پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

ناگفته های رنگ مو


ناگفته های رنگ مو

درباره خانم مینو نورمحمدی و عوارض رنگ کردن مکرر مو با حضور دکتر حسن صیرفی, دکتر پروین منصوری و دکتر محمدعلی نیلفروش زاده متخصصان پوست و مو, دکتر زهرا رضایی متخصص زنان و دکتر بهرام دلاور متخصص کودکان

یک دفعه آمد پیش من نشست و گفت: «می‌شود برای هفته‌نامه‌تان با من هم مصاحبه کنید؟» پرسیدم مگر چه شده که فکر می‌کنی می‌توانی سوژه سلامت باشی؟ گفت: «خسته شدم اینقدر موهایم را رنگ کردم و از این آرایشگاه به آن آرایشگاه برای رنگ کردن موهایم رفتم.» همین چند جمله، مقدمه‌ای شد برای یک گفت‌وگوی مفصل با خانم مینو نورمحمدی، ۳۸ ساله و متخصصان «سلامت»! اگر شما هم اهل رنگ کردن مداوم موهایتان هستید و دوست دارید که بیشتر با درست یا غلط بودن این کار آشنا شوید، بد نیست این مطلب را بخوانید...

مینو نورمحمدی می گوید باقی ماندن مواد دکلره روی سرش باعث سوختن پوست سرش شده است

آرایشگر پوست سرم را سوزاند!

▪ خانم نورمحمدی!‌ شما اولین بار چه زمانی موهایتان را رنگ کردید؟

- درست شب عروسی‌ام! یعنی وقتی ۲۲ ساله بودم و اینقدر از رنگ موهایم راضی بودم که یک جور اعتیاد به رنگ‌کردن موهایم پیدا کردم.

▪ چطور؟

- تا ریشه موهایم کمی درمی‌آمد، سریع به آرایشگاه می‌رفتم آنها را رنگ کند تا ظاهر و رنگ موهایم به هم نریزد.

▪ موهای خودتان چه رنگی بود؟

- موهای من کاملا مشکی بود و شاید به همین دلیل، تغییر رنگ آن در شب عروسی باعث هیجان خودم و اطرافیانم شد و مرا به رنگ کردن مداوم موهایم تشویق کرد.

▪ اولین باری که آرایشگرتان می‌خواست موهایتان را از رنگ مشکی درآورد، از دکلره هم استفاده کرد؟

- بله. دوست داشتم موهایم در شب عروسی، زیتونی - دودی باشد و اگر دکلره نمی‌کردم، امکان نداشت رنگی را که در نظر داشتم، بگیرند.

▪ چند وقت یکبار رنگ موهایتان را عوض می‌کردید؟

- تقریبا هر ۵ ماه یکبار رنگ جدیدی روی موهایم می‌گذاشتم تا اینکه مشکلاتم شروع شدند.

▪ می‌توانم بپرسم چه مشکلاتی؟

- از آنجا که من آرایشگاه‌های زیادی را برای رنگ کردن موهایم امتحان می‌کردم و هر کدام از آنها هم یک نوع رنگ روی موهایم می‌گذاشتند، کم‌کم ریزش مو پیدا کردم.

▪ برای درمان ریزش موهایتان به پزشک هم مراجعه کردید؟

- متاسفانه خیر. از اطرافیانم شنیده بودم که رنگ موهای ایرانی در مقایسه با انواع خارجی‌شان بیشتر باعث ریزش مو می‌شوند. به همین دلیل تصمیم گرفتم خودم از داروخانه یا مغازه رنگ موی خارجی دلخواهم را بخرم و آن را به آرایشگر بدهم.

▪ با این کار مشکل ریزش موهایتان برطرف شد؟

- نه! یادم می‌آید یکبار رنگی خریدم و بعد از گذشت یک هفته، متوجه شدم موهایم دسته‌دسته می‌ریزند. شاید باورتان نشود اما احساس می‌کردم وسط سرم کم‌کم خالی می‌شود.

▪ نمی‌خواهید بگویید که بازهم پیش پزشک نرفتید و دست از رنگ کردن موهایتان برنداشتید؟

- چرا، می‌خواهم همین را بگویم! ریزش موهایم که زیاد شد، یکی از دوستانم دو مارک مختلف رنگ مو را به من پیشنهاد داد و گفت اصلا رنگ درست و حسابی برای تقویت ریشه موها خوب است و اگر از اول این رنگ‌ها را می‌گذاشتم، موهایم حسابی پرپشت و محکم می‌شدند. من هم دوباره وسوسه شدم و رفتم آن رنگ‌ها را خریدم و پیش آرایشگر بردم.

