چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چرا زنان واقعا قویتر از مردان هستند؟
چرا زنها قویتر هستند؟
مردها یک کروموزوم x و یک کروموزوم y دارند، اما زنان ۲ کروموزوم x دارند. این کروموزومها رشتههای ژنتیک (DNA و RNA) دارند که از اجزای کوچکی به نام ریبونوکلئیک اسید تشکیل شدهاند. این رشتههای ژنتیک به ژنها دستور میدهند چه کاری را بکنند و چه کاری را نکنند. درواقع تمام اعمال و اجزای بدن توسط همین سیستم شکل میگیرد. حالا محققان بلژیکی، در تحقیقی که در دانشگاه گنخ انجام دادهاند موفق شدند نقشه کامل تمام اجزای ریبونوکلئیک اسید انسان و موش را ترسیم کرده سپس رابطه میان این ژنها و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بررسی کنند. این گروه به این نتیجه رسیدند که بیشتر ژنهای موثر در عملکرد سیستم ایمنی بدن در روی کروموزوم X است و برای همین است که زنان سیستم ایمنی بهتری در مقایسه با مردان دارند.
هورمونهای زنانه هم مهم هستند
دکتر دیوید پیستسکی، فوق تخصص روماتولوژی در دانشگاه دوک در دورهام در آمریکا میگوید: «بهطور متوسط طول عمر زنان بیشتر از مردان است و بهطور کل آنها کمتر به برخی بیماریهای عفونی مبتلا میشوند. شاید علت برخی مشکلات مردان این است که آنها از خیلی از ژنها فقط یک نسخه دارند و ژن حمایتکننده از آن را ندارند اما در عوض زنان ۲ نسخه از این ژنها دارند؛ اگر یک ژن موجود در کروموزوم X دچار مشکل باشد آن یکی کروموزوم آن را جبران میکند اما در مردان این امکان وجود ندارد.»
اما این یک نکته یادتان باشد که درست است که زنان بیشتر از مردان عمر میکنند و کمتر به برخی بیماریهای عفونی دچار میشوند اما درعوض احتمال برخی بیماریهای موسوم به اتوایمون (بیماریهایی که در آن بدن علیه خود وارد عمل میشود) مثل بیماریهای آرترین روماتوئید و لوپوس در آنها بیشتر است.
دو تا بهتر از یکی است
دکتر ایریس پینهرو، محقق ارشد گروه بلژیکی میگوید: «نمیشود گفت تمام فرق میان سلامت زنان و مردان ناشی از یک یا ۲ عدد بودن کروموزومهای X در بدن آنهاست، اما کروموزوم X در این تفاوتها نقش بسیار مهمی ایفا میکند، بسیاری از بیماریها ناشی از ژنتیک ما هستند و حتی اگر شیوه زندگی مناسبی هم داشته باشیم به آنها مبتلا میشویم. در ابتلا شدن یا نشدن به این بیماریها جنسیت نقش دارد و این ناشی از کروموزومهای X یا Y است.»
همه عوامل موثر در سلامت شما
اما جدا از ۲ کروموزوم X، هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون نقش مهم دیگر را در سلامت نسبی زنان نسبت به مردان بازی میکنند. دکتر صبرا کلاین، پروفسور میکروبشناسی و ژنتیک در دانشگاه گنخ میگوید: «برخی مطالعات نشان داده هورمونهای زنانه احتمال ابتلا به عفونتهای ویروسی را پایین میآورند، برعکس هورمون مردانه تستوسترون احتمال ابتلا به برخی بیماریهای عفونی را افزایش میدهد البته مسئله به این سادگیها نیست که بگوییم به خاطر یک کروموزوم X اضافه و هورمونهای زنانه، زنان بدنی سالمتر از مردان دارند، اما درمجموع میتوان گفت که این عوامل در کنار برخی مسائل دیگر مثلا محیطی که فرد در آن رشد میکند و رژیم غذایی و شیوه زندگی، سلامت کلی فرد را رقم میزند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست