول میکشد.
صدایم چقدر بم میشود؟
اینکه چقدر صدا بم میشود به ژنتیک شما بستگی دارد: هرچه حنجره بزرگتر شود، تارهای صوتی ضخیمتر، فضای پژواک وسیعتر و صدا بمتر میشود. وقتی حنجره رشد کرد، صدایتان ثابتتر شده و کنترل آن سادهتر میشود. اما حتی در آن زمان هم هنوز صدایتان کاملا رشد نکرده است! حتی پس از تغییر سریعی که در دوران نوجوانی دارید، باز هم صدا در حال رشد است. گرچه دوران دورگه بودن صدا خیلی طول نمیکشد اما صدای اکثر پسران تا اواخر دوره ۲۰ سالگیشان هنوز تغییر میکند.
منبع: پرتال کودکان و نوجوانان ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست