یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

ویروس هایی که در جیبتان پیدا می شود


ویروس هایی که در جیبتان پیدا می شود

امروزه موبایل ها پیشرفتهای بسیاری کرده اند اگر یک نگاه کوچکی به پیشرفتهای این دستگاههای کوچک بیاندازیم تعاملی را بین تکنولوژی های مختلف را مشاهده می کنیم که با کنار هم قرار گرفتن آنها , دستگاهی ساخته شده است که در حد یک کامپیوتر جیبی عمل می کند

امروزه موبایل ها پیشرفتهای بسیاری کرده اند. اگر یک نگاه کوچکی به پیشرفتهای این دستگاههای کوچک بیاندازیم تعاملی را بین تکنولوژی های مختلف را مشاهده می کنیم که با کنار هم قرار گرفتن آنها ، دستگاهی ساخته شده است که در حد یک کامپیوتر جیبی عمل می کند.

آنها دارای لنزهای پیشرفته برای گرفتن عکس و فیلم برداری می باشند؛ یک صفحه نمایش با دقت بالا و تمام رنگی دارند؛ می توانند به راحتی از طریق بیسیم با لپ تاب ها ارتباط برقرار کنند؛ موزیک پخش کنند و حتی ایمیل ارسال و دریافت کنند!پروتکل بلوتوث، WAP و مرورگرهای موبایل، این دستگاه کوچک را به یک ریز کامپیوتر تبدیل کرده است. با یک محاسبه کوچک مشخص می شود که از این پس ضعف های امنیتی و ویروس و کرمها برای این ریز کامپیوتر جیبی فراوان خواهد شد.

در یک نگاه کوچک مشخص می شود که گوشی های همراه تمامی تکنولوژی های لازم برای شیوع انواع ویروس ها را دارا می باشند. آنها دارای پردازنده های مدرن ، تکنولوژی بیسیم بلوتوث هستند و قابلیت انتقال داده از درون یک شبکه را دارا می باشند. این نقل و انتقال با زبان Java بسیار ساده تر شده است.با کمی تخمین، بیش از نیمی از این گوشی های باهوش دارای سیستم های عامل Symbian می باشند زیرا که بسیاری از رهبران این تکنولوژی همچون نوکیا ، اریکسون و دیگر شرکت های بزرگ ، برای کسب محبوبیت خود از این سیستم عامل استفاده می کنند.

طبق آمارهای جهانی، در حال حاضر بیش از ۳۲ درصد از جمعیت جهان دارای یک گوشی موبایل می باشند یعنی چیزی در حدود ۵/۱ میلیارد نفر و همین امر باعث می شود که همه گیری ویروس های موبایل امری واقعی به نظر برسد.اولین ویروس موبایل برای سیستم عامل های Symbian در ژوئن ۲۰۰۴ ظاهر شد که ویروسی بی ضرر بود. نسخه بعدی دارای خصیصه های قابل توجهی بود ولی باز هم یک ویروس کم خطر بود. هر دو آنها از تکنولوژی بلوتوث برای انتشار خود استفاده می کردند. بلوتوث، یک تکنولوژی بزرگی است برای ارتباط ابزارهای کوچکی که نزدیک به هم می باشند .

اما این بزرگی مضراتی را نیز به همراه خود دارد : این پروتکل دارای برد کوتاهی می باشد. اما با همین برد کوتاه بلوتوث به شما اجازه می دهد موبایل ، PDA و کامپیوتر کیفی خود را به پرینترها متصل کنید و همچنین داده های خود را در طول یک شبکه انتقال دهید.انتشار ویروس های موبایل بسیار جالب می باشند، زیرا که مانند ویروس های انسانی با نزدیک شدن افراد به یکدیگر منتشر می گردند! اما این نزدیکی انتشار ویروس را کمی محدود می کند. اما گونه های دیگر آنها باهوش تر شده اند زیرا که از تکنولوژی GPRS برای انتشار خود استفاده می کنند و بعد از آن بلافاصله به دفترچه آدرس موبایل دسترسی پیدا کرده و خودش را در صورت امکان بدانها ارسال می کنند.

اما ویروس های موبایل چه هستند و چه قابلیت هایی دارند? این موضوع نیز هنوز مقداری قابل شک و تردید می باشد. زیرا که آنها از کارهایی همچون شماره گیری از یک تا نهصد شماره در روز و یا کارهایی از قبیل اضافه کردن خرید های بی مورد و بعضا بسیار هنگفت به سبد کالای شماره کاربر، آنها را مورد تهدید قرار می دهند.البته این موارد نیز در کشورهای مختلف متفاوت می باشد . مثلا در کشورهای آسیایی که هنوز اینگونه تکنولوژی ها در حال تست می باشند، حملات ویروس های موبایل بسیار کمتر از کشورهای اروپایی و ایالات متحده می باشد.باید گفت که در جایی که تجارت الکترونیکی وجود دارد حتما خطرات اینترنتی و ویروس ها نیز فعالیت می کنند.

اگر این تجارت با تلفن های موبایل ، همراه باشد ، برای بسیاری از تجار از دست دادن و یا از کار افتادن این دستگاه کوچک قدرتمند، بسیار خسارت بار می تواند باشد.اگرچه در حال حاضر، تهدیدات خطرناکی این صنعت نوپا را تهدید نمی کند ، اما پیشگویی ها حاکی از آن است که باید در آینده ای نه چندان دور برای امنیت این دستگاه کوچک ، چاره ای اندیشید و راهکار ارائه داد. همچنانکه در گذشته در سیستم های رومیزی این اتفاق افتاد در موبایل ها نیز همراه با پیشرفت سیستم های عامل آنها و نزدیک تر شدن تکنولوژی های آن به یکدیگر ، ویروس ها و کرم های موبایل نیز پیشرفت خواهند کرد و بسیار سریع تر از حال حاضر خود را منتشر خواهند کرد.

شاید یکی از دلایلی که ویروس های موبایل فعلی قادر به پخش گسترده خود نیستند این است که گونه های مختلفی از سیستم های عامل ، شبکه ها و تکنولوژی های مختلف برای موبایل ها وجود دارد که مانع از گسترش ویروس ها می شود یعنی درست برخلاف مشکلی که در حال حاضر کاربران اینترنت با آن مواجهه هستند: شبکه ای یکسان با سیستم های مشابه ! چیزی که شاید در آینده موبایل ها نیز با آن مواجه شوند ! با وجود آخرین ۳۰ ویروس موبایل برای سیستم عامل Symbian ، روزی فرا خواهد رسید که کاربران مشاهده می کنند که چگونه این ویروس ها می توانند به راحتی و در کمترین زمان ممکن، به کمربند های چرمی آنها نفوذ کنند !