▪ نتیجه‌اش چه شد؟

- چشم‌تان روز بد نبیند! برای اینکه رنگ‌ خودش را روی موهایم درست نشان بدهد، آرایشگر باید اول موهایم را دکلره می‌کرد. وقتی مواد دکلره را روی سرم گذاشت، مشغول درست کردن یک عروس شد و هرچه اصرار کردم که مدت ماندن مواد طولانی شده، گفت عجله نکنم. یک دفعه به خودم آمدم و حس کردم سرم دارد می‌سوزد، انگار رویش اسید پاشیده بودند. بدون توجه به آرایشگر، رفتم موهایم را شستم و دیدم که پوست کف سرم قرمز و متورم شده و حالت سوختگی پیدا کرده است. از ادامه دادن کار، صرف نظر کردم و پیش دکتر پوست رفتم که تشخیص داد پوست سرم سوخته و یکسری پماد و داروی مسکن تجویز کرد.

▪ از آن آرایشگر شکایت نکردید؟

- نه. شکایت فایده‌ای نداشت ولی کلی با او دعوا کردم تا متوجه اشتباهش بشود و این بلا را سر فرد دیگری نیاورد.

▪ حتما بعد از آن سوختگی پوست سر دیگر سراغ رنگ مو نرفتید، درست است؟

- راستش را بخواهید، تا مدتی فقط از شامپوهای پروتئینه و ویتامینه استفاده می‌کردم و بعد از اینکه کمی به موهایم استراحت دادم، به جای رنگ مو رفتم سراغ حنا!

▪ حنا؟!

- بله، چون شنیده بودم که حنا ضرری برای موها ندارد و باعث تقویت ریشه‌های مو هم می‌شود.

▪ واقعا همین‌طور بود؟

- به نظر خودم که حنا ضرری برای موهایم نداشت اما اصلا باعث پرپشت شدن یا محکم شدن ریشه موهایم نشد. تازه، رنگ حنا اصلا زیبا نبود و من دوباره مجبور شدم برای از بین بردن رنگ آن، موهایم را رنگ کنم ولی متاسفانه موهایی که رنگ حنا دارند، رنگ دیگری نمی‌گیرند!

▪ پس چه کردید؟

- موهایم را تا جایی که می‌شد کوتاه کردم و وقتی که رنگ حنا از روی موهایم رفت، تازه متوجه شدم که باز هم نمی‌توانم از رنگ مو استفاده کنم.

▪ این بار دیگر چرا؟

- برای بار دوم باردار شده بودم و پزشک زنان به من توصیه کرد به هیچ‌وجه در دوران بارداری موهایم را رنگ نکنم.

▪ از این موضوع ناراحت نشدید؟

- چرا. به همین دلیل به جای رنگ مو از شامپوی رنگ استفاده کردم که اصلا خوب نبود و بعد از ۲ تا ۳ بار استفاده باعث شد که موهایم چندرنگ بشوند.

▪ بعد از به دنیا آمدن فرزندتان هم دیگر موهایتان را رنگ نکردید؟

- رنگ کردم، اما روش رنگ کردن موهایم را عوض کردم. یعنی حالا دیگر فقط از رنگ موهای خارجی استفاده می‌کنم و خودم در خانه روی موهایم رنگ می‌گذارم. به‌علاوه به جای شامپوهای معمولی از شامپوهای مخصوص موهای رنگ‌شده و شامپوهای ویتامینه و پروتئینه استفاده می‌کنم و گاهی هم به موهایم نرم‌کننده می‌زنم.

● نظر دکتر حسن صیرفی دانشیار گروه پوست و موی دانشگاه علوم پزشکی تهران

رنـگ‌کـردن مـوها اصـلا توصیـه نمی‌شـود

▪ آقای دکتر! به‌ طور کلی، رنگ کردن موها از چه سنی توصیه می‌شود؟

- رنگ کردن موها اصلا توصیه نمی‌شود.

▪ چرا؟

- چون رنگ‌هایی که برای موها استفاده می‌شوند، حاوی مواد شیمیایی مختلفی هستند. البته اگرچه امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی تمام کارخانه‌های تولید رنگ سعی می‌کنند عوارض این محصولات را به حداقل برسانند و مشکلاتشان را کم کنند ولی بازهم توصیه ما، استفاده نکردن از مواد شیمیایی برای رنگ کردن موهاست.

▪ یعنی اصلا نباید موهایمان را رنگ کنیم؟

- هر خانم یا آقایی می‌تواند گاهی موهای خود را با توجه به شرایط و نیازش رنگ کند اما رنگ کردن نباید به یک عادت تبدیل شود و نباید موها را مدام و پشت سر هم رنگ کرد.

▪ به نظر شما ضرر دکلره بیشتر از رنگ است؟

- معمولا برخی از مواد رنگی مانند مواد دکلره، اکسیدان هم دارند. بهتر است بدانید هم رنگ مو و هم مواد اکسیدانی به علت داشتن ترکیبات شیمیایی‌ و فعل و انفعالاتی که روی ساقه مو انجام می‌دهند، می‌توانند باعث آسیب به موها شوند. اکسیدان‌هایی با غلظت بالا آثار به مراتب مخرب‌تر روی موهای ما دارند.

▪ خانم نورمحمدی ادعا می‌کنند که پوست کف سرشان با مواد دکلره سوخته است. آیا چنین چیزی ممکن است؟

- وقتی افراد از مواد اکسیدانی استفاده می‌کنند به علت تماس با مواد شیمیایی، ممکن است پوست و مویشان تحریک شود و آسیب ببیند. اگر غلظت موادی که روی سر گذاشته می‌شود، بیش از اندازه باشد، این مواد باعث ایجاد سوختگی پوست کف سر هم می‌شوند. به دلیل اینکه به سرعت با پروتئین‌های پوست و مو ترکیب می‌شوند و می‌توانند حالت سوختگی را روی پوست به وجود بیاورند. اگر کسی دچار سوختگی پوست سر در اثر استفاده از مواد رنگی و دکلره بشود، باید بلافاصله به متخصص پوست و مو مراجعه کند تا پزشک درمان سوختگی شیمیایی انجام دهد.

▪ شما رنگ کردن مو را در چه فواصلی توصیه می‌کنید؟

- همان‌طور که گفتم، برای حفظ سلامت و شادابی موها، اصلا رنگ کردن آنها را توصیه نمی‌کنیم ولی اینکه رنگ‌کردن موها چند وقت به چند وقت خوب است، به نوع رنگ و جنس موها و سرعت رشدشان بستگی دارد. به طور کلی هرچه این فاصله بیشتر باشد، بهتر است.

▪ آیا رنگ مو باعث تقویت ریشه موها می‌شود؟

- به هیچ‌وجه. متاسفانه این یک باور بسیار اشتباه است که در بین مردم رواج پیدا کرده است. علت آن هم این است که چون رنگ مو باعث خشک شدن ساقه موها می‌شود، افرادی با موهایی چرب، وقتی از رنگ مو استفاده می‌کنند، فکر می‌کنند چون موهایشان از آن حالت چرب درآمده و باعث بهبود وضعیت موها و تقویت ریشه‌های آن شده است. در صورتی‌که این باور کاملا غیر علمی و اشتباه است چون غدد چربی مدام در حال ترشح هستند و با رنگ کردن مو، ترشح آنها متوقف نمی‌شود. بهتر است بدانید که رنگ موها روی نسوج مرده مو تاثیر می‌گذارند و نمی‌توانند ساختمان و فیزیولوژی موها را تغییر بدهند یا باعث تقویت ریشه موها شوند. به طور کلی هیچ ماده رنگی خاصی باعث تقویت موها نمی‌شود.

▪ آیا رنگ کردن مو یا نوع رنگ مو می‌تواند در ریزش موها موثر باشد؟

- خیر. معمولا رنگ موها روی غلاف خارجی و ساقه موها اثر می‌کنند و فقط قسمت‌های مرده مو را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند و کاری با ریشه مو ندارند و نمی‌توانند باعث ریزش موها شوند. البته رنگ مو به عنوان یک ماده شیمیایی می‌تواند باعث ایجاد التهاب در پوست سر بشود و شاید این التهاب،‌ تاثیری در چگونگی ریزش مو داشته باشد ولی خود رنگ نمی‌تواند علت اصلی ریزش مو باشد. البته اگر ریزش مو در اثر التهاب به وجود بیاید حتما خودبه‌خود برطرف خواهد شد.

▪ لطفا چند نمونه از مضرات رنگ موها را برایمان بگویید؟

- استفاده مکرر از رنگ مو می‌تواند باعث خشکی، شکنندگی و کدر شدن موها شود و موخوره ایجاد کند.

▪ آیا رنگ موهای ایرانی و خارجی از نظر سلامت و ایمنی تفاوتی با یکدیگر دارند؟

- اصولا تمام رنگ موهای دائمی و موقت باید از استانداردهای بین‌المللی برخوردار باشند. در صورت داشتن این استانداردها، نوع ایرانی یا خارجی آن تفاوت چندانی با هم نخواهند داشت.

▪ به نظر شما آیا لازم است افرادی که موهایشان را رنگ می‌کنند، از شامپوهای مخصوص موهای رنگ‌کرده یا نرم‌کننده استفاده کنند؟

- بله. به دلیل اینکه خشکی و کدر شدن موها یکی از عوارض رنگ کردن آنهاست. افرادی که موهایشان را رنگ می‌کنند باید از شامپوهای مخصوص موهای رنگ کرده که حاوی نرم‌کننده هستند، استفاده کنند. البته استفاده از نرم‌کننده هم مناسب است چون رنگ مو باعث آسیب به لایه‌های خارجی مو یا همان کوتیکول می‌شود و استفاده از یک ماده نرم‌کننده صدمات ناشی از آن را تا حدودی برطرف می‌کند و باعث نرمی و لطافت موها می‌شود. افرادی با موهای خشک یا موهای بلند هم می‌توانند از شامپوهایی که ترکیبات نرم‌کننده دارند، استفاده کنند.

▪ یعنی استفاده از نرم‌کننده باعث ریزش مو نمی‌شود؟

- خیر. این یک باور غلط است و نرم‌کننده‌ها و کاندیشنرها برای موهای خشک و موهای رنگ شده بسیار خوب و موثر هستند و باعث لطافت آنها می‌شوند.

▪ آیا رنگ موها می‌توانند باعث حساسیت‌های پوستی هم بشوند؟

- بله. معمولا رنگ موها ترکیبات شیمیایی مختلفی دارند. یکی از این ترکیبات که می‌تواند باعث ایجاد آلرژی و اگزما شود، ماده‌ای به نام «پارافنیلن دیامین» است که در رنگ موهایی با رنگ تیره استفاده می‌شود. بد نیست بدانید که پوست ۳/۶ درصد افرادی که از رنگ مو استفاده می‌کنند، نسبت به این ماده حساسیت نشان می‌دهد بنابراین اگر خودتان در خانه موهایتان را رنگ می‌کنید یا آرایشگر هستید، باید هنگام رنگ کردن موها،‌ دستکش به دست کنید و پوست گردن و پشت گوش را پیش از رنگ‌کردن کاملا بپوشانید تا دچار اگزما نشوید.

● نگاه متخصص پوست

تاثیر زایمان بر ریزش مو

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده/ رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک

ریزش غیرطبیعی موها علل متعددی دارد. (ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو روزانه طبیعی است). اشخاصی که بعد از شانه کردن و برس زدن ریزش موی زیادی دارند یا موهای آنان نازک شده است باید به متخصص پوست مراجعه کنند تا ارزیابی شود که آیا بیماری خاصی دارند و ریزش مویشان قابل درمان است یا خیر. ریزش مو در خانم‌ها بیشتر از مردان تغییرات دوره‌ای دارد.

به عنوان نمونه در فصل خاصی ریزش موی آنها شدید و هر سال این روند تکرار می‌شود یا بعد از زایمان و بعد از یائسگی موی زیادی از دست می‌دهند. حجم موی زنان معمولا با افزایش سن کم می‌شود، بعضی افراد هم از نظر ژنتیکی موهای نازک و کم‌پشتی دارند و از زمان کودکی کم‌مو بوده‌اند. این موارد کاملا طبیعی است و به درمان خاصی نیاز ندارد. البته در صورتی که مشکل روانی برای فرد ایجاد کند، درمان‌های قابل دسترسی موجود است. یکی از این انواع ریزش مو که نسبتا شایع است، ریزش موی بعد از زایمان نامیده می‌شود. در این حالت ریزش موها موقتی است و اغلب تازه مادران را ناراحت و نگران می‌کند. حرف و حدیث‌های غیرعلمی زیادی نیز در این میان وجود دارد که آثار نامطلوبی روی این خانم‌ها می‌گذارد.

