دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
اندرباب بازار اندرونی
شاید دروغ نباشد اگر بگویم جنب و جوش بازار داخلی در یک ماه گذشته بیش از انتظارات و پیشبینیهای صورتگرفته بود و اهالی بازار نومیدانه به بقای آن امید بستهاند. هرچند کمکاری عمومی بازار قطعات در ماه مبارک رمضان به سنتی سالانه تبدیل شده است و اغلب خردهفروشان بازار خود را با این وضعیت وفق دادهاند و باب دکان خود را بیگلایه و اندکیتر دیرتر از موعد همیشگی باز میکنند و سعی میکنند کارهای عقبمانده خود را سامانی دوباره دهند. پایان ماه مبارک البته با هفته دوم مهر توام شده است که سرآغاز سنتی دیگر است.
فروش پاییزه بازار داخلی ایران بهطور معمول از هفتههای آخر شهریورماه آغاز میشود و در هفتههای ابتدایی پاییز به اوج میرسد. تصور میکنم دانشجویان مقیم در شهرستانها اندکی دیرتر بهمحل تحصیل خود مراجعت میکنند و طبیعی است که این تاخیر در بازار داخلی تاثیرگذار خواهد بود. خرید انواع لپتاپ، قطعات حافظه بهخصوص انواع حافظههای فلش، قطعات ریزهمیزه اعم از پردازنده و هارددیسک و غیره و نیز تعویض گوشی تلفن همراه در این ایام بیشتر مورد توجه این دوستان قرار دارد. آمارهای متعددی درباره توزیع خرید از بازارهای در ماههای سال وجود دارد که متسفانه جامع و مانع نیست. کجاست متولی قدر قدرتی که بتواند چنین آمار مهمی را گردآورد؟ من که صدایی نشنیدم!
● خروج abit از بازار
این شرکت Universal abit که اهالی کره خاکی را سر کار گذشاته است و خداحافظی با بازار مادربردها را یک خط در میان تکذیب میکند. ماه گذشته نیز خبر موثقی در بازار شنیده میشد مبنی بر اینکه abit از بازار مادربرد کنار خواهد کشید که بهسرعت و با ارایه انواع آمار و ارقام تکذیب شد. نکته جالب اینکه انتشار این خبر در یکی از نشریات هفتگی موجب عصبانیت یونیکام، یکی از نمایندگان abit در داخل کشورشد! بههر حال خبرهای جدیدتر با وثوق بیشتری حکایت از خداحافظی abit با دنیای مادربردها دارند. اگر abit نباشد، بازار مادربردها چیزی را کم دارند. بهزعم نگارنده هیچیک از سازندگان مادربرد نتوانست همچون abit در میان اهالی حرفهای و علاقمندان OverClocking مورد احترام واقع شود. هرچند Asus و Gigabyte توجه و تلاش قابل تحسینی در اینباره داشته و دارند!
شرکت Universal abit در سال بین سه تا چهار میلیون مادربرد تولید میکند. مادربردهای abit بیشتر مورد توجه کاربران متوسط به بالا بود و بهنظر میرسد جای خالی این شرکت بین بزرگان این حوزه تقسیم خواهد شد. تصور نمیکنم ECS یا MSI سهمی از این بازار داشته باشند، چرا که موجود قدرتمندی بهنام Foxconn بهراحتی میتواند مدلهای میانقیمت را از لحاظ کمی جبران کند و جای خالی مدلهای حرفهای بهاحتمال فراوان توسط Asus، Gigabyte و حتی DFI جبران خواهد شد. جبران مدلهای حرفهای کاری بس صعب است، چرا که طراحان abit از جمله زبدههای روزگار هستند و بهراحتی نمیشود کار ایشان را تقلید کرد.
واقعیت ماجرا این است که اگر شرکت سنگاپوری مالک abit قصد برچیدن کامل بخش مادربرد خود را داشته باشد، بهطور حتم طراحان بخش مادربرد abit (سابق) توسط بزرگانی چون Intel، Asus، DFI، Gigabyte، MSI و علیالخصوص ECS جذب خواهند شد. شرکت ECS نقشههای جدیدی برای حضور در بازار حرفهای در دست دارد و بدین راحتیها از این طراحان زیردست نخواهد گذشت! باید صبر کرد و دید که چه میکند این abit در پایان سال جاری!
● اپیدمی کاهش قیمت
هیچ چیزی چون کاهش قیمت قطعات سختافزاری دلها را آرام و ذهنها را شاد نمیکند. قیمت هارددیسکها برخلاف تمام پیشبینیها، نه بهصورت دوماهانه که براساس ماه و گاهی هفته؛ دچار افت شده است. از ابتدای تابستان که عرضه مدلهای نیمترابایتی شدت گرفت و اندکی بعد عرضه مدلهای یک ترابایتی جدیت یافت، قیمتها براساس پیشبینیها سیر نزولی طبیعی خود را آغاز کرد، اما دو هفته بعد بود که هارددیسکهای نیمترابایتی بین ۵ تا ۱۰ دلار کاهش قیمت نشان دادند و پس از دو هفته دیگر این ماجرا تکرار شد. اوضاع کاهش قیمت بهگونهای شد که در یک برهه خاص از زمان، قیمت مدلهای نیمترابایتی یا مدلهای ۳۲۰ گیگابایتی یکسان شد و افت قیمت بهصورت زنجیرهای به مدلهای پایینتر سرایت کرد. این ماجرا پس از چند هفته شکل پایداری بهخود گرفته است.
نکته جالب بازار این است که به طور معمول در هر نوبت کاهش بزرگ قیمت، مدل کمظرفیت از بازار خارج و مدلی نیز جایگزین میشود. در بازار کنونی خرید مدلهای ۸۰ گیگابایتی با قیمت ۳۶ هزار تومان برای عموم نشاندهنده نقصان عقل است، چرا که مدلهای ۱۶۰ گیگابایتی با چهار هزار تومان و مدلهای ۲۵۰ گیگابایتی با ۱۴ هزار تومان اختلاف عرضه میشوند. جالبتر اینکه قیمت مدلهای ۳۲۰ گیگابایتی طی سه چهار هفته به کمتر از ۶۰ هزار تومان رسانده شده است. شگفتاور قیمت مدلهای نیمترابایتی است که ظرف دو سه ماه از ۱۴۰ هزار تومان تا ۷۰ هزار تومان کاهش قیمت نشان دادهاند.
فرا رسیدن تابستان البته با شگفتی دیگری نیز همراه بود. قیمت درایوهای نوری به ناگاه با ۲۵ درصد کاهش قیمت مواجه شدند، امری که سابقهای از آن در ذهن راقم این سطور وجود نداشت. این کاهش که دردرایوهای DVD Writer بیشتر بهچشم آمد ضربه آخر را بر پیکره درایوهای مبتنی بر CD وارد ساخت و این خانواده از مصنوعات دست بشر را از صحنه قابل اعتنای روزگار به بیرون پرتاب کرد. بهزعم حقیر عرضه درایوهای DVD Writer با کیفیتها و نامهای تجاری معتبر در محدوده قیمت ۲۸ تا ۳۴ هزار تومان بهاختصار فوقالعاده ارزیابی کرد و برای صاحبان این صنایع و توزیعکنندگانی که راه انصاف در پیش گرفتهاند طلب خیر و مغفرت داشت! خشهای دیگر بازار مانند لپتاپها، پردازندهها، نمایشگرها و بهخصوص بازار مادبرد با افت قیمت دایمی مواجه هستند که قابل پیشبینی است. اتفاق قابل ذکر دیگری در دست نیست!
● درباره لاوان و باقی قضایا!
راستش میخواستم درباره لاوان بنویسم، دیدم که فرصت تنگ است و حق مطلب ادا نمیشود. پس بهیاد خواهم داشت که یک مطلب مفصل درباره لاوان از من طلبکار هستید. امید که مجالی فراهم شود تا بیشتر بگویم از این اوضاع و احوال که گفتنی بسیار دارد!
جواد زارعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست