سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

رکسانا صابری


رکسانا صابری

رکسانا صابری (زاده ۱۹۷۸ در داکوتای شمالی) خبرنگار ایرانی-آمریکایی است. صابری که از پدری ایرانی و مادری ژاپنی زاده شده، در سال ۱۹۹۷ در ایالت داکوتای شمالی کشور آمریکا به عنوان …

رکسانا صابری (زاده ۱۹۷۸ در داکوتای شمالی) خبرنگار ایرانی-آمریکایی است. صابری که از پدری ایرانی و مادری ژاپنی زاده شده، در سال ۱۹۹۷ در ایالت داکوتای شمالی کشور آمریکا به عنوان دختر شایسته سال انتخاب شده بود.ا و خبرنگار رسانه‌های بین‌المللی مهمی از جمله رادیوی عمومی ملی، شبکه فاکس و بی‌بی‌سی بوده است.

او به جرم جاسوسی در ایران، در دادگاهی غیرعلنی و بدون حضور وکیل، به ۸ سال زندان محکوم شده و همکنون در زندان اوین بسر می‌برد. شیرین عبادی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل گفته است که دفاع از رکسانا صابری را به عهده خواهد گرفت. همچنین جسی جکسون، کشیش پرآوازه و فعال جنبش حقوق مدنی آمریکا، در تاریخ ۲۲ آوریل اعلام کرد که در نظر دارد برای کسب آزادی رکسانا صابری به تهران سفر کند

تحصیلات

رکسانا صابری دارای دو مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه نورث وسترن در رشته خبرنگاری و روابط بین الملل از دانشگاه کمبریج است

نامزد بهمن قبادی، کارگردان مشهور ایرانی است. پس از محکومیت زندان برای رکسانا صابری، بهمن قبادی با انتشار نامه‌ای خطاب به همه دولت‌مردان و سیاست‌مداران نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که رکسانا صابری «نامزد و دوست» او است و از مسئولین ایران خواست تا وی را که بی‌گناه است، آزاد کنند

زندان

صابری در ۲۲ بهمن ۱۳۸۷ به اتهام خریدوفروش مشروبات الکلی دستگیر شد، اما بعد اتهام او فعالیت بدون کارت خبرنگاری اعلام شد، آنگاه در ۱۹ فروردین ۱۳۸۸ اعلام شد که متهم به جاسوسی استو در ۲۹ فروردین ۱۳۸۸ به ۸ سال زندان محکوم شد عبدالصمد خرمشاهی وکیل مدافع او گفته که از حکم صادره درخواست تجدید نظر خواهد کرد. او اولین خبرنگار آمریکائی است که در ایران به جاسوسی محکوم می‌شودخرمشاهی گفته که شیرین عبادی، برنده نوبل صلح ۲۰۰۳، نیز به تیم دفاع خواهد پیوست.[بهمن قبادی -فیلمساز ایرانی- در روز یکم اردیبهشت ۱۳۸۸ با نوشتن نامه‌ای سرگشاده به مقامات دولتی ایران، اعلام کرد که رکسانا «نامزد، دوست و همراه» اوست و از آنان خواست که وی را رها کنند.] احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور ایران در ۳۰ فروردین ۱۳۸۸ از سعید مرتضوی دادستان تهران خواست، ترتیبی اتخاذ کند که رسیدگی به اتهامات صابری و حسین درخشان، دیگر روزنامه‌نگار زندانی، «با دقت کامل و رعایت قسط و عدل و جمیع موازین قانونی صورت گیرد.»

واکنش‌های بین‌المللی

در تاریخ ۲۱ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، اتحادیه اروپا محاکمه‌ی رکسانا صابری را دارای معیارهای استاندارد و شفاف بین‌المللی ندانست و خواستار آزادی رکسانا صابری توسط نظام جمهوری اسلامی ایران شد در تاریخ ۲۰ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه ایالات متحده آمریکا اتهام جاسوسی مطرح شده علیه رکسانا صابری را کاملا بی‌اساس دانست. وی همچنین روند محاکمه رکسانا صابری را «غیرشفاف و خودسرانه» خواند و خواهان آزادی فوری رکسانا صابری شد

در تاریخ ۱۹ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، باراک اوباما، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که «رکسانا صابری به عنوان یک شهروند آمریکا، درگیر هیچ‌گونه فعالیت جاسوسی نبوده‌است و تنها به کشوری که والدینش از آن‌جا آمده‌اند علاقه داشته‌است».

شورای ملی ایرانیان آمریکا نیز روند اتهامات بی اساس علیه ایرانیان آمریکایی، همچون رکسانا صابری را محکوم کرد.در تاریخ ۱۹ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، هانس رودولف مرز، رئیس‌جمهوری سوئیس در دیدار با محمود احمدی‌نژاد درباره وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران و اجرای مجازات اعدام، سنگسار و اعدام افراد زیر ۱۸ سال در نظام جمهوری اسلامی و وضعیت رکسانا صابری گفتگو کرد.

در تاریخ ۱۸ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، دنیس مک‌داناگ، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا، اظهار داشت که باراک اوباما، پس از شنیدن خبر حکم زندان برای رکسانا صابری، «سرخوردگی عمیق» خود را از حکم زندان رکسانا صابری، روزنامه‌نگار ایرانی ـ آمریکایی ابراز کرده است.

در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۰۹ میلادی، هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا درباره وضعیت رکسانا صابری و اتهام ارتکاب فعالیت‌های جاسوسی به وی، ابراز نگرانی کرد.[۲۴] در تاریخ ۲۵ مارس ۲۰۰۹ میلادی، مجلس ایالتی داکوتای شمالی با انتشار یک قطعنامه خواستار آزادسازی رکسانا صابری گردید.