نباید به این نظرهای غیرعلمی یا احتمالا توصیه‌هایی مثل اینکه شیر خودت را به فرزندت نده چون ضعیف می‌شوی و موهایت می‌ریزد، اهمیت دهید. به طور معمول، ریزش طبیعی موها در دوران بارداری کاهش می‌یابد و پس از زایمان، موهایی که وارد مرحله استراحت نشده بودند، به این مرحله وارد می‌شوند و می‌ریزند.

افزایش ریزش مو که معمولا ۲ تا ۳ ماه پس از زایمان مشخص می‌شود، به این دلیل است. این ریزش موی ناشی از زایمان یک تا ۶ ماه طول خواهد کشید و معمولا با رشد طبیعی موها جایگزین می‌شود. جالب است بدانید بعد از سقط جنین (خودبه‌خود یا عمدی) چنین ریزش مویی ایجاد می‌شود. البته الزاما در همه خانم‌ها پس از زایمان اتفاق نمی‌افتد و تمام خانم‌ها با هر بارداری دچار افزایش ریزش مو نمی‌شوند. توصیه‌ می‌کنم از دستکاری موها تا حد ممکن خودداری کنید و آنها را با یک برس نرم ساخته شده از کرک طبیعی برس بزنید. موها را با ملایمت شامپو کنید و برای خشک کردن، آنها را با یک حوله خشک ببندید و از کشیدن یا فشار بیش از حد هنگام خشک کردن با حوله بپرهیزید. صبور باشید چون به ندرت ریزش موی شما بیش از ۴ ماه طول می‌کشد.

به رژیم غذایی‌تان اهمیت بدهید چون علاوه بر اینکه در دوران شیردهی به سر می‌برید رژیم‌های دارای پروتئین برای جلوگیری از ریزش موهای شما مفید هستند. اگر گیاهخوار هستید و رژیم فاقد پروتئین دارید، با کاهش قطر موها و ریزش آنها مواجه خواهید شد اما این باور که فقر ویتامینی یا کمبود ویتامین به تنهایی باعث ریزش موها می‌شود، غلط است و چنین مساله‌ای ثابت نشده است. فقط پزشک می‌تواند با انجام بررسی‌های لازم کمبود تغذیه‌ای شما را تشخیص دهد.

عوامل دیگری مانند بیماری، تغییرات هورمون‌های داخلی و مصرف برخی داروها و عوامل محیطی و ژنتیکی هم باعث ریزش موی کامل می‌شوند. این موارد به درمان دارویی نیاز دارند و حتما باید جدی گرفته شوند. به نظر بسیاری از مردم، طاسی مختص مردان است و خانم‌ها موهایشان را از دست نمی‌دهند اما حقیقت چیز دیگری است. میلیون‌ها زن در دنیا از طاسی رنج می‌برند و سالیانه به تعداد آنها افزوده می‌شود. وراثت عامل موثری در طاسی زنان است. یک زن از هر چهار زن این نوع طاسی را تجربه می‌کند. بعضی از زنان در مورد از دست دادن موی خود با هیچ‌کس صحبت نمی‌کنند زیرا برایشان کاملا غیرطبیعی است، بنابراین از نظر روحی بسیار آشفته می‌شوند و احساس اضطراب شدید و کاهش جذابیت، کیفیت زندگی آنها را تهدید می‌کند. اگر از دست دادن مو تا این حد باعث مشکلات روانی شود، خانواده، دوستان و پزشک خانوادگی آن فرد باید تا حد ممکن به او کمک کنند.

● نگاه متخصص پوست و مو

اگر می خواهید موهایتان را رنگ کنید...

دکتر پروین منصوری / استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

می‌خواهم به این خانم محترم بگویم شما تنها کسی نیستید که تمایل دارد رنگ مویش را تغییر دهد. تخمین زده می‌شود که ۵۰ درصد از خانم‌ها و تعداد روبه‌فزونی از مردان موهایشان را رنگ می‌کنند اما به خاطر داشتن «پارافنیلن دی‌آمین» یا ترکیبات مشابه که برای خاصیت اکسیدکنندگی رنگ‌ها به کار می‌رود و باعث می‌شود رنگ ها به آسانی وارد ساقه مو شوند، باید در مورد استفاده از آنها دقت کنید. رنگ‌های اکسیدان دائمی کمی باعث از بین رفتن رنگ اصلی و طبیعی مو می‌شوند اما اگر بخواهید بیشتر روشن شوند، باید قبل از رنگ کردن موها از بی‌رنگ‌کننده‌ها استفاده کنید. حتما لازم است تست اولیه‌ای روی تکه کوچکی از موها انجام دهید. به علاوه قبل از استفاده از هر نوع رنگ و اکسیدان باید تست پوستی انجام شود. در صورت حساسیت، دچار درماتیت یا التهاب پوستی خواهید شد. این حساسیت می‌تواند خفیف یا خیلی شدید باشد. حتی‌ امکان دارد سال‌ها یا ماه‌ها بعد از استفاده رنگ‌های اکسیدان حساسیت ایجاد شود.

