سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه در بهبود پاركینسون


مصرف غذای مغذی و داشتن رژیم غذایی متعادل برای هر فردی مفید است اما در ابتدای بحث این نكته را متذكر می شویم كه رژیم غذایی غنی از پروتئین از اثرات دارویی لوودوپا Levo dopa در بیماران مبتلا به پاركینسون می كاهد

مطالعات جدید در مورد مصرف ویتامین E در ارتباط با بیماری پاركینسون به این نتیجه رسیده است كه این ویتامین در به تاخیر انداختن این بیماری تاثیر چندانی ندارد، اما مصرف ویتامین E در به تاخیر انداختن علایم پاركینسون و همچنین به تعویق انداختن مصرف لوودوپا موثر بوده است، اما از ویتامین E در درمان بیماری پاركینسون نمی توان استفاده كرد. مواد غذایی كه در بیماری پاركینسون مفید است، عبارتند از:

- سبزی ها (بخصوص سبزی های برگی سبز)

- میوه

- آب سبزی هابخصوص آب هویج

- دانه های خام مانند تخمه آفتابگردان

مواد غذایی كه مصرف آن در بیماری پاركینسون توصیه نمی شود و برای بیمار خطرناك است عبارتند از:

غذاهای فرآیند شده و شیمیایی شده

- قهوه

- چای غنی شده با كافئین

- شكر

- دخانیات

نكات ضروری برای مبتلایان به بیماری پاركینسون

از یك رژیم متعادل و پرفیبر استفاده كنید. مصرف سبزی های سبز را افزایش دهید. برای جلوگیری از انباشته شدن مواد سمی و خطرناك در بدن خود، از میوه های، سبزی های و حبوبات و غلات بیشتر استفاده كنید.

- از مصرف پروتئین زیاد در طول مدت روز بپرهیزید و بیشتر B۶ مقدار پروتئین مصرفی خود را در وعده شام میل كنید.

- مصرف پروتئین روزانه در افراد مبتلا به بیماری پاركینسون نباید بیشتر از ۶ اونس در روز باشد. جهت تنظیم مقدار پروتئین روزانه با كارشناس و متخصصان تغذیه مشورت كنید. (تعیین این مقدار پروتئین از عهده افراد غیر متخصص خارج است.) ویتامین B۶ (پیریدوكسین) در موز، گوشت گاو، ماهی، جگر، جو، آرد جو، بادام زمینی، سیب زمینی و دانه های كامل وجود دارد. این ویتامین با داروی ال.دوپا (L- dopa) تداخل می كند. اگر شما از این دارو استفاده می كنید از مواد غذایی ذكر شده در حد متعادل مصرف كنید.

بیماران مبتلا به پاركینسون جهت برطرف كردن یبوست از سبوس استفاده می كنند. مطالعات جدید نشان داده است كه سبوس، غنی از ویتامین B۶ است. این ویتامین در افرادی كه داروی لوودوپا را به تنهایی مصرف می كنند می تواند تداخل ایجاد كند و از تاثیرات دارو بكاهد.

در نتیجه توصیه می شود به جای استفاده از سبوس از آب آلو، آلو و حبوبات استفاده كنید و مقدار فیبر غذایی را در رژیم روزانه خود، افزایش دهید. غذاهایی كه با انواع ادویه های فرآیند یافته آماده می شود، در افراد مبتلا به پاركینسون حركات نامتعادل ایجاد می كند، از مصرف آنها بپرهیزند.

از مصرف الكل، قهوه و شكر بپرهیزید. این مواد، محیط اسیدی در بدن به وجود می آورند و باعث تحریك سیستم عصبی شده و استرس را در بیمار افزایش می دهند. برای دفع مواد سمی در بدن روزانه ۸ – ۶ لیوان آب بنوشید.بیماران مبتلا به پاركینسون باید توجه كافی به رژیم غذایی خود مبذول دارند. در مواردی كاهش وزن وجود دارد و این مشكل شایع است. در مراحل اولیه شروع بیماری، در افراد اضافه وزن به وجود می آید، چرا كه ممكن است استرس و ناراحتی آنها را به خوردن غذا وادار كند. بعضی از غذاها با داروهای مصرفی تداخل ایجاد می كند، در نتیجه لازم است كه حتما با كارشناس تغذیه یا پزشك مشورت كنید. وجود پروتئین در رژیم غذایی روزانه با داروهای مصرفی توسط بیماران تداخل ایجاد می كند و توصیه می شود كه غذاهای حاوی پروتئین، عصر و شب استفاده شود. محدود كردن پروتئین باعث كمبود كلسیم، آهن و ویتامین های گروه B می شود، در نتیجه جهت جبران این كمبودها با پزشك مشورت كرده و در صورت تشخیص، از مكمل استفاده كنید. در پایان، جهت یادآوری، این نكته را متذكر می شویم كه تغذیه و رژیم درمانی در جهت تكمیل دارو درمانی برای همه بیماران و حتی افراد سالم لازم و ضروری است. این مساله را پشت گوش نیندازید. دانستن بهتر از بی توجهی است؟!