حساسیت ممکن است فقط قرمزی یا قرمزی همراه با خارش یا حتی شدیدتر از این موارد به صورت تورم اطراف چشم، دلمه روی صورت، گردن و پوست سر باشد. در موارد نادر حتی کل بدن دچار عکس‌العمل می‌شود. چون این خانم در مورد مارک‌های مختلف رنگ مو صحبت کردند، لازم است اشاره کنم حساسیت به یک رنگ یا یک مارک خاص ممکن است نشان‌دهنده حساسیت به همه رنگ‌ها باشد. گاهی فرد به اکسیدان‌ها و حتی مارک‌ چند رنگ حساسیت نشان می‌دهد. در این موارد باید از دیگر رنگ‌های نیمه دائمی به شرط تست پوستی قبل از رنگ کردن مو، استفاده کند.

در مورد رنگ کردن موها به خصوص در مواردی که شما با دکلره کردن موها را رنگ می‌کنید، نباید کمتر از ۳ هفته و ترجیحا ۴ هفته این کار را دوباره تکرار کنید. موها ۸ تا ۱۲ میلی‌متر در ماه رشد می‌کنند و فواصل رنگ کردن باید طوری باشد که موهای جدید را بپوشاند.

رنگ موی بیشتر ما ایرانی‌ها تیره است و از آنجا که تصمیم شما تبدیل آن به موهای بلوند روشن است از همین نقطه آسیب به مو شروع می‌شود. آرایشگر به شما می‌گوید برای چنین تغییر رنگی (از مشکی تیره تا بلوند روشن) مجبور است دو بار موهایتان را بی‌رنگ کند و شما هم به خاطر اینکه این تغییر را در چهره خود تجربه کنید، می‌پذیرید اما آیا می‌دانید وقتی که رنگ موها روشن می‌شود صدمه وارده به موها غیرقابل جبران است! مثلا برای تغییر رنگ قهوه‌ای تیره به بلوند کمرنگ باید عمده رنگ مو را به وسیله بی‌رنگ کردن اولیه از بین برد که بعضی اوقات به این عمل راه‌راه کردن می‌گویند. توصیه می‌شود که هم به خاطر جلوگیری از اعمال فشار زیاد به موها و هم اطمینان شخص از نظر رسیدن به رنگ مطلوب، این عمل در چند مرحله انجام شود. معمولا با استفاده از روش کلاه پلاستیکی مخصوص و بیرون کشیدن دسته‌‌های کوچک مو از سوراخ‌های کلاه و بی‌رنگ کردن آنها یا به صورت قرار دادن دسته کوچک مو داخل فویل آلومینومی؛ کار بی‌رنگ‌کردن موها انجام می‌شود بنابراین اگر تمایل دارید موهای بلوندی داشته باشید روش ذکر شده (راه‌راه کردن) را به کار ببندید تا لااقل با کنترل بیشتر دسته‌های موها و بدون تحریک پوست‌سر به مقصود برسید و صدمه کمتری ببینید و ضمنا این توصیه‌ها را جدی بگیرید.

۱) برای مراقبت از موها در شرایط سلامت، از محصولات با کیفیت استفاده کنید.

۲) هرگز بیش از یک بار در ماه موهای خود را بی‌رنگ نکنید چون دفعات زیاد این کار، مو را خشک و شکننده و مستعد آسیب جدی می‌کند.

۳) پس از انجام دکلره یا بی‌رنگ کردن بعد از هر شامپو زدن، موها را با نرم‌کننده بشویید تا در هم نروند. با این کار به آسانی شانه می‌شوند.

۴) اگر از سشوار استفاده می‌کنید حتما حرارت ملایم باشد و هرگز اتوی فر‌کننده داغ را که باعث صدمه به مو می‌شود در مورد موهای بی‌رنگ شده به طور متناوب به کار نبرید.

۵) دقت کنید برای موهایی که خیلی بی‌رنگ شده‌اند از محصولات فر‌کننده دائمی مو استفاده نکنید چون ساقه‌مو به شدت آسیب می‌بیند.

● نگاه متخصص کودکان

درحضور کودکان موهایتان را رنگ نکنید

دکتر بهرام دلاور

ایران و منطقه خاورمیانه از مناطقی هستند که در مقایسه با آسیای جنوب شرقی، اروپا و آمریکا مصرف لوازم آرایشی و رنگ مو در آنها بالاست.

تمام محصولاتی که برای رنگ کردن مو یا تغییر حالت صورت استفاده می‌شوند، درحقیقت از مواد مصنوعی و شیمیایی هستند که فلزات سنگینی مانند سرب و نیکل‌ دارند. این مواد شیمیایی به‌تدریج در فرد مصرف‌کننده باعث ایجاد مسمومیت‌های مختلف می‌شوند.

توصیه تمام پزشکان این است که خانم‌ها کمتر از این مواد شیمیایی استفاده کنند زیرا خاصیت سرطان‌زایی آنها اثبات شده است، مواد تشکیل‌دهنده آنها، محرک‌ سلول‌های سالم بدن هستند و در نهایت باعث سرطانی شدن سلول‌ها می‌شوند.

متاسفانه برخی از خانم‌ها وقتی قصد رنگ کردن موی خود را دارند، این کار را در حضور کودکان خود انجام می‌دهند و از عواقب آن ‌اطلاعی ندارند.

برخی از این محصولات ممکن است در کودکان باعث حساسیت و تحریک مجاری تنفسی‌ و تشدید آسم ‌شود. در حضور فرزندان خود اقدام به رنگ کردن موهای خود نکنید و چنانچه کودکی مقداری از رنگ موی آماده‌شده را خورد، بلافاصله به وی مقدار زیادی آب و شیر بدهید تا اثر جذب مواد کمتر شود و به سرعت وی را به نزدیک‌ترین درمانگاه برسانید تا اقدامات درمانی برایش انجام شود.

● نگاه متخصص زنان

خطر رنگ مو در دوران بارداری

دکتر زهرا رضایی/ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

بسیاری از خانم‌های باردار دوست دارند در دوران بارداری موهایشان را رنگ کنند اما بهتر است بدانند که تماس با هرگونه مواد شیمیایی را در دوران بارداری توصیه نمی‌کنیم. از آنجا که رنگ موهای مصنوعی هم نوعی ماده شیمیایی به حساب می‌آیند، مادران باردار باید تا جایی که می‌توانند، از تماس با آن خودداری کنند. بعضی از افراد فکر می‌کنند که مواد سمی یا شیمیایی فقط از طریق خوردن وارد بدن می‌شوند و رنگ کردن مو تاثیری در روند بارداری و بر جنین ندارد، در صورتی‌که وقتی موهایتان را رنگ می‌کنید، مواد شیمیایی موجود در رنگ، از طریق پوست سر وارد بدنتان می‌شود و احتمالا بر جنین تاثیر منفی می‌گذارد.

در مورد رنگ موهای گیاهی مانند حنا هم باید بگویم که چنین رنگ موهایی ضرری برای مادر یا جنین ندارند و خانم‌ها می‌توانند در صورت تمایل و در دوران بارداری موهایشان را با حنا رنگ کنند.

در مورد شامپو رنگ‌هایی هم که خانم نورمحمدی استفاده کرده‌اند، هنوز تحقیقات جامعی انجام نشده است اما به نظر می‌رسد مواد شیمیایی موجود در آنها هم می‌توانند همان آثار منفی رنگ را بر جنین داشته باشند. بد نیست بدانید که هنوز تحقیقات ثابت‌شده‌ای درباره ضررهای رنگ کردن مو در دوران شیردهی منتشر نشده است.

نکته آخر هم در مورد خانم‌هایی است که می‌گویند در دوران قاعدگی موهایشان به خوبی رنگ نمی‌گیرد یا به اصطلاح آرایشگران، رنگ باز نمی‌کند. این ادعا درست است و به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن خانم‌ها در دوران قاعدگی رخ می‌دهد، امکان اینکه موهایشان به خوبی رنگ نگیرد، وجود دارد.

ندا احمدلو